Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak použít parfém, aby vůně co nejdéle vydržela

Jak použít parfém, aby vůně co nejdéle vydržela

Jak použít parfém, aby vůně co nejdéle vydržela

16. prosince 2022 od Lenka Knápková

16. prosince 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Víte jak správně aplikovat parfém, aby vám vůně vydržela co nejdéle? A co naopak nedělat? Podpořte výdrž své vůně s našimi tipy.

1. Kde a jak správně aplikovat parfém

Parfém potřebuje ke svému plnému rozvinutí teplo. Na našem těle je z tohoto hlediska několik vhodných míst. Jsou to nejvíce prokrvená místa pokožky, takzvané pulzní body. Jedná se o:
  • zápěstí
  • krk
  • spánky
  • oblast za ušima
  • dekolt
  • loketní jamky
  • podkolenní jamky
  • kotníky
Parfém nanášejte na tato místa ideálně ještě před oblékáním. Koncentrovanější parfémy aplikujte opatrně, po kapkách. Pokud máte vůni s rozprašovačem, nastříkejte ji ze vzdálenosti asi 30 cm. Vyhněte se tření zápěstí o sebe, ať nenarušíte její harmonii. Zvlášť působivě se vůně rozvine po koupeli, kdy je celé tělo rozehřáté a máte pocit, jako by ji vstřebávalo každou buňkou pokožky. Zkuste to třeba  s  Ariana Grande Sweet Like Candy EDP (koupit v e-shopu), Bruno Banani ABSOLUTE WOMAN (koupit v e-shopu) nebo Lanvin Éclat d'Arpège (koupit v e-shopu).
Tip redakce:
Chystáte se na schůzku? Pak pozor na stříkání parfému na krk a dekolt. Není nic horšího, než když muž během vášnivého líbání vaší kůže ucítí pachuť  alkoholu z parfému.

2. Za jak dlouho aplikaci parfému zopakovat? 

Kvalitní parfém byste po aplikaci a nějaké době nošení neměla vůbec cítit. Jestliže ale máte pocit, že by vůně potřebovala osvěžit, pak neváhejte po několika hodinách  parfém aplikovat znovu a jeho vůni tak podpořit. Raději se ale nepouštějte do míchání různých druhů parfému, které by se mohlo minout účinkem.

3. Pozor, na míchání různých vůní

Pokud se chystáte použít parfém, nepoužívejte před tím jiné kosmetické výrazné voňavé produkty, jako jsou tělová mléka, másla nebo sprchové gely. Ideální je koupit si tělové mléko a sprchový gel stejné vůně jako je váš parfém. 

4. Vybírejte kvalitní parfémy

Intenzita a trvanlivost parfému záleží kromě typu vůně také na druhu produktu. Je totiž rozdíl, jestli si pořídíte parfém, parfémovanou vodu, toaletní vodu nebo kolínskou. A to nejen cenový.

Nejméně vonné esence obsahuje kolínská voda, na obale se můžete setkat s francouzským pojmenováním Eau de Cologne (EdC). Následuje toaletní voda (4 až 8 %), francouzsky Eau de Toilette (EdT), jako je klasická vůně Dolce & Gabbana Light Blue Eau de Toilette (koupit v e-shopu). O něco lépe je na tom parfémovaná voda, která má 8 až 15 % esence a je označována jako Eau de Parfum (EdP). Abychom mohli hovořit o parfému (Parfum, P) a výrobci si mohli dát toto označení na obal, musí být obsah vonných složek nad 15 %.

5. Navoňte si šálu nebo šátek. Jak nosit parfém na oblečení?

Počítejte s tím, že na kůži parfém voní jinak než na oblečení. Na bavlněné nebo lněné oblečení se nemusíte bát stříknout parfém, ale pozor si dejte třeba na hedvábné oblečení. Hedvábí je velmi jemné a citlivé na skvrny a ty od parfému byste nemuseli vyprat. A  i při praní se snažte být velmi jemní a ohleduplní, abyste jemnou tkaninu nepoškodili. 
Tip redakce:
Skladujte parfémy správně
Důležité je také správné skladování. Základem je nevystavovat flakon slunečnímu záření ani příliš vysokým teplotám, ideální je teplota pokojová. Obsah by se mohl zkazit a byl by cítit úplně jinak než původně.
Další triky na delší účinnost parfému:
  • Výdrž parfému podpoříte nanesením neutrálního mastného krému na pokožku před jeho aplikací, během dne pak navlhčením pleti vodou.
  • Do vlasů parfém raději nestříkejte. Mohlo by se zdát, že takto parfémem provoníte opravdu každý kousek vašeho těla. Parfémy ale obsahují alkohol a díky tomu vysušují pokožku  a mohou tak vysušit také vlasy.
  • Pozor na kombinaci parfém a opalování, některé parfémy zvyšují citlivost pokožky vůči slunci a mohla by se dostavit sluneční alergie.
  • Nakupujte u prověřených prodejců.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít