Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vysoké podpatky: Jak ulevit bolavým nohám?

Vysoké podpatky: Jak ulevit bolavým nohám?

Vysoké podpatky: Jak ulevit bolavým nohám?

20. března 2017 od Šárka Jináčová

20. března 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Šárka Jináčová

Vysoké podpatky jsou v módě evergreenem. Na molech i v šatnách milionů žen zůstávají různým trendům navzdory. Pokud patříte do fanklubu bot na jehlách, nezapomeňte se o nohy pravidelně starat a dopřát jim vhodné produkty, které jim uleví.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Tvarují lýtka, dělají nohy opticky delší a celkově ženě dodávají půvab, a často i sebevědomí. Bohužel mají i svá negativa. Většinou z nich dost bolí nohy, špatně se v nich dobíhá autobus či absolvuje delší pobíhání po městě. Vysoké podpatky jsou zkrátka jednou z těch věcí, které ženy milují a nenávidí zároveň.

Důvodů, proč bychom boty na podpatku neměly nosit příliš často, se najde vcelku dost. A zdaleka zde nejde jen o nepohodlí, v sázce je dokonce zdraví nohou. Čas od času lékaři zveřejní studie, které dokazují, že příliš časté nošení vysokých podpatků například způsobuje tvrdnutí Achillovy šlachy či zkracování lýtkových svalů. Chodidlo je v botě na vysokém podpatku v nepřirozené poloze, navíc se mění těžiště těla. To vše může mít za následek bolesti chodidel, kloubů i zad. Jenže žádné z těchto varování ženu, která propadla kouzlu vysokých bot, většinou neodradí.


Boty během dne střídejte

Pokud patříte do této skupiny, je třeba svým chodidlům věnovat zvýšenou pozornost i péči. V prvé řadě je dobré se naučit několik zásad bezpečného nošení. První pravidlo říká, že vyrazíte-li ven v lodičkách, je potřeba nechat nohy přes den odpočívat. Kdykoliv je příležitost (například při práci u počítače), boty sundejte a nohy decentně procvičujte. Ideální je také eliminovat dlouhé stání a pobíhání – jestliže víte, že vás čeká více pochůzek, ale zároveň potřebujete mít elegantní boty na schůzku, přibalte do tašky nějaké pohodlnější boty na přezutí. Zejména se vždy snažte omezit stání a běhání v lodičkách na tvrdém povrchu.


Podstatný je i výběr punčoch

Dále dbejte na to, aby byla noha v rámci možností v co největším pohodlí. To samozřejmě záleží už na výběru samotné boty, nicméně pomohou také vhodné punčochy. Nejlepší jsou z vlněného materiálu, protože odvádí vlhkost lépe než třeba nylon a lycra. Noha je pak v suchu, takže se nemnoží bakterie způsobující plísně. Chodidlo také tolik nedře o botu, což snižuje pravděpodobnost, že se vám udělají puchýře.


Gelové vložky vás ušetří trápení

Další důležitou zásadou je nošení gelových vložek pod špičkou i patou. Vložky zmírňují tlak na chodidlo, tlumí nárazy a otřesy a pomáhají rovnoměrněji rozprostřít váhu na celou plochu chodidla, aby nebyly zatížené jen prsty. Vložky pravidelně obměňujte - jen tak budou dlouho a dobře plnit svoji funkci. Dobře poslouží například vložky GelActiv od značky Scholl.


Pomůže i pravidelná pedikúra

I chodidla si zaslouží náležitou péči, ke které patří i pedikúra. Jednou za čas jim dopřejte teplou lázeň, do které zamícháte koupelovou sůl. My jsme si oblíbili třeba PEO od značky Astrid s antibakteriální přísadou nebo sůl pro unavené nohy od značky Kneipp. Pravidelně také provádějte peeling, který pomáhá odstranit zrohovatělou pokožku.


Dopřejte chodidlům kvalitní krém či balzám

V neposlední řadě by měl být neopomenutelnou součástí péče o nohy také krém či balzám (ten má jemnější konzistenci a není tak mastný). Můžete vybírat s široké nabídky: určitě vyzkoušejte hydratační krém Instant Recovery od Schollu, který řeší suchá chodidla, regenerační krém Repairing Care od značky Garnier, který zjemňuje popraskanou pokožku nebo vyživující krém od Neutrogeny. Trpíte-li na „tvrdé“ paty, pořiďte si  změkčující balzám na paty Soft Heel Balm od Dermacolu. Ten můžete použít i jako noční intenzivní "masku" na chodidla. Naneste jej v silnější vrstvě, přes to si oblékněte ponožky a nechte působit celou noc.

A čas od času zapomeňte na slušné vychování a prostě si dejte nohy na stůl. Uděláte jim tím opravdu dobře!

Zdroj foto: Fotolia a archiv uvedených značek

Připravil/a pro vás Šárka Jináčová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít