Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Intimní hygiena: Méně je někdy více

Intimní hygiena: Méně je někdy více

Intimní hygiena: Méně je někdy více

1. června 2018 od Marie Nováková

1. června 2018 2 minuty čtení
Připravil/a Marie Nováková ve spolupráci s expertem MUDr. Vilém Jelínek

Stejně jako věnujete péči své pleti, měly byste se starat i o intimní partie. Ale jako každá péče i tato má svá pravidla, která není dobré porušovat.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Ženské tělo se umí bránit samo. I tak mu ale můžeme s lecčím pomoct. Nesmí se to ale přehánět, pak hygiena někdy spíše uškodí. V každém ženské těle a v jeho intimních partiích je mírně kyselé pH. To by se nemělo narušovat, protože pak jsou delikátní místa v našem těle snáze napadnutelná různými bakteriemi.


S hygienou to nepřehánějte

Úplně zapomeňte na klasické sprchové gely. „Častá hygiena chemickými či parfemovanými prostředky narušuje přirozenou mikroflóru pohlavních orgánů. Proto se doporučuje mýt tyto partie stejně často jako zbytek těla jednou, maximálně dvakrát denně,“ říká gynekolog kliniky Gynprofi Vilém Jelínek a dodává, že místo klasických mýdel by se měla použít ta přímo určená pro intimní hygienu.

Podle lékaře je také důležité mít se na pozoru ve chvílích, kdy je naše tělo nějak ohroženo. S ideálním pH v pochvě si může snadno pohrát třeba jen menstruace. „Vždy je nutné zvýšit pozornost při zátěžových situacích – užívání antibiotik, koupání v bazénech, menstruace, intenzivnější sexuální život, ale i třeba dlouho nošené příliš těsné oblečení,“ upozorňuje gynekolog na to, co všechno může hladinu pH v intimních partiích narušit. Podobný vliv má ale i dlouhodobý stres, únava, nebo třeba i užívání hormonální antikoncepce.

Sledujte pH přípravku

Potížím ale lze předcházet. Nejčastěji si ženy domů pořizují intimní gely a mýdla. Stačí je jednoduše postavit na vanu a při každém mytí použít. Přípravky by měly hlavně respektovat přirozené prostředí ženského těla. „Vhodné jsou prostředky s obsahem kyseliny mléčné, ty podporují přirozené pH v pochvě,“ doporučuje Vilém Jelínek.

Prostředků je v obchodech celá řada, je jen na vás, který si vyberete. Existují i v různých formách – některé dámy preferují mýdla a gely, které jsou v dávkovačích tak, aby jen mohly zmáčknout pumpičku, jiné zas upřednostňují bio výrobky před klasickými intimními prostředky.

Jak už ale upozorňoval gynekolog, nejdůležitější je se dobře podívat na pH jednotlivých výrobků. Hodnota pH v pochvě zdravé dospělé ženy se pohybuje mezi 4 – 5. Při těchto hodnotách je zajištěna přirozená rovnováha a žena je chráněna před přemnožením poševních bakterií. I proto by měly přípravky pro intimní hygienu dosahovat hodnoty maximálně 5 pH, protože jinak hrozí riziko, že se tato rovnováha naruší. Nikdy není vhodné tyto přípravky používat jinak než na omytí vnějších pohlavních orgánů.


Pod stan s ubrouskem

A nejen pod stan. Podle gynekologa působí intimní ubrousky téměř stejně jako mýdlo. Doporučuje je proto hlavně při cestování, kde víte, že bude těžké sehnat sprchu.  Nejsou ale rozhodně na každodenní použití, opravdu je vhodné si je zabalit do kufru spíše jen na cesty. Bývají napuštěné už zmiňovanou kyselinou mléčnou, která je pro udržení správného pH velmi vhodná. Že by měly být bez parfému a mýdlové složky (výrazně odmašťuje a vysušuje), je pak samozřejmostí.

Pokud už ale ženy začnou mít nějaké problémy, mýdla ani ubrousky je nevyřeší, vždy napřed musí navštívit lékaře nebo se aspoň poradit v lékárně. Intimní přípravky jsou prevencí, ne lékem.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Marie Nováková ve spolupráci s expertem MUDr. Vilém Jelínek

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Vilém Jelínek
Vedoucí lékař na klinice Gynprofi
42
"Zdravá žena, zdravý plod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít