Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Menstruace a sport: nebojte se být aktivní

Menstruace a sport: nebojte se být aktivní

Menstruace a sport: nebojte se být aktivní

28. února 2023 od Lenka Knápková

28. února 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Menstruace je přirozenou součástí života každé ženy. Často ji však provází nepohoda, bolesti, výkyvy nálad, únava a ztráta energie. Mají se ženy v tomto období rozloučit se sportováním, nebo naopak? Jak si tyto dny co nejvíc zpříjemnit?
Možná jste vy nebo vaše spolužačky nosily na tělocvik omluvenky, že máte menstruaci, a tudíž nemůžete cvičit. Byl to možná dobrý trik, jak se vyhnout zkoušení ze skoku vysokého nebo šplhání na tyči, bohužel dříve také neexistovaly moderní hygienické potřeby, jako jsou vložky s křidélky, vhodné tampony, nebo dokonce menstruační kalhotky. Mnohé dívky se tak dříve mohly cítit nepříjemně a třeba se i bály nějaké „nehody“.  Pojďme ale zpět do současnosti. Odborníci se domnívají, že není nutné sportovní aktivity úplně omezovat, pokud žena netrpí opravdu extrémně silným a bolestivým krvácením.

Trend, o kterém se mluví

V současném sportovním světě je otázka menstruace a sportu velmi skloňovaná. Mnoho českých i světových profesionálních sportovkyň se nechalo slyšet, že podávat ty nejlepší výkony v době menstruace není úplně jednoduché jak fyzicky, tak psychicky. Všechny se však shodují, že by se o menstruaci mělo ve sportovním světě mluvit zcela otevřeně už proto, že je to naprosto přirozená a zcela běžná věc. Zajímavé je, že kromě nepříjemných pocitů, bolestí břicha a hlavy pociťuje mnoho sportovkyň také nebývalý příval energie, ať už v průběhu, nebo po skončení periody.

Přiměřená sportovní aktivita je prospěšná

Pokud se na to žena cítí a pokud je zvyklá sportovat pravidelně několikrát v týdnu, může sportovní zátěž tělu opravdu prospět. Oblast břicha a beder se uvolní a napětí i bolesti se mohou zmírnit. Tělo zároveň vyplaví endorfiny – hormony štěstí, které mohou pomoci s výkyvy nálad a špatným duševním rozpoložením. Vše je samozřejmě velmi individuální a je třeba, aby každá žena naslouchala svému tělu a nenutila se do něčeho, na co se necítí. Pokud máte pocit, že vaše tělo potřebuje odpočívat – odpočívejte a fyzické aktivitě se na pár dní raději vyhněte.

Jak sportovat během menstruace?

  • Vyhýbejte se extrémnímu teplu, protože by mohlo dojít k dehydrataci
  • Nepřetěžujte oblast břicha a beder, bolest by mohla naopak zesílit
  • Zaměřte se na jemnou, pomalou a uvolňující jógu nebo jděte na dlouhou procházku

Jak se cítit dobře, i když máte své dny a chcete sportovat?

1. Pitný režim a železo

Nezapomínejte dodržovat pitný režim a doplňovat minerály, které se s ohledem na ztrátu krve více vyplavují. Zejména dodejte tělu železo, to můžete doplnit pomocí přípravku Floradix Železo + vitamíny (koupit v e-shopu), mějte také při ruce neustále neperlivou vodu Rajec Pramenitá voda nesycená (koupit v e-shopu), která zamezí dehydrataci.

2. Menstruační kalhotky

Zkuste poslední trend v intimní hygieněmenstruační kalhotky. Pro větší pohodlí a jistotu při sportování doporučujeme Bellinda Menstruační kalhotky pro normální menstruaci černé (koupit v e-shopu), které jsou extrémně savé a díky plochým švům neviditelné i pod přiléhavým oblečením.
 

3. Tampony

Zkusit můžete také speciální tampony vyvinuté speciálně pro zvýšenou fyzickou aktivitu Kotex Active Super tampony (koupit v e-shopu), které mají inovativní flexibilní zónu pro co nejlepší přizpůsobení tělu při jakémkoli sportu. Doporučujeme také Ria Sport Normal tampony (koupit v e-shopu), které mají osm speciálních drážek, a tím i větší absorpční plochu, spolehlivě dokážou odvést tekutinu dovnitř tamponu, kde ji uzamknou, a nedojde k protečení.

4. Zvýšená hygiena

Po sportování si dejte příjemnou sprchu, která uvolní tělo i mysl, a nezapomeňte použít intimní gel Chilly Soothing gel pro intimní hygienu (koupit v e-shopu), který je obohacen o molekuly zabraňující zápachu a také o uklidňující formuli pro příjemný pocit úlevy.
 
Tip redakce:
Při svých dnech mějte po ruce neustále intimní ubrousky
Lactacyd Femina Ubrousky pro intimní hygienu (koupit v e-shopu), které obsahují kyselinu mléčnou, jež obnovuje a udržuje přirozené prostředí intimní části těla a pomáhá ji tak chránit před záněty. Osvěžte své intimní partie kdykoli a kdekoli.

5. Aromaterapie

Pro zklidnění mysli a větší psychickou pohodu zkuste nakapat pár kapek éterického oleje do aromalampy nebo vany a relaxujte. Zkuste třeba  Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu), který má zklidňující účinky a pomáhá také při PMS.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít