Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Víte, jak dlouhou trvanlivost má vaše kosmetika?

Víte, jak dlouhou trvanlivost má vaše kosmetika?

Víte, jak dlouhou trvanlivost má vaše kosmetika?

19. října 2021 od Hana Kovářová

19. října 2021 2 minuty čtení
Připravil/a Hana Kovářová

Milujete kosmetiku a různé její vychytávky? Věděli jste ale, že je doma nebo v kabelce nemůžete mít věčně? Kdy naposledy jste udělaly tzv. domácí detox kosmetiky a vyhodily tu, která už má dávno po datu expirace? Jakou trvanlivost má krém, parfém, řasenka nebo oční stíny?
Stejně tak jako se vyhýbáte prošlým potravinám, vyhazujete nahnilé jablko nebo prošlý jogurt, je vhodné vyhodit a nepoužívat na pleť, tvář nebo vlasy produkty, které mají nejlepší léta dávno za sebou. Detox neboli protřídění  kosmetické taštičky je v tomto případě proto důležitou součástí minimálně každoroční očisty vaší kosmetické výbavy.

Jak dlouho vám vydrží krémy a odličovací produkty?

Asi 3–6 měsíců od prvního otevření

Ač to mnohé z nás vědí, přesto do kelímků s krémem sahají prsty místo použití chytrých špachtliček. Právě ty dokážou životnost prodloužit, protože díky jejich použití do krémů prsty nezanášíte bakterie. Pokud náhodou špachtličku nemáte, alespoň si dobře umyjte ruce. Ideálním řešením mohou být krémy a pleťové přípravky v pumpičce, jako je NIVEA Cellular Luminous 630 Denní krém proti pigmentovým skvrnám s OF 50 (koupit v e-shopu). Právě tímto stylem balení se jejich životnost prodlužuje. Nepodceňujte také údaj na kelímku (6 m – trvanlivost 6 měsíců od data otevření, 12 m – trvanlivost 12 měsíců od data otevření apod.). Čím více vody produkt obsahuje, tím rychleji se může zkazit. Dobu trvanlivosti respektujte tedy především u velmi tekutých produktů, odličovacích a tělových mlék a různých fluidů.
Tip redakce:
Kosmetice neprospívá časté střídání teplot. To se nejčastěji děje při cestování. Pořiďte si tedy cestovní balení svých oblíbenců nebo praktickou
Gabriella Salvete Sadu cestovních lahviček na kosmetiku (koupit v e-shopu), kam si odlijete jen tolik přípravku, kolik využijete, a neznehodnotíte celé balení.

Jak dlouho vydrží dekorativní kosmetika? 

  • Řasenka – 3 až 6 měsíců

  • Tekuté oční stíny –  5 až 6 měsíců

  • Tužka na oči – 1 rok

  • Make-up – 1 až 1,5 roku

  • Rtěnka – 0,5 až 2 roky

  • Tvářenky, pudr, bronzer – 3 roky


Dekorativní kosmetika není tolik náchylná jako třeba výrobky k péči o pleť. Přesto i u ní je důležité brát ohled na datum spotřeby. Používáním po datu expirace vystavujete obličej mnohým nepříjemnostem v podobě alergických reakcí, pupínků či podráždění. 
Že je dekorativní kosmetika určená na vyhození, poznáte na první pohled třeba i podle toho, že změnila barvu a nedrží na obličeji tak, jak by měla. Řasenka by neměla být otevřená déle než půl roku, ale obecně se ji doporučuje vyměnit už po 3 měsících, pokud ji používáte denně. U rtěnek  to závisí na množství tukové složky. Rtěnky s větším obsahem tuku jsou sice vláčnější, ale mají kratší trvanlivost. Asi nejdéle vám vydrží oční stíny, pudry a suché tvářenky. A pozor, svoji pozornost a také péči byste měly věnovat rovněž dekorativním štětcům a houbičkám, pravidelně je vymývat a čistit, aby na nich neulpěly bakterie.  Ochráníte je třeba i tím, že je budete uchovávat v pouzdru určeném pouze pro ně – jako je Gabriella Salvete Pouzdro na štětce (koupit v e-shopu).

Jak dlouho vám vydrží parfém?

neotevřený 3–20 let
po otevření 1,5 roku

Jak dlouho vám vydrží parfém
Díky svému složení a také proto, že se do něj nesahá, vám nejdéle vydrží parfém. I ten má ale dobu spotřeby, protože vonné esence v něm se začínají okamžikem, kdy jej vyndáte z tmavé obalové krabičky, kazit. Důležité je, že vzduch, teplo a světlo mu mohou škodit. Když parfém budete mít na stinné toaletce, jistě se s ním nic nestane. Ideální jsou tma a sucho, takže třeba skříň. Toto místo je rozhodně vhodnější než  teplá a vlhká koupelna. A pozor také na cestovní flakony. Jakmile často mění teplotu, může dojít ke zničení vonných látek. Do kabelky nebo na cesty si raději parfém odlijte do Gabriella Salvete Cestovního rozprašovače na parfém (koupit v e-shopu).

Pár chytrých pravidel: 

  • Naučte se používat opravdu vždy jen jeden produkt. Tedy jeden denní a noční krém, sérum na den a noc, jednu řasenku apod.
  • Důkladné očistě pravidelně podrobujte všechny štětce a houbičky, které používáte. Je-li u krému přiložená malá špachtlička, používejte ji. Zamezíte tak šíření bakterií.
  • Dekorativní kosmetiku nikomu nepůjčujte. Je to nehygienické. A stejně tak, trpíte-li na záněty spojivek, pak po něm třeba řasenku ihned raději vyměňte.
  • Kosmetické produkty skladujte v suchu, ve tmě a chladu. Přímé sluníčko nesvědčí ani krému, ani stínům.
  • Pokud máte rádi samoopalovací přípravky, myslete na to, že vydrží pouze půl roku od otevření, a proto si je nešetřete na další sezonu.
  • U přírodní kosmetiky se výrobci se snaží maximálně omezit používání konzervantů, tudíž je pak trvanlivost těchto přípravků nižší, nebo předpokládá speciální skladování (např. v ledničce, ideálně v ledničce na víno, kde je teplota o něco vyšší, ale stabilní).

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Hana Kovářová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít