Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Umí laser vyřešit vaše potíže s pletí?

Umí laser vyřešit vaše potíže s pletí?

Umí laser vyřešit vaše potíže s pletí?

1. května 2017 od Eva Suchomelová

1. května 2017 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová

Laser v kosmetice vzbuzuje naděje i obavy. Přitom dokáže poměrně rychle a účinně pomoci s kožními problémy, jako jsou třeba akné, pigmentace, jizvy, různé druhy dermatitid, ale i váčky pod očima, vrásky a další. Vždy je ale dobré vědět, který zákrok podstoupit a jak následně o svoji pleť pečovat, aby byl výsledek podle vašich představ.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Boj s kožními neduhy je nelehký a často připomíná běh na dlouhou trať, při němž je potřeba obrnit se trpělivostí a nenechat se odradit prvotními neúspěchy. Ačkoli se nejedná o závažný zdravotní problém ohrožující život, je to právě psychika, která při nesprávném fungování kůže utrpí nejvíce. Zdá se ale, že laserové ošetření dělá zázraky. Kromě omlazení pleti laserem a laserové depilace dokáže pomoci při ošetřování akné, jizev, žilek, pigmentových skvrn, hemangiomů nebo ohňů. O takové ošetření můžete zažádat i při problémech se zarostlými nehty, opary nebo při nadměrném pocení a potížích s tukovými váčky pod očima. 


INVAZIVNÍ METODY

Laserové zákroky, u kterých dochází k porušení celistvosti kůže a následnému hojení formou jizvy nebo strupu, je lepší podstupovat v chladných měsících roku. Ale konkrétní termín je vždy potřeba individuálně konzultovat s ošetřujícím dermatologem. Do této kategorie metod spadá: odstraňování znamének, pigmentací či žilek, laserové ošetření akné a jizev, invazivní laserové omlazující metody (např. odstranění váčků pod očima).


Laserový resurfacing

Řeší výrazné, viditelné jizvy, hlubší vrásky nebo žilky a slouží také k vyhlazení vrásek kolem očí nebo na horním rtu. Má trvalejší výsledky než neinvazivní rejuvenace. Laserovým paprskem se šetrně odstraní celá svrchní vrstva pokožky a povrch pleti se během několika dnů kompletně obnoví.

Nastartuje se v ní také tvorba kolagenu zodpovědného za pružnost pokožky. Podle plastického chirurga primáře MUDr. Huberta Topinky z Lékařského domu v Praze 7 se ošetření provádí v krátké narkóze. „Bezprostředně po ošetření se nesmí kůže namáčet ani vystavovat slunci. Asi do deseti dnů se obvykle pokožka zahojí. Účinné je již jedno ošetření,“ upřesňuje primář.


Na co se mám připravit?

Ošetření trvá 30–60 minut a provádí se po znecitlivění krémem s anestetikem. CO2 frakcionovaný laser šetrně obrušuje svrchní vrstvy pokožky prohříváním kůže do hloubky. Zároveň z ní odpařuje velmi jemné dírky, takže se povrch kůže vyhladí a zpevní. Svrchní vrstva pokožky se postupně celá oloupe. Po dobu 2 dní po zákroku je kůže citlivá, zarudlá a oteklá, proto na ni aplikujte krém s panthenolem. Třetí den po ošetření se na povrchu kůže objeví tečky. Tyto drobné stroupky se v průběhu týdne samy uvolní.


TIP REDAKCE:
Alespoň 6 týdnů před ošetřením chraňte dané místo před intenzivními slunečními paprsky a používejte opalovací krémy s ochranným faktorem SPF 50+ a vynechte také solárium.


Stejný laser, jiný zákrok

Kvůli mimice, stresu i přibývajícím rokům se tvoří vrásky a váčky pod očima. „Laserová operace dolních víček se provádí u klientů, kteří mají tukové váčky po očima, ale bez povolené kůže,“ upřesňuje MUDr. Topinka. Zákrok se hodí pro ženy mezi 30-40 lety, kdy je jeho omlazující efekt nejvíce viditelný a kůže ještě není tak povislá, aby se musela odstranit skalpelem. „Pojišťovna hradí operace víček v případě, že se jedná o zdravotní problém. Pokud má klient zájem právě o tento typ zákroku, pak musí navštívit očního lékaře, který má smlouvu na daný zákrok s pojišťovnou klienta. Ale to ještě není vše. Operaci musí dále schválit revizní lékař pojišťovny, která má operaci hradit,“ vysvětluje primář Topinka.


Hotovo za půl hodiny

Nezůstávají po něm jizvičky, je hotov za 30 minut. S trochou nadsázky tak lze říci, že si na něj můžete odskočit během pauzy na oběd. Ve skutečnosti je však třeba zůstat v nemocnici do druhého dne na pozorování, neboť zákrok se provádí v celkové anestezii. Po operaci omládne oblast kolem očí a s ní celá tvář, neboť se odstraní vějířky vrásek i tukové váčky. Po operaci musíte nosit několik dní sluneční brýle bez ohledu na aktuální počasí. Pokožka bude několik týdnů po operaci mírně zarudlá, zato bez jizev. Mírné začervenání navíc snadno zalíčíte make-upem.

Umí vyřešit laser vaše problémy s pletí?

 

NEINVAZIVNÍ METODY

Kdykoli v roce můžete zajít na laserovou rejuvenaci, při které laserové paprsky pronikají do hlubších vrstev kůže, aniž by ji poškodily. Procedura zesiluje vazivová vlákna a stimuluje buňky k produkci kolagenu, což ve výsledku pleť vypíná a vrací jí pružnost. Laserové ošetření také pomáhá regenerovat pleť a slouží jako prevence při vzniku vrásek.


Vyznejte se!

Laserové ošetření pleti je hloubkové čištění pokožky, které slouží především k její regeneraci a přirozené obnově tkáně. Pomáhá pleť dezinfikovat a nastartuje tělo k nové tvorbě buněk. Biostimulační laser dokáže redukovat jizvy i projevy akné či ekzému. Laserové ošetření pleti tak jednak částečně nahrazuje klasické návštěvy u kosmetičky a zároveň hloubkově odstraňuje nedokonalosti pokožky.

Laserový paprsek proniká do hloubky 3-5 milimetrů a pomáhá zde účinně redukovat projevy ekzému, akné či opary. „Jizvy také vyhlazujeme s výborným výsledkem přístrojem emaitrix, dermatrix, což jsou sublativní radiofrekvenční přístroje ,nebo dermabrazí pokožky, která ale byla podle mého názoru překonána právě zavedením léčby radiofrekvencí,“ říká dermatologická odbornice Martina Šmidrová z Lékařského domu na Praze 7. Vždy ale záleží na tom, co za vybavení má která klinika k dispozici. Biostimulační sonda, která působí v hloubce až 3 centimetrů, odstraňuje především jizvy a rovněž akné.


TIP redakce:
Při problémech s jizvičkami a skvrnami v obličeji může pomoci také kokosová voda. Stačí jen jemně nanést kokosovou vodu přímo na jizvičky (v počáteční fázi působí i na pupínky při planých neštovicích) a nechat působit přes noc.


Vyzkoušejte pulsní světlo

Ošetření IPL efektivně řeší pigmentové skvrny, akné a další nedokonalosti pleti. Hodí se pro každý věk i typ pleti, provádí se ambulantně a coby neinvazivní laserová metoda je velmi šetrná. Laserové světlo působí jen na povrchu kůže a jejím okolí - rozstřelí pigment, zatáhne žilky a prohřeje povrchové vrstvy kůže. Vytvoří tak podmínky pro tvorbu nového kolagenu a celkově omladí pleť. Zároveň se ošetřované místo velmi rychle zhojí – bez toho, aby se na kůži tvořily puchýřky.


Péči o pokožku po zákroku nepodceňujte 

Některá pravidla platí obecně: před provedením i sebemenšího zásahu byste se měly vyhýbat samoopalovacím krémům a po většině z nich je potřeba se důsledně vyhýbat slunci, a to alespoň po dobu jednoho měsíce. Doporučuje se jednoznačně používat přípravky s SPF 50+. Dále byste neměly po několik dnů až týdnů chodit do sauny nebo do bazénu. Po laserových zásazích, které mají vyhladit třeba jizvičky po akné či neštovicích, se většinou doporučují přípravky s panthenolem, zinkem, arnikou nebo s obsahem léčivky Aloe vera. Jestliže při zákroku nebyla porušena integrita kůže, můžete většinou používat běžnou kosmetiku, na kterou jste zvyklá.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít