Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Ženské tabu: Co platí na nepříjemné kvasinky?

Ženské tabu: Co platí na nepříjemné kvasinky?

Ženské tabu: Co platí na nepříjemné kvasinky?

10. února 2022 od Marta Pušová

10. února 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Kvasinková infekce dokáže pěkně potrápit, své o tom ví až 75 procent žen. Jak se mykóze bránit a co dělat, když vás dostihne? Její vznik podporuje horko, ale třeba i cukr.
Ptali jsme se:
MUDr. Pavla Turčana,
gynekologa a sexuologa

 
Kvasinky jsou běžnou součástí vaginální mikroflóry, se kterou si za normálních okolností nemusíte dělat starosti. Jejich množství ovlivňuje především pH pochvy, jež by mělo být u dospělé ženy v optimální hodnotě mezi 3,8 až 4,5. Ovšem pokud dojde k vychýlení pH, kvasinky se přemnoží, a tím vzniká nepříjemná mykotická infekce.

Jak se kvasinková infekce projevuje:

Vaginální mykózu dle odborníků alespoň jednou v životě prodělá většina žen. Kvasinková infekce pochvy se projevuje nepříjemným svěděním či pálením intimních partií, výtokem a bolestí při sexu či močení. „Vaginální mykóza vzniká v důsledku přemnožení kvasinek v pochvě. Tyto mikroorganismy milují teplo a vlhko, proto je léto tolik rizikovým obdobím kvasinkových infekcí. Pravděpodobnost vzniku tohoto problému se zvyšuje i v důsledku stresu či konzumací velkého množství sladkého. Cukr totiž k množení kvasinek též přispívá,“ popisuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Kvasinkové infekce v zimě

Kvasinková infekce vás může překvapit kdykoli během roku. V podzimních a zimních měsících si většina z vás ráda prohřeje tělo v sauně nebo zajde do bazénu. Velmi příjemné jsou i horké proudy ve vířivkách či termálních bazénech. Právě tato vlhká a teplá místa jsou ale rájem pro kvasinky. Ideální podmínky pro množení bakterií, které způsobují infekci, vznikají i kvůli chloru, který je přítomný ve vodě a narušuje přirozené pH pochvy.

Jak předcházet kvasinkové infekci?

Především se doporučuje dbát na dostatečnou intimní hygienu, nosit prodyšné, nejlépe bavlněné, spodní prádlo a nezůstávat dlouho ve zpoceném či mokrém oděvu. Rovněž se vyplatí vyhýbat se veřejným bazénům a koupalištím s nedostatečně chlorovanou vodou. Rizikové mohou být také termální bazény či vířivky, protože v teplé vodě se mikroorganismy obecně množí snáze. „Jako preventivní opatření proti kvasinkové infekci slouží zvýšený příjem probiotik, ale i vitaminů a minerálů pro posílení obranyschopnosti,“ upozorňuje MUDr. Pavel Turčan.

Důležitá je hygiena

Důsledná hygiena je v boji proti kvasinkám klíčová. Na trhu je dnes k dostání řada produktů určených přímo pro intimní hygienu, vyzkoušet můžete například Lactacyd Femina intimní mycí emulzi (koupit v e-shopu) nebo Chilly Gel pro intimní hygienu (koupit v e-shopu). Strach z nechtěné mykózy nemusíte mít ani na cestách, tyto produkty se totiž prodávají i v cestovní verzi. Pokud se ale ocitnete v situaci, kdy není k dispozici sprcha, sáhněte po Chilly Delicate Pocket intimních ubrouscích (koupit v e-shopu) či po Nivea Intimo Fresh Ubrouscích pro intimní hygienu (koupit v e-shopu). S těmito ubrousky snadno dosáhnete svěžesti a čistoty i v polních podmínkách.

Co dělat, když vás kvasinková infekce postihne?

Pokud vás kvasinková infekce přece jen dostihne, není třeba panikařit. Dejte si pauzu od veřejných bazénů a saun, vyměňte sexy krajkové prádlo za bavlněné a snažte se co nejvíce omezit cukr, kávu a čaj. Léčbu můžete podpořit také probiotiky Vitar Forte probiotika doplněk stravy 30 kapslí (koupit v e-shopu) či Cemio Laktobacily 9+ (koupit v e-shopu).  Pokud problémy nepřestávají, vyhledejte gynekologa. Abyste se během léčby cítila co nejpohodlněji a projevy mykózy jako například nepříjemný výtok neovlivňovaly chod vašeho života, používejte v těchto dnech takzvané intimky, které ochrání vaše prádlo a zároveň vám dopřejí pocit svěžesti. V obchodech jsou k dostání například Discreet Multiform 0% Normal Intimky (koupit v e-shopu) nebo třeba Always Dailies Flexistyle Slim Intimky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít