Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo IPL na doma: Zbavte se chloupků ještě před létem

IPL na doma: Zbavte se chloupků ještě před létem

IPL na doma: Zbavte se chloupků ještě před létem

26. února 2019 od Eva Suchomelová

26. února 2019 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Chcete se zbavit tmavých chloupků pokud možno napořád? Pro koho se hodí, jak ho správně používat? Na to i na další osobní zkušenosti s jeho aplikací jsme se zeptali dermatoložky MUDr. Veroniky Jurčové, která jeden typ otestovala sama na sobě.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
IPL je v současnosti nejspolehlivější metodou, jak se nadlouho, ne-li natrvalo zbavit tmavých chloupků na těle. Dlouhá léta poskytovaly tuto službu ordinace dermatologů a dermatologických klinik. V poslední době se ale na trhu rozrostla nabídka IPL přístrojů pro domácí epilaci. Z domácího IPL je trend. Ale to s sebou taky nese spoustu otázek: Jak s ním zacházet? Hodí se vůbec pro mě? Smím ho používat? A na jaké partie? Bolí to? MUDr. Jurčová sama na sobě testovala po dobu 2 měsíců IPL přístroj značky Babyliss, a může tak spojit své odborné znalosti s aktuálními zkušenostmi.

metody odstraňování chloupkůIPL – co to vlastně je?

IPL neboli intenzivní pulzní světlo (zkratka je z anglického Intense Pulsed Light) je širokospektrální světelný výboj z xenonové výbojky, který se podobá laseru. Kromě dermatologie je IPL používáno právě pro fotoepilaci. Při té se odstraňuje chloupek jeho zahřátím až do kořínku, aniž by byla dotčena okolní tkáň. Toto již umí i domácí IPL přístroje, ovšem je potřeba se vždy podívat, jak konkrétní výrobek používat – nejsou všechny stejné.


Pro které partie se hodí?

Než si vůbec přístroj vyberete, je potřeba si uvědomit, že IPL není vhodné pro všechny partie těla a také není pro každého. „IPL epilátorem BaByliss G946E jsem si epilovala horní ret, podpaží, třísla, stehna a lýtka,“ vyjmenovává MUDr. Jurčová. To ovšem není vůbec samozřejmé u jiných značek nebo modelů, proto vždy důkladně prostudujte návod a zjistěte si, na které partie se nesmí používat váš vyhlédnutý typ. Většina IPL epilátorů je vyvíjena speciálně pro používání na ženské pokožce. Některé jsou ale určeny i pro muže. Důvodem, proč nejsou všechny pro muže i ženy, je, že se mužské a ženské chloupky liší, takže účinnost pak může být rozdílná. Dále platí:
  • použití na obličej (u přístroje jsou speciální obličejové nástavce): když je u přístroje uvedena možnost aplikace na tváři, pak u žen lze použít od lícních kostí dolů, u mužů je použití na tváři zakázané,
  • použití na těle: u žen jde o nohy, oblast bikin (tedy pouze třísla, je zakázáno používat přímo na genitálie) a případně o ruce, u mužů o záda a břicho.

aplikace IPL na podpažíBolesti se nebojte!

Epilace je proslulá tím, že ji provází bolest. Ať používáte pinzetu, epilátor, cukrovou pastu, či vosk, platí, že „pro krásu je třeba trpět“. To ale neplatí u IPL epilace. „Mohu říci, že minimální bolestivost jsem pociťovala jen v tříslech, jinak to bylo velmi šetrné a komfortní, nesrovnatelné s bolestivostí typickou pro běžnou epilaci voskem či epilátorem,“ pochvaluje si dermatoložka. „Nezaznamenala jsem žádné lokální reakce ani v případě, když jsem světelný impuls aplikovala na totéž místo opakovaně, což se opravdu dělat nemá.“


Začněte nejdéle na jaře

Ideálně se chloupků začněte zbavovat ještě před příchodem teplého období roku, protože pokožka po epilaci nesmí být vystavovaná slunečnímu záření po dobu alespoň 2 týdnů a IPL epilace by se neměla provádět na opálené kůži. Navíc je potřeba dostatek času, aby efekt začal být patrný. Přístroj působí pouze na chloupky v růstové fázi, která však neprobíhá u všech chloupků ve stejném období. Proto je třeba vyčlenit si na epilaci více měsíců. „Je to individuální, někomu mohou stačit čtyři ošetření a dva měsíce, někdo je potřebuje šest rozložených na čtyři měsíce,“ vysvětluje lékařka a dodává: „Platí pravidlo, že první čtyři epilační ošetření by měla být provedena v odstupu 2 týdnů, další se dělají vždy po 4 týdnech až do dosažení požadovaného výsledku.“

aplikace IPL na nohy

Jak na péči po IPL

Po aplikaci IPL může být pokožka podrážděná a začervenalá. Je vhodné ji následně zklidnit vhodným přípravkem. „Na ošetření kůže po epilaci mi zcela postačil sprej s aloe vera,“ konstatuje expertka. Sáhnout můžete po přípravku nejen s aloe vera, ale třeba také s panthenolem.


Na co pozor!

Výsledky IPL jsou také závislé na melaninu v chloupcích. Čím je chloupek tmavší a kůže světlejší, tím jsou výsledky lepší. Bohužel ale impuls neodliší melanin v chloupku a melanin či jiné tmavé barvivo jinde na těle. V případě pih a tetování platí, že byste se těmto oblastem měli při aplikaci IPL vyhnout. Čím více IPL světla proniká pokožkou, tím více se podráždí a pak dojde k pocitu pálení při epilaci.

U každého přístroje je v návodu uvedeno, kdy se nesmí používat. Pokud váháte, poraďte se raději s dermatologem. Kdy si IPL epilaci odepřete určitě:
  • trpíte-li na ekzematickou nebo velmi citlivou pokožku,
  • při vysokém výskytu křečových žil či malých červených žilek,
  • v těhotenství nebo při kojení.

Zdroj foto: archiv značky Babyliss a Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít