Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Intimní hygiena během menstruace: Komplexní průvodce

Intimní hygiena během menstruace: Komplexní průvodce

Intimní hygiena během menstruace: Komplexní průvodce

8. ledna 2024 od Veronika Decsy

8. ledna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Menstruace je přirozený proces, který se odehrává v ženském těle obvykle jednou měsíčně jako součást cyklu. Často bývá vnímána jako nepříjemná záležitost, která ženu v mnoha směrech omezuje. Dodržujte pár základních pravidel, která vám menstruaci i PMS pomohou zpříjemnit a předejít zdravotním komplikacím.

Specifika intimní hygieny: Co dělat při menstruaci

Intimní hygiena je důležitá v každé fázi ženského cyklu, ale během menstruace si vyžaduje zvláštní pozornost. Menstruační krev a přítomnost sraženin mohou vytvářet ideální prostředí pro množení bakterií a kvasinek, což zvyšuje riziko infekcí a nepříjemného zápachu. Proto je důležité pravidelně měnit menstruační pomůcky, častěji se umývat a používat produkty určené pro intimní hygienu. Dodržování těchto zásad pomůže udržet intimní oblast čistou a zdravou, což je klíčové nejen pro pohodlí, ale i pro prevenci zdravotních problémů.

Pravidelná výměna pomůcek

Během menstruace je důležitá především častá výměna menstruační pomůcek, ať už jde o tampóny, vložky, menstruační kalhotky, nebo kalíšky. Výměna je klíčová pro udržování čistoty, svěžesti a zabraňuje vzniku infekcí. U tampónu je důležité vyvarovat se syndromu toxického šoku, který může nastat, pokud tampon nevyměníte déle než 6 hodin.

Správný výběr menstruačních pomůcek

Výběr vhodných menstruačních pomůcek je zásadní, zvláště pokud trpíte bolestmi a silným krvácením. Absorpční pomůcky, jako jsou menstruační kalhotky nebo vložky, mohou pomoci zvládnout tyto symptomy o poznání lépe než tampony. Pomůcky vždy používejte určeným způsobem a vyvarujte se například kombinaci tampónu a vložky, případně použití více vložek najednou – mohlo by dojít k zapaření a prakticky byste vytvořili ideální prostředí pro tvorbu mykóz. Pro sport a na plavání je naopak vhodnější používat menstruační kalíšky a tampóny, které jsou jednak pohodlnější, ale také hygieničtější.

Jemné a důkladné umývání

Udržování čistoty v intimní oblasti je během menstruace ještě důležitější než při běžných dnech. Používání jemných, neagresivních a neparfémovaných mycích prostředků určených pro intimní hygienu může pomoci předejít podráždění, které způsobuje pálení při menstruaci. Vhodné jsou například Nivea Intimo Sensitive Sprchová emulze pro intimní hygienu (koupit v e-shopu) a Chilly Delicate intimní gel (koupit v e-shopu). Myjte se alespoň dvakrát denně, a to ráno a večer. Po umytí je důležité intimní oblast důkladně osušit.

Použití intimních vlhčených ubrousků

Pokud nemáte příležitost častěji se sprchovat, použijte vlhčené ubrousky pro intimní hygienu. Ty mohou být užitečné pro dodatečné osvěžení intimních partií. Vyzkoušejte například Chilly Protect intimní ubrousky (koupit v e-shopu) nebo Lactacyd Femina ubrousky pro intimní hygienu (koupit v e-shopu)

Nošení prodyšného prádla

Prodyšné spodní prádlo pomáhá udržet oblast suchou a zabraňuje vzniku mykóz a bolestivých pupínků. Vsaďte na přírodní látky, jako je bavlna, případně lyocel nebo tencel. A pokud je to možné, zapomeňte během periody na tanga a noste pohodlné, volné kalhotky. Pomoci mohou také intimní deodoranty: Australian Bodycare Intimní deodorant proti nežádoucímu zápachu a podráždění v intimní oblasti (koupit v e-shopu), Floré Bylinný intimní gel tea tree & šalvěj (koupit v e-shopu).

Problémy při menstruaci, se kterými se můžete setkat

Během menstruačního cyklu mohou ženy zaznamenat různé problémy, jako je nadýmání při menstruaci, nevolnost nebo pálení při menstruaci. Tyto symptomy mohou být spojeny s hormonálními změnami v těle a většinou nejsou důvodem k panice.

Příznaky týden před menstruací

V týdnu před menstruací, během premenstruačního syndromu (PMS), mohou ženy pociťovat různé fyzické a emoční změny, včetně změn nálady a fyzického nepohodlí. Pro zjemnění průběhu PMS doplňte hořčík a vitamin B6 v těle Maxi Vita Vaše zdraví hořčík + B6 (koupit v e-shopu) a zvládání špatných nálad vám usnadní také bylinky VIX bylinný čaj Dobrá nálada (koupit v e-shopu) nebo Kneipp Třezalka (koupit v e-shopu)

Při všech těchto problémech je důležité si uvědomit, že každá žena je jedinečná. Pokud máte specifické zdravotní obavy nebo pokud se symptomy zdají být mimo běžné rozmezí, je důležité se poradit s lékařem nebo gynekologem.

 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít