Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Skincare průvodce: Vitamin D3

Skincare průvodce: Vitamin D3

Skincare průvodce: Vitamin D3

14. prosince 2023 od Dana Grófová

14. prosince 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Vitamin D3, známý jako vitamin slunce, si tělo nejčastěji vytváří ze slunečního záření. Najdete ho ale také v potravinách a kosmetických produktech. Proč je právě tento vitamin tak uznávaný a s čím vším vám dokáže pomoct?

Co je vitamin D3?

Vitamin D3 neboli cholekalciferol je jednou z nejdůležitějších forem vitaminu D, který je klíčový pro lidské zdraví. Unikátní je i proto, že ho tělo dokáže vyrobit samo, když je pokožka vystavena slunečnímu záření. Můžete ho získat také z potravin nebo ho doplňovat prostřednictvím doplňků stravy. 

Jaké jsou účinky vitaminu D3?

Vitamin D3 má několik zásadních funkcí a přínosů pro lidský organismus.
  • Podpora zdraví kostí a zubů: Vitamin D3 je nezbytný pro absorpci vápníku a fosforu, dvou minerálů klíčových pro zdraví kostí a zubů. Pomáhá předcházet kostním onemocněním, jako jsou osteoporóza a rachitida.
  • Podpora imunitního systému: Důležitou roli hraje vitamin D3 také v imunitním systému – podporuje jeho správné fungování a pomáhá tělu bojovat proti infekcím.
  • Omezování výskytu zánětů v těle: Díky protizánětlivým vlastnostem napomáhá při řízení zánětlivých procesů v těle, včetně autoimunitních onemocnění.
  • Podpora svalové funkce: Adekvátní hladina vitaminu D3 je spojena s lepší svalovou funkcí a se snížením rizika pádů, zejména u starších lidí.
  • Zlepšení duševního zdraví a nálady: Vitamin D3 může přispívat k lepší náladě a duševnímu zdraví. Jeho pozitivní účinky se zkoumají také ve vztahu k prevenci a léčbě depresí.
  • Prevence chronických onemocnění: Některé výzkumy naznačují, že vitamin D3 může snižovat riziko některých typů rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu.
  • Podpora zdravého těhotenství: Adekvátní hladina vitaminu D3 je důležitá pro zdravý průběh těhotenství a může pomoct snížit riziko komplikací.

Vitamin D3 v kosmetice

Vitamin D a jeho formy se v kosmetice využívají nejčastěji při léčbě akné a díky svým protizánětlivým účinkům je vhodný na problematickou pleť. Najdete ho ale i v mnoha antiagingových produktech, jelikož zlepšuje elasticitu pokožky a podporuje tvorbu kolagenu v pleti, čímž přispívá ke zmírnění projevů jejího stárnutí. 
 
Velmi oblíbený je také ve vlasové kosmetice. Posiluje a vyživuje vlasové vlákno a napomáhá zdravému vzhledu vaší hřívy.
Tip redakce
Podpořte také zdraví a růst dětí, například s kapslemi 
Maxi Vita Kids Omega 3 rybí olej + vitaminy D3 + E (koupit v e-shopu)nebo kapkami TEREZIA Vitamin D3 kapky 400 IU (koupit v e-shopu)*, které jsou vhodné i pro kojence. Nezapomínejte dodržovat doporučenou denní dávku vitaminu D3 (pro děti ve věku 3–12 let je to 600 IU (mezinárodních jednotek), pro starší 600–800 IU).
 
(*Doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.)
 

V čem je obsažen vitamin D3?

Jedním z nejdůležitějších zdrojů pro tvorbu vitaminu D3, ale i dalších forem vitaminu D je sluneční záření – zejména UVB paprsky. Obsahuje ho ale i mnoho potravin: tučné ryby (losos, makrela a další), rybí tuk, hovězí játra, žloutky nebo některé druhy sýrů. Často jsou o vitamin D3 obohaceny i další produkty, například některé jogurty a mléčné výrobky, cereálie a snídaňové kaše nebo i rostlinná mléka.
 
Jelikož ho ale nemusíme z jídla a slunce přijímat a vytvářet v dostatečném množství, existují doplňky stravy s vitaminem D3 (doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu). Najdete je ve formě tablet, kapslí nebo kapek.

Jak užívat vitamin D3?

Před zahájením užívání výživových doplňků s obsahem vitaminu D3 je vhodné se poradit s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky. Vitamin D3 je rozpustný v tucích, proto se doporučuje brát ho společně s potravinami obsahujícími tuk, abyste zlepšili jeho absorpci. Pro udržení stabilní hladiny vitaminu D3 v těle je důležité užívat doplňky pravidelně, podle doporučení.


Jaká je doporučená denní dávka vitaminu D3?

Doporučená denní dávka vitaminu D3 se liší v závislosti na věku, pohlaví, zdravotním stavu a míře vystavení slunečnímu záření. Podle obecných doporučení se denní dávka pro dospělé pohybuje od 600 do 800 IU. Některým skupinám, jako jsou starší dospělí nad 70 let, se doporučuje přijímat až 800 IU denně, a to kvůli zvýšené potřebě vitaminu D pro udržení zdraví kostí.
 
Zvýšenou potřebu vitaminu D mohou mít také těhotné a kojící ženy, proto by měly s lékařem konzultovat, jaká je pro ně optimální dávka.
 
Je potřeba dodržovat doporučení a dávky si nezvyšovat. Předávkování vitaminem D3 může vést k řadě zdravotních problémů, jako je například únava, slabost, bolest hlavy, ale také trávicí problémy, či dokonce poškození ledvin. Proto je důležité nepřekračovat doporučenou denní dávku, maximální bezpečný příjem je 4000 IU denně.


Jak se projevuje nedostatek vitaminu D3?

Nedostatek vitaminu D3 můžete pociťovat zejména v zimních měsících, kdy je dlouho tma a přísun slunečního záření je tak omezený. Nedostatek vitaminu D3 se často projevuje bolestí kostí a svalů, únavou a celkovou malátností, zhoršeným hojením ran či vypadáváním vlasů. Nedostatečná hladina vitaminu D3 v krvi má vliv mimo jiné také na psychické zdraví a imunitní systém, což se může projevit vyšší náchylností k nemocem a špatnou náladou či úzkostmi.
 
 
Přečtěte si:
Vitamin D: 5 důvodů, proč ho naše tělo potřebuje
5 vitaminů, bez nichž se na podzim neobejdete

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít