Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak poznáte, že máte nedostatek železa

Jak poznáte, že máte nedostatek železa

Jak poznáte, že máte nedostatek železa

21. září 2022 od Martina Miláčková

21. září 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Martina Miláčková

Nedostatek železa ve stravě může časem způsobit celou řadu zdravotních potíží, ať už jde o závratě, bolesti hlavy, padání vlasů, únavu a mnoho dalšího. Potraviny, bylinky, ale i kvalitní doplňky stravy mohou chudokrevnost snadno vyřešit. Jak ale vůbec odhalit, že trpíte nedostatkem železa?

Příznaky nedostatku železa v těle

1. Neobvyklá únava

Každý z nás bývá unavený a někdy si tělo řekne o pořádnou porci odpočinku i spánku. Pokud ale delší odpočinek nepomáhá nebo cítíte vyčerpání a extrémní únavu i při malé fyzické zátěži, může to být příznak anémie.

2. Bledost

Nedostatek železa také způsobuje, že krev má světlejší barvu. To se může projevit i například na barvě vaší tváře. Pokud jste náhle delší dobu bledší než obvykle, pokud máte světlejší vnitřní stranu rtů, dásně, spodek víček nebo nehtová lůžka, může být na vině nedostatek železa. 

3. Křehké vlasy

Na vzhledu se může nedostatek železa projevit i v podobě kvality vlasů, které více vypadávají a mají tendenci se lámat. Nesvádějte vždy proto tento příznak na nekvalitní péči nebo stres, na vině může být nízká hladina železa.

4. Neklidné nohy

Syndrom neklidných nohou je velmi nepříjemná záležitost, která se projevuje především večer a v noci, kdy se jedinci uchýlí ke klidu. Místo klidu je ale čekají velmi nepříjemné pocity, které lze zkrotit jen tak, že lidé začnou hýbat nohama (někdy i rukama). V lepším případě se tak nonstop v posteli převalují, v horším musejí vstát a jít se procházet.

5. Zadýchávání se

Máte pocit, že nevyjdete do třetího patra, aniž byste u toho málem vyplivli plíce? Také zhoršené dýchání a pocit nedostatku dechu i při běžných úkonech mohou být zapříčiněny nedostatkem železa. Pokud se tedy potýkáte se zvýšenou dušností a bušením srdce, rozhodně tento příznak nepodceňujte a navštivte svého lékaře. Spousta lidi, především obézních, totiž může tento projev přehlížet kvůli své špatné kondici či stresu.

6. Silná menstruace

U žen je hlavní příčinou nedostatku železa silná menstruace. Ztratí příliš mnoho krve, tělo jí nahradí pouze polovinu a další měsíc se vše opakuje. Během menstruace byste měli ztratit jen několik desítek mililitrů krve. Přibližné množství můžete zjistit pomocí tamponů – zkuste třeba O.B. ProComfort Normal tampony  (koupit v e-shopu). Pokud si tampon musíte měnit častěji než každé dvě hodiny, promluvte si se svým gynekologem.

Proč naše tělo potřebuje železo:

Železo patří k důležitým stopovým prvkům, jež náš organismus potřebuje k dobré kondici a správnému fungování. Jde o látku, kterou si lidské tělo neumí samo vyrobit, takže je závislé na jejím příjmu z potravy. Každý den je železo z těla vylučováno, proto je důležité zajistit pravidelný a dostatečný příjem této látky.

Doporučená denní dávka železa:

Doporučená denní dávka železa pro dospělého člověka je 15–18 mg pro ženy a 10 mg pro muže. Těhotné ženy by měly denně přijímat 30 mg železa, pro kojící matky je doporučená denní dávka 20 mg železa.

Co se stane, když máme železa nedostatek?

Pokud nemáte dostatek železa, máte málo hemoglobinu (červeného krevního barviva) a do srdce, mozku, jater, svalů i ostatních orgánů se dostává jen omezené množství kyslíku, zhoršuje se cirkulace krve (studené končetiny), objevují se lámavost nehtů a vlasů nebo dušnost a postupně se výrazně oslabuje celkový imunitní systém.
Tip redakce:
Pokud na sobě cítíte příznaky, které jsme uvedli výše, je načase zařadit železo ve formě doplňku stravy. Vyzkoušet můžete
GS Železo (koupit v e-shopu) v tabletkách nebo ve formě šumivých tablet Maxi Vita Železo + vitamin C + kyselina listová příchuť černý rybíz (koupit v e-shopu). Záleží na vás, která varianta je pro vás příjemnější.

Co zařadit do jídelníčku a čemu se naopak vyhnout?

Obecně by se dalo říct, že nejvíce železa obsahují červené a zelené potraviny. Nulový nebo naprosto minimální obsah železa je například v zakysaných mléčných výrobcích, většině rostlinných olejů, měkkých sýrech, živočišných tucích, grapefruitech nebo nektarinkách. A existují také potraviny, které snižují obsah železa v našem těle, mezi ty patří zejména káva, černý čaj, obiloviny nebo mléko.
Tip redakce:
 

Co by ve vašem jídelníčku nemělo chybět?

  • Červené maso – je plné prospěšných živin, například stogramový hovězí steak obsahuje 2,7 mg železa.
  • Vnitřnosti – játra, ledvinky, srdce nebo mozečky zvířat obsahují velké množství železa (100 g jater obsahuje 6,5 mg).
  • Plody moře – nejvíce železa ale obsahují mořští mlži, tedy mušle a škeble, dále slávky a ústřice (ve 100g porci je průměrně 26 mg železa).
  • Ovoce – doporučují se třešně, višně, jahody, maliny, borůvky, ostružiny, černý rybíz, švestky, hrušky… V sušené variantě pak zejména meruňky, rozinky, papája nebo datle a fíky.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Martina Miláčková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít