Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Kosmetika může i škodit aneb Jak své pleti neublížit

Kosmetika může i škodit aneb Jak své pleti neublížit

Kosmetika může i škodit aneb Jak své pleti neublížit

16. března 2017 od Tereza Stará

16. března 2017 5 minut čtení
Připravil/a Tereza Stará ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Co se týče kosmetické péče, rozhodně se nevyplatí používat výrobky podle rad kamarádek nebo aplikovat neodborné triky vyčtené z internetu. Někdy totiž mohou mít zcela opačný efekt a vaše pleť se z podobných experimentů nemusí okamžitě otřepat - například citron totiž opravdu nemusí být ideálním řešením k bělení pleti.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zaručených babských rad je všude plno. Akné prý vyléčíte tak, že pupínky potřete zubní pastou. Pravidelná masáž citrusovými plody vás zase zbaví vrásek, černých teček a ještě vám díky ní bude pleť zářit. "Pokud jde o "přírodní" či "domácí" prostředky na řešení různých nedokonalostí pleti - například citronu na pigmentové skvrny - můj názor na ně je spíše skeptický. Například citron může pigmentace i zhoršit, pokud dojde k podráždění pleti a zarudnutí. To má u lidí s tmavší pletí tendenci vyhojovat se opět hyperpigmentacemi, tedy tmavými skvrnami,” varuje dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.


Šetrná, ale i problematická

V poslední době stoupá zájem o přírodní kosmetiku a není se čemu divit. Přípravky bez nežádoucích konzervantů a ropných látek pleti většinou svědčí. Ovšem stejně jako na běžně dostupnou kosmetiku, i na tu čistě přírodní se může objevit alergická reakce. “Primárně by se měli mít na pozoru ti, kteří trpí alergiemi, atopickým ekzémem nebo například periorální dermatitidou. Dříve než tedy začnete danou přírodninu aplikovat na celý obličej, vyzkoušejte její účinek jen na menší ploše tváře. Pakliže pokožka nezačne v řádech několika minut poštipovat, svědit či pálit, můžete pokračovat v aplikaci. V opačném případě ji raději ihned smyjte čistou vlažnou vodou. Pokud by došlo dokonce k silnější alergické reakci, můžete užít i volně prodejná antihistaminika,” radí MUDr. Katarína Třísková, korektivní dermatoložka MEDICOM Clinic.

plet


Zkusit, nebo nezkusit?

Některé rady vyzkoušet můžete, ale má to určité hranice. Podle dermatoložky Wohlové jsou také oblíbené aplikace “přírodních” prostředků například k řešení virových bradavic, nejlépe na chodidle. “Neříkám, že to lidé nemohou zkusit, pokud cítí potřebu, ale pokud se bradavice po několika týdnech nezmenšuje, či naopak rozrůstá, měli by podstoupit klasickou léčbu a nenechat tuto virovou infekci rozmnožit se po celém chodidle v bláhové víře, že si je česnekem či laštovičníkem vyléčí,” doplňuje doktorka.

Fotolia_74525541_Subscription_Monthly_M.jpg


První pomoc: Panthenol a další zklidňovače

Jestliže ze zoufalství k nějaké přírodní či domácí agresivní látce sáhnete a podráždí vám pleť (je zarudlá, svědící, vysušená), většinou stačí použít nějaký volně prodejný zklidňující prostředek - Bepanthen Plus, Cicaplast či Panthenol. “Může ale dojít k větší reakci pokožky s tvorbou puchýřků, mokváním, pak je namístě navštívit kožního lékaře a aplikovat hojivé krémy, lotia či pasty s obsahem léčivých látek,” varuje Gréta Wohlová.

neublizujte sve pleti


Suchá pleť výrobky určené k léčbě akné rozhodně neocení

A pleti škodí nejen původně dobře míněné babské rady, ale i špatně použitá kosmetika. Pamatujte na to, že výrobci na krémech uvádí vhodný typ pleti z dobrého důvodu. Nevíte, jaký typ pleti máte a jak se o něj starat? Pak se inspirujte naším článkem zde a už neuděláte chybu.

Například přípravky s obsahem alkoholu, kyseliny glykolové, lokálních retinoidů a podobně jsou určeny pro mastný a aknózní typ pleti. Naopak u lidí s citlivou pokožkou, u pacientů se suchou kůží se sklonem k ekzémům či u pacientů trpících rosaceou (růžovkou) mohou vést podle doktorky Gréty Wohlové k podráždění, svědění a zarudnutí. Aknózní pleti ani kůži na rukou zase neprospívá důsledné používání antibakteriálních a dezinfekčních výrobků. “K jejich používání v běžném životě nevidím příliš důvod. Tyto prostředky kůži zbytečně vysušují a ta má potom sklon reagovat svěděním, zarudnutím, ekzémy. Samozřejmě lidé pracující ve zdravotnictví, tedy ve styku s infekčními chorobami, tyto prostředky používat musí, ale běžný život je podle mého názoru nevyžaduje,” doplňuje lékařka Wohlová.


Citlivá pokožka? Stop peelingu

Pozor dejte v některých případech také na peelingy. Na mastnou pleť s převahou komedonů můžete většinou s klidem použít peeling s kyselinou glykolovou. A normální pleť zase čas od času nepohrdne ani mechanickým peelingem, který lze vyrobit i v domácích podmínkách z medu a cukru. Podobné “obrušovače” ovšem vůbec nesvědčí jemné pleti, jak uzavírá Gréta Wohlová: “Citlivé pleti by se klasickému peelingu měly vyhýbat, k čištění můžete využívat micelární vody či jemné gely bez obsahu dráždivých látek.”

peeling

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Tereza Stará ve spolupráci s expertem MUDr. Gréta Wohlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Gréta Wohlová
Dermatoložka Laserového centra Anděl
78
"Méně je někdy více."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít