Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Metličkové žilky: Léčba a příčiny vzniku

Metličkové žilky: Léčba a příčiny vzniku

Metličkové žilky: Léčba a příčiny vzniku

11. března 2024 od Veronika Decsy

11. března 2024 2 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Metličkové žilky, známé také jako pavoučí žíly, jsou malé, rozšířené krevní cévy viditelné na kůži. Tyto drobné žilky, zbarvené do červena, modra nebo fialova, jsou nejvíce patrné na nohou, ale mohou se objevit i na nose nebo jiných částech těla. Metličkové žilky jsou spíše kosmetickým problémem, obvykle nepředstavují zdravotní hrozbu.

Co jsou metličkové žilky a proč se tvoří?

Metličkové žíly jsou vlastně malé, povrchově umístěné krevní cévy. Vznikají, když se tyto cévy rozšíří a stanou se viditelnými skrze kůži. Hlavními příčinami jejich vzniku jsou genetické faktory, hormonální změny, těhotenství, sedavé zaměstnání nebo dlouhodobé stání
 

Jsou metličkové žilky nebezpečné?

Ve většině případů nejsou metličkové žilky nebezpečné a jde spíše o estetický než zdravotní problém. Jedná se vlastně o metličkové křečové žíly, které je dobré pozorovat, a pokud si všimnete náhlého nebo výrazného zhoršení stavu, navštivte lékaře.

Metličky na nohách a na obličeji – jaký je rozdíl?

Metličkové žilky na nohou a na obličeji se liší prakticky jen v příčině vzniku a léčbě. Zatímco na nohou se objevují na lýtkách a stehnech a jsou nejčastěji zapříčiněny dlouhým stáním či sezením, na obličeji postihují nejčastěji nos, tváře či bradu a vznikají následkem expozice UV záření. Většina preventivních opatření proti metličkám na nohou neplatí pro ty na obličeji. Jim lze předcházet používáním produktů s ochranným faktorem a jejich léčbu určuje dermatolog, který nejčastěji přistupuje k laserovému ošetření či IPL (intenzivní pulzní světlo).

Jak na metličkové žilky

Kromě lékařských procedur pomohou změny životního stylu, jako je úprava stravy, zvýšení pohybu a nošení kompresních punčoch.
  1. Pohyb: Pravidelné cvičení, zejména chůze, plavání nebo jízda na kole, pomáhá zlepšovat krevní oběh. Vyhněte se dlouhodobému stání nebo sezení a nekřižte nohy při sezení.
  2. Masáže: Jemné masírování postižených oblastí může zlepšit celkovou cirkulaci a proudění krve. K masáži využijte například Priessnitz Žilní mazání Classic (koupit v e-shopu).
  3. Studená voda: Studená voda, ať už v podobě koupele, či sprchy, zvyšuje cirkulaci krve a posiluje žilní stěny. Chlad má tendenci způsobovat stažení (kontrakci) krevních cév, což může pomoci snížit otoky a zlepšit krevní oběh.
  4. Elevace nohou: Pravidelné zvedání nohou nad úroveň srdce snižuje tlak v žilách a pomáhá předcházet tvorbě metliček na nohou.
  5. Dietní změny: Zahrňte do jídelníčku více hořčíku a zdravých tuků, které napomáhají zdravému krevnímu oběhu. Pijte dostatek vody a naopak omezte pití alkoholu a snižte příjem soli – ta zadržuje vodu v těle a přispívá k otoku žil.

Co pomáhá na metličkové žilky: Babské rady a léčba

Léčba metličkových žilek se liší podle jejich rozsahu a místa výskytu. Doporučujeme nejprve konzultovat možnosti léčby s odborníkem, zejména v případě zhoršení nebo pokud vám metličkové žilky způsobují bolest či nepohodlí.
 
  • Lékařské zákroky: Mezi běžné způsoby odstranění metličkových žilek na nose a nohou patří laserová terapie a skleroterapie.
  • Přírodní léčba metličkových žilek: Některé bylinky a doplňky mohou pomoci posilnit žilní stěny a zlepšit cirkulaci krve. K nejúčinnějším patří kaštan koňský, ginkgo biloba, vinná réva či řebříček. Vyzkoušejte krémy bohaté na tyto přírodní látky:
  • Babské rady: Podle našich babiček může příznaky metličkových žilek zmírnit obklad z jablečného octa nebo použití chladivých gelů. 
  • Komprese: Kompresní punčochy a podkolenky jsou efektivní pomůckou pro prevenci a léčbu metličkových žilek a souvisejících problémů s krevním oběhem v nohou. Kromě toho poskytnou také kýženou úlevu.


Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Miloslava Vantingová 5.dubna 2024
máte to špatně - lidový název nemá s pavoukem nic společného. takže správně je "pavučinkové žilky" od slova pavučina (vyjádření jemnosti). pavouk s tím nemá opravdu co dělat ...

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít