Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak se zbavit těžkých nohou?

Jak se zbavit těžkých nohou?

Jak se zbavit těžkých nohou?

6. listopadu 2019 od Helena Pokorná Hladíková

6. listopadu 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Tomáš Bureš

Otékají vám nohy, jsou těžké, bolavé a cítíte v nich napětí? Vítejte v klubu s názvem „syndrom těžkých nohou“, kam patří nejen většina těhotných žen, ale také těch, které ve svém zaměstnání převážně jen stojí či sedí. Proč se to děje a co s tím? Na to jsme se ptali cévního chirurga MUDr. Tomáše Bureše.
Pocit těžkých nohou bývá často spojen s otoky a celkovou únavou dolních končetin. „Tento problém je typický u pacientů s žilní nedostatečností, kdy při dlouhém sezení nebo stání dochází k výraznému zpomalení žilního proudění, a krev se tak v podstatě hromadí v žilním řečišti dolních končetin,“ vysvětluje odborník. Setkat se s ním tedy můžete zejména při delším cestování nebo v případě, že vaše povolání vyžaduje dlouhodobé sezení či stání. „Zajímavé ale je, že u pacientů s objemnými křečovými žilami, kteří se ale pravidelně pohybují, k těmto potížím prakticky nedochází. U nich totiž svalová pumpa urychlující proudění krve funguje dobře, a tak tento problém nevzniká,“ dodává expert. Kromě výše zmíněných příčin však za ztěžklýma nohama mohou stát i další faktory:
  • nadváha,
  • špatný životní styl,
  • kardiovaskulární onemocnění,
  • špatně fungující lymfatický systém,
  • dehydratace organismu,
  • těhotenství,
  • menopauza.

Pohyb je základ

Základním preventivním opatřením, jak syndromu těžkých nohou předejít, je jednoznačně pravidelný pohyb, při němž svaly urychlí správné proudění krve. „Pokud pacient přece jen musí dlouho sedět, třeba když se vydává na dlouhé cesty, je jednoznačně vhodné použít podpůrné kompresní podkolenky,“ doporučuje cévní chirurg. Pakliže víte, že váš životní styl není zrovna ukázkový, zamyslete se nad tím, co byste mohli změnit, abyste svým nohám ulevili. A vyzkoušet můžete i některé z následujících rad. Coby pravidelnou pohybovou aktivitu volte takový druh činnosti, při němž se pracuje s tepovou frekvencí a dechem, tedy např. běh, rychlou chůzi, jízdu na kole, plavání, a spíše se vyhněte silovým disciplínám nebo těm, kde dochází k výpadům, dřepům apod.
lázeň pro nohy

1. Blahodárná voda

Není lepšího zakončení dne než horká koupel nebo sprcha, nemyslíte? Pro blaho svých nohou ale zkuste střídat teplou a studenou vodu. Pak si můžete nohy položit do vyvýšené polohy (ideálně min. 10 cm nad úrovní srdce), případně účinek střídavé koupele umocnit ještě namazáním speciálními krémy a gely, které zbavují pocitu těžkých nohou a pečují o žíly. Jedním z takových je třeba Priessnitz De luxe mazání na žíly a cévy (koupit v e-shopu) s obsahem přírodních látek z jírovce maďalu a červených listů vinné révy, jež mají příznivý účinek na správnou funkci žilního a lymfatického systému. Pocit ztěžklých nohou zmírní rovněž Alpa Bylinný masážní gel kaštan (koupit v e-shopu) s rozmarýnovou silicí, Topvet Kaštanový bylinný gel (koupit v e-shopu) nebo Bione Cosmetics Bylinný balzám s kaštanem koňským Bio Cannabis (koupit v e-shopu).

Tip redakce:
Sílu přírodních látek můžete využít i v koupelích ze slané vody, s citronovou šťávou nebo s odvarem z kaštanu. 
bolavé nohy

2. Pozor na boty

Vyhněte se nošení vysokých podpatků i bot bez pevné podrážky (balerínky apod.). Nejhorší kombinací se mohou stát úzké boty se špičatou špičkou a vysokými podpatky. Potíže však mohou způsobit i ploché nohy, u nichž lýtkový sval pracuje intenzivněji, tudíž nohy mohou pobolívat více.

3. Jednoduchá cvičení

Během celého dne myslete na krátká a jednoduchá protažení a procvičení dolních končetin – ohýbejte prsty u nohou, zakruťte nohama v kotníkách, promasírujte chodidla, párkrát si stoupněte na špičky a zase zpět na patu… Zdánlivé maličkosti pomohou udržet vaše žíly a potažmo celé nohy v kondici, tak tomu věnujte pár minutek denně.

Připravil/a pro vás Helena Pokorná Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Tomáš Bureš

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Tomáš Bureš
cévní chirurg a vedoucí lékař Galerie Medical Center
215
"Život je otázkou priorit."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít