Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Skincare průvodce: Kyselina pantothenová

Skincare průvodce: Kyselina pantothenová

Skincare průvodce: Kyselina pantothenová

24. ledna 2024 od Jana Andrýsková

24. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Kyselina pantothenová, známá také jako vitamin B5, má zásadní význam pro lidské zdraví i pro krásu pokožky a vlasů. Je součástí skupiny dalších vitaminů B, které se říká B-komplex. A možná ani nevíte, že po ní často sahá každý, kdo se spálí na sluníčku. Prozkoumejte její přínosy.

Co umí kyselina pantothenová?

Kyselina pantothenová je velmi důležitá pro náš organismus. Umožňuje mu správně využívat energii získanou z potravin. Přispívá i ke snížení únavy a vyčerpání a k normální mentální činnosti. Nezanedbatelné jsou také účinky kyseliny pantothenové pro krásu pleti a vlasů. V kosmetických produktech bývá uvedena jako vitamin B5.

Účinky vitaminu B5:

  • hydratační – pomáhá pokožce udržet vlhkost;
  • zklidňující – zmírňuje podráždění pleti, snižuje zarudnutí a záněty;
  • regenerační – podporuje rychlejší hojení ran a léčbu poškozené a popálené pokožky;
  • antiagingové – pomáhá redukovat jemné linky a vrásky;
  • pečující – zlepšuje pevnost vlasů, jejich lesk i celkovou kvalitu.

Tip redakce:
Kyselina pantothenová je oblíbeným prostředkem k urychlení hojení kůže spálené od sluníčka. Její blahodárné působení využijete skrze produkty péče po opalování s obsahem panthenolu.

Zdroje vitaminu B5

Kyselina pantothenová je látka, kterou si lidské tělo neumí vyrobit samo. Její dodávání organismu prostřednictvím stravy je nezbytné. Naštěstí to není nikterak složité. 
 
Nejbohatšími zdroji vitaminu B5 jsou:
  • játra, zejména hovězí a kuřecí;
  • ryby, jako je losos a tuňák;
  • vejce, zejména žloutky;
  • mléčné výrobky; 
  • luštěniny, obiloviny a semena.
 
Mezi nejlepší rostlinné zdroje patří avokádo, ale také batáty, brokolice, květák a zelená listová zelenina. Ve vyšším množství se vitamin B5 nachází také v houbách a rajčatech.
 
Tip redakce: 
Využijte naplno potenciál vitaminů a minerálů z přírodních zdrojů a jezte čerstvé potraviny. Čím méně zpracované, tím lépe. Tak uchováte všechno dobré, co potraviny nabízejí. Pitný režim podpořte například s 
Magnesia Plus antistress mango a meduňka (koupit v e-shopu).

Kyselina pantothenová v kosmetických produktech

Pro své zklidňující a regenerační vlastnosti je kyselina pantothenová hojně používána v kosmetických produktech po opalování. Podporuje rychlejší hojení pokožky poškozené slunečním zářením. Naleznete ji v přípravcích obsahujících panthenol. Kosmetický průmysl ji využívá i v produktech péče o vlasy díky její schopnosti pronikat do vlasového vlákna. Podpořte krásu svých vlasů například s Vlasové hnojivo (koupit v e-shopu). Pod označením vitamin B5 je kyselina pantothenová uplatňována také jako účinná složka v hydratačních krémech i v jiných produktech, třeba v řasenkách. Přečtěte si náš článek Co dokáže s řasami vitaminová řasenka.
 

Kyselina pantothenová jako součást B-komplexu

Vitaminy skupiny B, známé jako B-komplex, jsou nezbytné pro udržení dobrého fyzického i mentálního zdraví. Tyto vitaminy hrají klíčovou roli v procesech, jako je energetický metabolismus, fungování nervového systému nebo podpora duševního zdraví. Jejich nedostatek nejčastěji poznáte skrze popraskané koutky ústaftyopary nebo zhoršený stav pokožky. Přečtěte si více o skvělých účincích vitaminů B v našem článku Zázračný vitamin B: 3 tipy, jak ho využít zvláště v létě.
 
Dodejte svému tělu všechny vitaminy skupiny B jednoduše prostřednictvím doplňků stravy:

Dodávání vitaminu B5 skrze doplňky stravy

Vitamin B5 se běžně vyskytuje ve stravě, je zcela bezpečný a jeho nadměrný příjem nevede k předávkování. Ani v souvislosti s jeho dodáváním tělu prostřednictvím doplňků stravy nebyly popsány žádné nepříznivé zdravotní dopady. Přesto, pokud máte pochybnosti, konzultujte svůj záměr užívání kyseliny pantothenové se svým ošetřujícím lékařem.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít