Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zázračný vitamin B: 3 tipy, jak ho využít zvláště v létě

Zázračný vitamin B: 3 tipy, jak ho využít zvláště v létě

Zázračný vitamin B: 3 tipy, jak ho využít zvláště v létě

14. července 2022 od Marta Pušová

14. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Marta Pušová

Nenechte se zmást, vitamin B je pro tělo důležitý během celého roku a nemělo by se na jeho příjem zapomínat. V létě jsou však důvody navíc, proč mu věnovat pozornost a dopřát jej svému tělu. K čemu je vitamin B dobrý a jak ho získat?

Seznamte se – vitamin B

Není jeden, jde o celou skupinu vitaminů, které jsou nezbytné pro fungování metabolismu a nervového systému. Slouží k udržování psychické rovnováhy, jako podpora energie a ke snižování únavy a pocitu vyčerpání. B komplex je stěžejní pro správné hospodaření těla s energií získanou z potravy. Lze jej doplnit potravinami nebo užíváním doplňků stravy. Hlavním zdrojem vitaminu B jsou sýry, maso, kvasnice, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny.

Nedostatek vitaminu B

Nedostatek jednotlivých vitaminů skupiny B se odhaluje poměrně obtížně. K počátečním projevům patří kožní problémy a zhoršené hojení ran se sklonem k zanícení, dále pak únava, problémy s trávením, potíže se soustředěním, podrážděnost či hubnutí. Většina příznaků nedostatku B komplexu je nespecifická, některé ale ukazují i na jeden konkrétní vitamin.
Například:

Komplex vitaminu B tvoří:

  • B1 (thiamin) – důležitý pro růst, vývoj a funkci buněk našeho těla
  • B2 (riboflavin) – hraje klíčovou roli při přeměně energie z potravy
  • B3 (niacin) – podpora trávení a funkce nervových buněk
  • B5 (kyselina pantothenová) – pomáhá převádět potraviny na energii; má zásadní význam pro vytváření a odbourávání tuků
  • B6 (pyridoxin) – účastní se mnoha metabolických funkcí a ovlivňuje vývoj mozku
  • B7 (biotin) – ovlivňuje metabolismus všech tří makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky)
  • B9 (folát – kyselina listová) – důležitý pro buněčné dělení a tvorbu DNA (to je zvláště důležité při stravování těhotných žen)
  • B12 (cobalamin) – ovlivňuje vývoj červených krvinek, neurologické funkce, tvorbu DNA; nachází se pouze v přirozených živočišných zdrojích

Jak funguje vitamin B v létě?

1. Sluneční alergie nebo solární ekzém

Vitamin B během letních měsíců oceníte zejména tehdy, pokud se špatně opalujete a na dovolených bojujete se sluneční alergií. Právě s těmito problémy vám může vitamin B pomoct, důležité ale je začít s prevencí minimálně šest týdnů předtím, než budete pokožku vystavovat přímému slunci. Kromě několika návštěv solária vám pomůže také užívání vitaminu B6, B12 nebo beta-karotenu, které zlepší odolnost pokožky a obrní vás proti solárnímu ekzému.
Tip redakce:
Pokud potřebujete připravit pokožku na nápor slunečního záření, začněte s předstihem užívat
MaxiVita Exclusive Beta-Karoten s aloí vera forte (koupit v e-shopu). Kůži můžete hýčkat i zvnějšku, a to pomocí opalovacího krému s karotenem Nivea Sun Mléko na opalování s karotenem (koupit v e-shopu) i přípravkem po opalování Astrid Sun Hydratační mléko po opalování s beta-karotenem (koupit v e-shopu).

2. Pozor na opary či afty

Vitamin B je prospěšný také ve chvíli, trpíte-li na opary nebo afty. Jednoznačnou prevencí, abyste opar či aft vůbec nedostali, je dostatečný přísun vitaminu B12, při samotném nakažení oparem je dobré příjem vitaminu ještě zvýšit.

Tip redakce:
Vitaminu B v boji s opary a afty pomůže také tea tree
Floré Bylinný esenciální olej tea tree olej (koupit v e-shopu), který má dezinfekční a vysušující vlastnosti a zmírní nebo urychlí tak projevy těchto nepříjemných záležitostí.

3. Vitamin B proti klíšťatům

Mezi lidmi traduje mýtus, že vitamin B pomáhá také proti klíšťatům, není to však pravda. „Vliv vitaminu B proti klíšťatům a dalším členovcům nebyl nikdy medicínsky prokázán,“ upozorňuje MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce. Rozhodně se tak na takovouto ochranu před nákazou klíšťovou encefalitidou nespoléhejte. Jedinou účinnou ochranou je očkování.
Tip redakce:
Nicméně užíváním pivovarských kvasnic, ve kterých je vitamin B obsažený, nemůžete nic zkazit. Klíšťatům prý nevoní. Tak je minimálně alespoň částečně odpudíte. A pak rozhodně při procházkách na louky a do lesa mějte při sobě repelent –
třeba Predator Repelent proti komárům a klíšťatům (koupit v e-shopu), který odpudí jak komáry, tak klíšťata.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Marta Pušová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít