Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Křečové žíly: Jak na ně?

Křečové žíly: Jak na ně?

Křečové žíly: Jak na ně?

30. prosince 2018 od Helena Hladíková

30. prosince 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Tomáš Bureš

Trápí vás namodralé a oteklé uzlíky na nohou? Nejspíš máte co do činění s varixy neboli křečovými žilami, které však nejsou jen pouhou vadou na kráse. O nepříjemném problému postihujícím zejména ženy jsme si povídali s cévním chirurgem MUDr. Tomášem Burešem.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Jak vlastně dochází ke vzniku křečových žil?

MUDr. Tomáš Bureš: Jedná se o poškození povrchového žilního systému, při němž dojde k narušení chlopní, které mají bránit zpětnému toku krve do povrchových žil. Postupně pak dochází k rozšiřování a prodlužování postižených žil a vzniku viditelných křečových žil.
 

Můžeme tento proces sami nějakým způsobem ovlivnit?

MUDr. Tomáš Bureš: Na poškození chlopní má určitý vliv dědičnost, kdy se u pacientů již od narození vyskytuje snížená pevnost a elasticita žilní stěny. Genetiku neovlivníme, ale další faktory už ano. Jde především o nadváhu, která představuje pro žilní systém velkou zátěž. Další příčinou je zvýšený nitrobřišní tlak, k tomu dochází například vždy v těhotenství. To je často první příčina vzniku varixů u žen. Dále jde o sedavé zaměstnání, ale naopak i dlouhodobé stání. Krevní tok je totiž podporován takzvanou svalovou pumpou, tedy pohybem svalů, díky nimž se urychluje tok krve v žilách. Nedostatek pohybové aktivity pak vede ke zpomalení toku a v důsledku toho k typickým otokům a únavě dolních končetin. Nejčastěji jsou proto křečovými žilami postiženi lidé pracující v kancelářích, prodavačky, kadeřnice, učitelky a podobně.
 
ženské nohy

Jaké příznaky by nás měly varovat?

MUDr. Tomáš Bureš: K prvním příznakům tohoto onemocnění často patří pocit únavy končetin, přechodné otoky, většinou v letních měsících, či klidové bolesti končetin, nejčastěji v noci. Objevují se i rozšířené žilky na dolních končetinách nebo později typické vystouplé vinuté křečové žíly. Nejzávažnější jsou pak změny barvy a kvality kůže, zejména ztmavnutí a zatuhnutí otoku v okolí kotníků. To může následně vést až ke vzniku zánětů nebo bércových vředů.
 

Pokud tedy u sebe zpozoruji něco z výše uvedených příznaků, co mám dělat? Jak postupovat?

MUDr. Tomáš Bureš: Nejprve musíte navštívit odborného lékaře – angiologa, který vám provede podrobné vyšetření včetně ultrazvuku. Tím zjistí funkčnost chlopenního aparátu, tedy i příčinu vzniku varixů. Podle výsledků pak posoudí stav vašich žil a doporučí vhodnou léčbu, případně vás odešle za cévním chirurgem, který s vámi probere nejvhodnější způsob operace.
 
péče o nohy

A v čem vlastně spočívají současné možnosti léčby křečových žil?

MUDr. Tomáš Bureš:  Léčba závisí na rozsahu poškození, ale v zásadě je několik možností. Tu první představuje kosmetická sklerotizace, při níž se aplikuje látka, která žíly de facto zalepí. Je to metoda vhodná pro pacienty bez poškozených chlopní, ale s již viditelnými žilami, tzv. metličkami. U pacientů, kteří mají poškozené chlopně, se dříve přistupovalo k operaci, kdy byla poškozená žíla vyjmuta z končetiny. To však mělo za následek poranění okolních tkání, bolesti, modřiny a dlouhé léčení. Proto byly vyvinuty šetrnější způsoby, a sice laserová operace nebo radiofrekvenční ablace. Poškozená žíla se neodstraní, ale uzavře pomocí tepla vytvářeného laserem nebo radiofrekvenčním generátorem. Končetina se pak mnohem lépe hojí a bolesti nejsou tak velké. Je však nutná celková anestezie nebo přinejmenším místní znecitlivění, protože v žíle je při zákroku vysoká teplota. 
 
léčba křečových žil

Neexistuje i nějaká metoda bez nutnosti podstoupit narkózu?

MUDr. Tomáš Bureš: Ano, jde o nejmodernější metodu léčby, která se jmenuje ClariVein a má pro pacienta mnoho výhod. Je to bezbolestný zákrok bez nutnosti znecitlivění, během něhož se do žíly aplikuje speciální sklerotizační látka. Díky ní se uzavře samotná žíla i případné rozvětvení tvořící křečové žíly. Pacient cítí jen slabé brnění, nemusí podstupovat chirurgický výkon pod anestezií a modřiny se vyskytují minimálně. Kompresní punčochy je nutné nosit pouhé dva týdny a de facto ihned se pacient může vrátit do normálního života.
 
Tip redakce:
Ke zmírnění obtíží spojených s křečovými žilami a úlevě od pocitu těžkých a unavených nohou vám pomůže mazání Priessnitz Žíly a Cévy MEDICAL s obsahem přírodních látek z plodu jírovce maďalu a červených listů vinné révy. Ty šetrně a účinně zlepšují kvalitu žilního a lymfatického systému. Unavené nohy dostane opět do formy také NIVEA Osvěžující tělové mléko na nohy Q10, které díky obsahu chladivého mentolu osvěží nohy a díky koenzymu Q10 zároveň zpevní pokožku, nebo Alpa gel Kaštan bylinný masážní s kaštanovým extraktem zamezujícím pocitu těžkých nohou.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Tomáš Bureš

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

4 komentářů k článku
Teta drogerie 30.ledna 2019
Dobrý den, velice děkujeme za připomínku. Je pro nás dobrým upozorněním, co nezapomenout v budoucnu, při psaní dalších článků.
Martin Žalda 13.ledna 2019
Celkem pěkný článek.Jen jste zapomněli napsat,že zmiňovaný zákrok ClariVein stojí pro jednu končetinu 12.000,- Kč.Takže si to mohou dovolit jen bohatí lidé.
Eva Dimlová 13.ledna 2019
Souhlasím s připomínkou na info o ceně a úhradě zákroku.
Eva Navrátilová 12.ledna 2019
Problém křečových žil trápí mnoho žen, patřím mezi ně. Popsání možnosti léčby, či odstranění mě zaujalo, jen by za každou možností mohlo být uvedeno (hradí pojišťovna, hradí pacient). Jinak určitě chválím.

Expert z článku

MUDr. Tomáš Bureš
cévní chirurg a vedoucí lékař Galerie Medical Center
215
"Život je otázkou priorit."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít