Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak ochránit jizvy před sluncem?

Jak ochránit jizvy před sluncem?

Jak ochránit jizvy před sluncem?

11. července 2019 od Helena Hladíková

11. července 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Edita Jatšová

Operace, spáleniny, akné, kosmetické zákroky… Díky tomu všemu se na kůži mohou objevit větší či menší jizvy, o něž je třeba správně pečovat. Teď v létě se navíc přidává ochrana před sluncem. Víte, jak na sluneční ochranu jizev? Poradí vám korektivní dermatoložka MUDr. Edita Jatšová.
Jizvou rozumíme trvalé poškození struktury tkáně, které vzniká následkem invazivních ošetření či nejrůznějších kožních chorob. Kůže v tomto místě má jinou strukturu, má významně ztenčenou nejsvrchnější ochrannou vrstvu, epidermis, tudíž její schopnost obrany proti slunečním paprskům je velmi omezená. Můžeme ji prakticky přirovnat k bezbranné kůži novorozence,“ vysvětluje úvodem expertka. A nezáleží na tom, jestli se jedná o drobnou spáleninu, nebo rozsáhlou jizvu po těžké operaci. Každá zjizvená tkáň se spálí snadněji než zdravá, proto jizva potřebuje důslednou ochranu před sluncem, zejména pokud je čerstvá. V období 3 až 6 měsíců po jejím vzniku totiž existuje největší riziko hyperpigmentace, tedy ztmavnutí třeba i jinak ne příliš viditelné jizvy, kdy se kvůli kombinaci procesu hojení a slunečního záření dané místo zbarví dohněda.
jizva

Krém s vysokým faktorem = nutnost

Ideální prevencí je samozřejmě vzniku jizvy úplně předejít, ale to mnohdy bohužel není možné. Pokud už se tedy jizva na těle objeví, měli byste se o ni hlavně dobře starat. O čerstvou jizvu pečujte co nejvíce, hlavně podle pokynů lékaře. Při plánovaných zákrocích je vhodné vyhýbat se letním měsícům, aby čerstvá jizva nebyla vystavena slunečním paprskům,“ radí odbornice. Jenže co dělat v případě, že jste si datum vzniku jizvy vybrat nemohli? Ráno a opakovaně v průběhu dne aplikujte krém s ochranným faktorem 50+. Na trhu jsou k dostání už i tyčinky na rty a citlivá místa, které můžete mít neustále při sobě a nanášet je podle potřeby. Je možné používat i krémy s fyzikálními faktory. Tam je dobrým vodítkem k tomu, zda máte zopakovat aplikaci fotoprotekce, skutečnost, že vidíte porušení souvislé barvy krému,“ objasňuje dermatoložka.
sluneční ochrana

Schovat pod oblečení nestačí

Někteří lidé se domnívají, že zjizvené místo stačí zakrýt oděvem a je po problému. Tak jednoduché to však bohužel není. Aby látka oblečení skutečně zabránila průniku slunečních paprsků, muselo by se jednat o hodně těžký, hustý a nejlépe tmavý materiál. A takový by v létě oblékl asi jen málokdo. Léto je naopak obdobím lehkých, bavlněných oděvů, v nichž se častokrát stejně zpotíme, což je další kámen úrazu. Látka, která nasaje vodu, totiž ztrácí schopnost odpuzovat UV záření. Řešení? Mazat, mazat, mazat. A to i tehdy, když dané místo schováte pod oblečení. Spolehlivou ochranu prostřednictvím oděvu by vám totiž poskytlo pouze oblečení vyrobené ze speciálního materiálu s již obsaženým UV filtrem.
zakrytí jizev:

Co dělat, když se jizva spálí?

Dalším častým omylem je domněnka, že jizva se zakryje opálením. Nic takového se skutečně nestane, navíc by naopak mohlo dojít k jejímu zvýraznění v důsledku již zmiňované hyperpigmentace. Cíleně tedy zjizvená místa určitě neopalujte. A co dělat v případě, že jizvu dostatečně neochráníte a spálíte si ji? Pokud se jizva přece jen spálí, nanášejte mléka nebo pěny s panthenolem. Při větším poškození následně i krémy s dezinfekčními přísadami, například Bepanthen plus, abyste zabránili zavlečení infekce. Pokud jizva začne nadměrně pigmentovat, je možná domácí léčba pomocí prostředků na bělení kůže nebo ošetření depigmentačním laserem. To vše ale až v období, kdy jizva nebude vystavena slunci,“ uzavírá expertka.
 
Pokud máte na těle nějaké jizvy, určitě si na léto pořiďte spolehlivou ochranu, třeba v podobě Helios Herb Balzámu na opalování Sensitive OF 50+, který poskytuje vysokou ochranu i pro citlivou pokožku, nebo NIVEA Sun Spreje na opalování Sensitive OF 50+ s lehkým, nemastným složením. Po pobytu na slunci vám zase může přijít vhod Helios Herb koncentrát po opalování 4x 5 ml s vysokým obsahem panthenolu, kyseliny hyaluronové, Aloe vera a komplexem vitaminů. Koncentrát chladí, zklidňuje a intenzivně regeneruje.

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Helena Hladíková ve spolupráci s expertem MUDr. Edita Jatšová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Edita Jatšová
korektivní dermatolog
8
"Méně je více, zvláště v estetické medicíně."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít