Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej 6 kosmetických zákroků, na něž zajděte na podzim

6 kosmetických zákroků, na něž zajděte na podzim

6 kosmetických zákroků, na něž zajděte na podzim

3. září 2019 od Eva Suchomelová

3. září 2019 5 minut čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Potřebujete odstranit mateřské znaménko, pigmentovou skvrnu nebo si třeba nechat odoperovat nevzhledné i zdraví škodlivé křečové žíly? Teď na podzim je ten správný čas! Vybrali jsme pro vás šest kosmetických zákroků či procedur, které je nejlepší naplánovat si právě teď.

1. Odstranění pigmentových skvrn

Nejvíc pigmentových skvrn můžeme na své pleti nebo pokožce najít právě po létě. Pokud je třeba v obličeji jedna malá, můžete pigmentovou skvrnu buď zamaskovat, nebo ji přiznat a zakomponovat do svého líčení. Ale pokud jich je víc, nebo je příliš velká či nevzhledná, pak asi budete uvažovat o jejich odstranění. Po jakémkoli zákroku je potřeba chránit pokožku před slunečním zářením, proto je právě podzim, a především doba, kdy už slunce moc nesvítí, ideální dobou pro jejich uskutečnění. Jaké máte možnosti?
  • resurfacingový laser CO2: odstraňuje svrchní vrstvu kůže, včetně nedokonalostí pleti, vyžaduje však nejdelší regeneraci,
  • diodový laser: pracuje na bázi ozáření pokožky laserovým světlem,
  • mikrodermabraze: jde o jemné obroušení malými krystalky, které odstraní odumřelé buňky pouze na nejvrchnější vrstvě kůže,
  • bělicí krémy či peelingy: ideálně u profi kosmetičky nebo dermatologa, při domácím použití jen na doporučení a podle přesně daného návodu od někoho z nich.
pigmentové skvrny

Efekt: resurfacingu přetrvává efekt několik let, u diodového laseru sice také, ale doporučuje se po absolvování základní procedury (4-6 sezení) opakovat jedno sezení každý rok. Mikrodermabraze má dočasný efekt, vydrží v řádu několika měsíců. Bělicí krémy či peelingy fungují spíš na bázi kamufláže nebo některých kyselin a výrazné skvrny nikdy úplně neodstraní ani dočasně.

2. Odstranění popraskaných žilek v obličeji

Červené žilky se mohou objevit během horkých letních dní i vlivem slunečního záření. Jakmile se sluneční dny ztratí a než se vzhled i stav viditelných žilek zhorší zimními mrazy, pusťte se do jejich likvidace. Máte na to celý podzim! Je důležité odstraňovat popraskané cévky hned, jak se objeví. Pokud to zanedbáte, rozvinou se v dlouhodobém horizontu do kožního onemocnění zvaného rosacea (růžovka). Dermatologové většinou doporučují některý ze zákroků pomocí laseru, ale je více možností:
  • resurfacing laser
  • cévní laser
  • IPL světlo
červené žilky
Efekt: Vydrží několik měsíců až let od doby zhojení, ovšem nezabrání vytvoření nových viditelných žilek. Jako prevenci vzniku nových lze použít speciální krémy, např. La Roche-Posay Rosaliac AR hydratační péče krém, který díky obsahu vitaminu B3 snižuje reaktivitu kapilár a obsažený vitamin CG aktivuje syntézu kolagenu, a tak zpevňuje stěny kapilár.


3. Důkladné vyčištění pleti

Po létě je nejlepší čas nechat si pleť profesionálně vyčistit. I po tomhle zákroku není vhodné vystavovat tvář slunečním paprskům, takže s chutí do toho! Lze si vybrat z několika různých:
  • chemický peeling (většinou AHA kyselinami či kyselinou glykolovou)
  • diamantová mikrodermabraze
  • ultrazvuková špachtle
  • ultrazvukový peeling
čištění pleti
Efekt: V závislosti na typu pleti je potřeba proceduru opakovat za měsíc (mastná či mastící se pleť, pleť kuřaček), za dva měsíce (smíšená pleť) či za půl roku (normální až suchá pleť).


4. Diagnostika a odstranění znamének

Jestli už skončilo slunečné počasí, je ideální čas zajít si k dermatologovi na prohlídku znamének – těch starších, ale i těch nově získaných. Pravidelnou kontrolou tak předejdete vzniku melanomu čili rakovině kůže. Pokud lékař některé znaménko vyhodnotí jako potenciálně rizikové nebo objeví znaménko na místě, kde je vystaveno častému mechanickému poškození (česání vlasů, depilace, otlaky od těsných okrajů oděvů atd.), doporučí jeho odstranění, a to včetně vhodné metody:
  • frakční CO2 laser (pacient si hradí sám)
  • cévní laser (pacient si hradí sám)
  • chirurgické odstranění (plně hrazeno zdravotní pojišťovnou)
diagnoza a odstranění znamének
Tip redakce:
Po zákroku se vytvoří jizva, kterou je potřeba
chránit před sluncem a správně o ni pečovat. Lékaři doporučují tlakové masáže a promazávat jizvu sádlem nebo měsíčkovou mastí, např. Topvet Měsíčkovou bylinnou mastí.


5. Operace křečových žil

Křečové žíly neboli varixy postihují v dospělém věku až 50 % populace. Nesou s sebou celou řadu potíží a zdravotních komplikací. Od „pouhého“ kosmetického hlediska se může rozvinout široká škála bolestí, pocitů těžkých nohou, otoků, hyperpigmentací, ekzému, zánětů žil až po bércové vředy, které se léčí velmi obtížně a člověka invalidizují. Jelikož operace varixů zahrnuje invazivní zákrok, je potřeba provádět jej mimo teplou část roku, která by nahrávala pooperačním komplikacím (špatné hojení, záněty atd.). Existuje několik způsobů odstranění křečových žil:
  • chirurgické odstranění (bývá hrazeno zdravotní pojišťovnou, ale vyžaduje alespoň týden rekonvalescence)
  • skleroterapie varixů roztokem neboli sklerotizace (do rozšířených žilek se vstříkne roztok, který slepí žilní stěny, pak do takto ošetřených žilek postupně prorůstá vazivo, a tak přestanou prosvítat)
  • laserová operace křečových žil, např. radiofrekvenční ablace kmenových varikozit (hradí si pacient sám)
křečové žíly
Tip redakce:
O způsobu odstranění křečových žil by měl rozhodnout lékař na základě zjištění původu vzniku křečových žil právě u vás. Laser sice odstraní již vzniklé varixy, ale nezabrání vzniku nových. Chirurgický zákrok je naplánován tak, aby řešil i původ vzniku, a tedy druhotně předcházel vzniku nových.


6. Definitivní epilace neboli odstranění ochlupení

Bez ohledu na to, zda se snažíte zbavit se ochlupení na některé části těla doma, nebo se chystáte nechat si provést tento zákrok profesionálně, právě začátek chladné části roku je ideální pro jeho naplánování a realizaci. Pokud chcete hladké nohy či oblast bikin na léto následujícího roku, nejvhodnější je jít na laserovou epilaci hned zkraje podzimu. Ideálně již na konci října, na počátku listopadu. Tím, že ošetření je potřeba podstoupit v sérii 6-8 opakování vždy v odstupu 4-6 týdnů, je nutné počítat s tím, že výsledek není ihned a k jeho dosažení vede delší cesta. Pokud ošetření probíhá během podzimních či zimních měsíců, chránit pokožku krémem s UV filtry není nutné. Máte několik možností epilace:
  • laserové odstranění ochlupení
  • IPL epilace
epilace laserem
Pozor:
Tento typ odstranění ochlupení není vhodný pro osoby s tetováním, s fototypem IV a vyšším či pro opálenou pokožku. Také jej nesmějí podstoupit osoby s epilepsií či po onkologické léčbě, není vhodná ani pro pokožku s ekzémem v akutní fázi. Taktéž se neprovádí u osob se zánětlivým onemocněním či během užívání retinoidů.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít