Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Menstruační kalhotky: Konečně pohodlné řešení

Menstruační kalhotky: Konečně pohodlné řešení

Menstruační kalhotky: Konečně pohodlné řešení

6. května 2022 od Linda Háková

6. května 2022 2 minuty čtení
Připravil/a Linda Háková

Pokud se vám donedávna zdálo, že se o menstruaci příliš nemluví, teď se situace změnila. Může za to (ne)obyčejný kousek prádla. Proč stojí za to ho vyzkoušet a na co se připravit?
Menstruace je součástí života každé ženy. Ještě donedávna byly velkou vymožeností menstruační vložky s křidélky, pak přišla revoluce v podobě menstruačního kalíšku. V poslední době se na trh dostaly menstruační kalhotky. Říkáte si, proč je zvolit a proč u žen získávají na oblibě?
  • Na trhu je menstruačních kalhotek celá řada, takže si můžete zvolit, podle svých preferencí.
  • Kromě střihu a velikosti je hlavním kritériem při jejich nákupu savost, tzn. jak silnou menstruaci máte.
  • Od toho se také odvíjí, jak často budete kalhotky muset měnit a kolik jich budete potřebovat.
  • Pokud jste se teď lekly, nebojte, máme pro vás dobrou zprávu, standardně většina kalhotek vydrží osm až dvanáct hodin bez protečení (opět záleží na tom, jak intenzivní vaše menstruace je). A navíc také bez zápachu a pocit vlhkosti.
  • Tip redakce: Zkuste třeba Bellinda Menstruační boxerky pro normální menstruaci (koupit v e-shopu), které jsou  k dostání ve velikostech S až XL.

Jak menstruační kalhotky fungují?

Velmi jednoduše, kalhotky mají v rozkrokové části savou vložku, která je z jedné strany chráněna bavlněnou vrstvou (ta je velmi příjemná a nedráždivá pro pokožku) a z druhé nepropustnou vrstvou, jež udrží vše tam, kde má. Díky moderním technologiím jsou všechny tyto části překvapivě tenké, takže o nich téměř nevíte, na rozdíl od klasické vložky. Použité materiály jsou šetrné k tělu i planetě a ekologický je i aspekt jejich spotřeby a údržby. Pohodlně se budete cítit přes den, ale také v noci, nebo třeba při sportu či na výletech.

Jak o menstruační kalhotky pečovat?

  • Použité kalhotky stačí jednoduše vypláchnout proudem tekoucí vlažné vody, omýt lanolinovým mýdlem.
  • Pak je můžete v klidu přidat k ostatnímu prádlu do pračky. Nebo je nechte uschnout a vyperte až s pozdější várkou prádla.
  • Čemu byste se ale měly vyhnout je zbytečné drhnutí a ždímání a také běžné prací prostředky. Ideální je kalhotky prát v sáčku na jemné prádlo a v šetrném pracím přípravku. Zkuste třeba Q-Power Prací prášek na vlnu a jemné prádlo  (koupit v e-shopu).
  • Pokud se rozhodnete pro ruční údržbu, nejlépe vám poslouží už zmíněné lanonilové mýdlo.
  • A když už jsme u toho praní, ještě jedna důležitá věc, před prvním nošením je nutné kalhotky vyprat, aby se aktivovala savá vrstva.

Jak si menstruační kalhotky vybrat?

Při nákupu je kromě síly menstruace důležitá také velikost. Střih si můžete vybrat podle toho, jaký preferujete na běžné nošení, ale pokud jde o velikost, tak ta musí sednout přesně, aby se kalhotky nekrčily, nebo nehrnuly. Počítejte proto s tím, že například nohavičky vás můžou při prvním oblečení mírně škrtit. Sice samozřejmě trochu povolí, ale je to hlavně proto, aby nedošlo k „nehodě“ a vše zůstalo tam, kde má.

Kolik kalhotek budete potřebovat?

Tady se dostáváme k první a podle mě jediné nevýhodě menstruačních kalhotek, a to je vyšší vstupní investice, která je daná tím, že si musíte najednou koupit minimálně dvoje (a v takovém případě počítejte s tím, že je budete během menstruace neustále prát). Záleží na vašich možnostech a ideální je samozřejmě stav, kdy budete mít třeba dvě sady s odlišnou mírou savosti pro první a pozdější dny menstruace. Ale vše se dá vcelku pohodlně zvládnout i se dvěma kousky. Pohodlí zdar!
Tip redakce:  Budete kromě kalhotek potřebovat ještě něco dalšího?
Máte obavy, že samotné kalhotky nebudou stačit? Pravděpodobně se obáváte zbytečně, ale je samozřejmě možné zvolit například menší savost kalhotek a společně s nimi použít tampon, když vám končí menstruace a vy se zrovna
chystáte na dovolenou a budete se chtít koupat. Pa zvolte třeba  O.B. ProComfort Normal tampony  (koupit  e-shopu) nebo třeba menstruační kalíšek - Tampax Kalíšek Regular (koupit v e-shopu). Rozhodně to ale není nutnost. Vše je jen o vašich osobních preferencích.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Linda Háková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít