Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Co musíte vyhodit z koupelny právě teď?

Co musíte vyhodit z koupelny právě teď?

Co musíte vyhodit z koupelny právě teď?

31. srpna 2018 od Karolína Hornová

31. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Karolína Hornová

Jak poznám prošlou kosmetiku? A jak dlouho kosmetika doopravdy vydrží? Také někdy nemáte to srdce vyhodit z poloviny plný krém, ačkoliv už je dávno „za zenitem“? Připravili jsme malý manuál, díky kterému se v trvanlivosti kosmetiky vyznáte.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak poznat prošlou kosmetiku?

To je asi nejtěžší oříšek – dost často to není na pohled patrné. Většina dnešní kosmetiky obsahuje konzervanty a přidané látky, díky nimž vydrží někdy až neskutečně dlouho. Už se nestává, že by krém žluknul nebo změnil konzistenci či barvu. Jak tedy poznat, že je kosmetika už „za hranicí“?

Nejsnadnější je řídit se symbolem na obalu. Ten je unifikovaný, všechny kosmetické značky ho musejí na svých obalech udávat a vždy vypadá stejně – nemůžete se tedy splést. Pravda, někdy je hodně malý, ale vždy je to symbol kelímku s otevřeným víčkem a číslem uvnitř. Číslo udává počet měsíců, po které můžete produkt po otevření beze strachu používat. Pokud pár týdnů či měsíc přetáhnete, nic se nestane. Nikdy byste ale neměli používat kosmetiku, která oproti původnímu stavu změnila konzistenci, barvu či vůni.

Ikonky expirace

Produkt je prošlý, ale ne zkažený. Co s tím?

Výrobci kosmetiky používají takové postupy, aby produkty vydržely beze změny minimálně po dobu, určenou na obalu. To je doba, po kterou výrobce garantuje bezpečnou použitelnost produktu a po kterou byla u sta procent testovacích vzorků produktu (před uvedením do prodeje) potvrzena zdravotní nezávadnost. Výrobek ale vydrží mnohem déle – někdy to může být až dvojnásobek udané lhůty. Zároveň vám ale už nikdo nezaručí, že bude jeho používání bezpečné. Další aplikace takového krému nebo líčidla pak už je na vlastní riziko.

kosmetika v koupelněDalším údajem je datum spotřeby – to bývá samozřejmě delší než číslo v symbolu otevřeného kelímku, protože jde o trvanlivost neotevřeného produktu. To je hranice, za kterou byste opravdu neměli jít – zde už hrozí nepříjemné dermatologické problémy.

Pamatujte i na to, že kosmetické produkty by se měly uchovávat při teplotě 15-20 stupňů Celsia. Vyšší teploty mohou způsobit změnu konzistence, ale i žluknutí či jiný typ „zkažení“. Právě proto speciální opalovací kosmetika, kterou si berete na dovolenou, ztrácí vlivem klimatických podmínek svoji účinnost. A proto je na místě pořídit si každý rok novou.

Konzistence - zkažený krémTip redakce:
Všimněte si, že u výrobků, které mají symbol otevřeného kelímku, nenajdete datum spotřeby. Jejich trvanlivost od data výroby je delší než 36 měsíců. Naopak výrobek, který má datum spotřeby, zase nesmí mít symbol otevřeného kelímku.


Co hrozí, když použiji prošlou kosmetiku?

Záleží na typu kosmetiky. I přes konzervanty ale produkty nejsou „věčné“ a po určité době může složení reagovat a měnit se. Dvojnásob to platí u přírodní a bio kosmetiky, která mívá také výrazně kratší datum spotřeby.

Zvlášť pozor bychom si měli dávat na produkty, které se aplikují na citlivé oblasti. Příkladem může být okolí očí, řasy, celkově obličej, rty, ale také třeba intimní partie. Zvýšené pozornosti by měli dbát majitelé citlivé či alergické pokožky. Prošlé produkty mohou způsobit alergické reakce nebo pleti škodit či přenést na pokožku rozmnožené bakterie.

rtěnky v tomto stavu už nepoužívejte

Kdy je lepší přestat výrobky používat:

  • Řasenka by se při každodenní aplikaci neměla používat déle než tři měsíce. Nejde jen o vysychání produktu, ale především o to, že po této době už ve zvýšené míře hrozí množení bakterií.
  • Make-up byste měli vyhodit po jednom roce – pokud je v balení s pumpičkou, vydrží déle, protože se do lahvičky nedostává vzduch zvenčí. Rozhodně ho ale nepoužívejte, pokud hrudkuje či jinak mění texturu.
  • Oční stíny a pudr jsou tuhé produkty, které vydrží velmi dlouho – klidně i tři roky. Jejich trvanlivost ještě prodloužíte, když je budete nanášet suchým, čistým štětcem, a ne přiloženou houbičkou, která má tendenci zadržovat nečistoty z pleti, a tedy je i živnou půdou pro bakterie.
  • Rtěnka vydrží od půl roku do tří let – záleží na obsahu tuku. Ty mastnější mohou už po roce žluknout nebo změnit konzistenci, ale zase jsou více pečující. Ty sušší vydrží déle. Pokud mění barvu, konzistenci, vysychají a hrudkovatí, určitě je vyhoďte.
  • Lak na nehty se vyloženě nezkazí a nehrozí žádné nebezpečí při použití toho prošlého. Může ale špatně schnout a výsledek bude nevzhledný. Jakmile se tekutina odděluje a pevné částečky klesají ke dnu, nemá smysl lak zachraňovat.
  • Krémy vydrží zhruba 3-6 měsíců od prvního otevření. Zde nepodceňujte údaj na ikonce s kelímkem. Čím více vody produkt obsahuje, tím rychleji se může zkazit. Dobu trvanlivosti respektujte tedy především u velmi tekutých produktů, odličovacích a tělových mlék a různých fluidů.
  • Sprchový gel či šampon vydrží klidně i dva až tři roky. Dbejte ale na pečlivé uzavírání – pokud se do láhve s produktem dostane voda, může v ní (a tedy i v produktu samotném) dojít k rozmnožení bakterií.
  • Produkty s alkoholem (přípravky na vlasový styling, spreje, některé deodoranty) vydrží až tři roky – alkohol totiž působí jako spolehlivý konzervant. Podobně je tomu u parfémů – ty se prakticky nemohou zkazit, ale mohou změnit barvu i vůni. Nemělo by se to ale stát dříve než za tři roky.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Karolína Hornová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Eva Mottlová 23.září 2018
Tak tedy nevím kdo psal tento článek psal, ale bylo by vhodné si nejdříve přečíst i vědecké výzkumy - narážím na opalovací kosmetiku. Než psát bludy, tak ať raději nepíše nic.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít