Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak zpevnit lámavé a třepivé nehty

Jak zpevnit lámavé a třepivé nehty

Jak zpevnit lámavé a třepivé nehty

14. února 2022 od Martina Hühneová

14. února 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Kamila Šimková

Ve staré Číně byly dlouhé a pěstěné nehty znakem vysoce postavených dam, symbolem toho, že nemusí pracovat. Čínské šlechtičny pro ně dokonce měly speciální chrániče. To dnes sice už neplatí, přesto nehty zůstávají vizitkou kultivovanosti, zdraví a úrovně péče o ně. Proto bychom o naše ruce a nehty měly pečovat a dopřát jim kvalitní přípravky i čas.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

Mít krásné a zdravé nehty je většinou snem každé ženy. Mnohdy se však potýkáme s tím, že je máme křehké, třepivé a lámavé. A nejedná se vždy jen o kosmetickou vadu. „Důvodů pro poškozené a nekvalitní nehty může být několik. Tím nejčastějším bývá, že tělo strádá zevnitř. Nemocné nehtové ploténky jsou pak jedním z průvodních jevů,“ objasňuje Kamila Šimková, školitelka OPI. Podle ní se do stavu nehtů promítá i únava nebo stres. Rovněž metabolické poruchy, špatná strava – a především nedostatek vitaminů a minerálů.

 

5 tipů, co dělat, aby se vám nelámaly a netřepily nehty:

 

1. Udělejte revizi svého jídelníčku

Křehkým nehtům, které se třepí, schází nenasycené mastné kyseliny a kolagenAllnature Kolagen original premium (koupit v e-shopu). Jinak samozřejmě do jídelníčku zařaďte dostatek ořechů a slunečnicových semínek, ryby a především si dopřejte dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Sáhnout ale můžete i po doplňcích stravy. Zejména zinek, selen, vápník - třeba  MaxiVita Vaše zdraví Selen + zinek + vitamin C a E (koupit v e-shopu) a vitaminy z řady B nehtům velmi prospívají. Zvyšují jejich pevnost, dodávají jim lesk a pozitivně ovlivní i jakost vlasů a pokožky. Kamila Šimková ale zároveň nabádá k opatrnosti - ne každý přípravek totiž opravdu funguje. Doporučuje proto sáhnout po konkrétních vitaminech bez přídavků dalších složek, případně se poradit s odborníkem.

 

2. Pilujte ve správnou dobu a správným nástrojem

Třepivé nehty může podle školitelky způsobit i zdánlivě banální věc: špatná práce s pilníkem. Stačí si proto osvojit správnou techniku a mnohdy máte po problému. „Zásadou je pilování nehtů jedním směrem nebo od krajů ke středu,“ vysvětluje Kamila Šimková a dodává: „Pokud pilujete ze strany na stranu, nehet sice zkrátíte, ale také stále třepíte.“ Dejte si pozor i na výběr pilníku. Pro nehty se sklonem ke třepení je vhodné vybírat pilníky skleněné - zkuste  Diva & Nice Pilník na nehty skleněný (koupit v e-shopu). Také byste si neměly pilovat nehty po koupeli nebo sprchování. Změklé nehty se totiž snadno lámou. 

 

3. Ochrana nehtu je důležitá

Nehty je samozřejmě potřeba chránit. Zvláště ty, které vykazují nějaké nedostatky. Jak zdůrazňuje školitelka, měly byste se vyhnout přímému kontaktu s chemickými čisticími prostředky. Vždy používejte ochranné rukavice - doporučujeme třeba Q-Clean Semišované rukavice pro domácnost  (koupit v e-shopu) při mytí nádobí nebo při úklidu domácnosti. Všude tam, kde by byly ruce, a potažmo nehty, vystaveny jakékoliv chemii, která je ještě více poškozuje. A pozor! Vysušit pokožku i nehty dokáže také nevhodné mýdlo. K narušení struktury nehtové ploténky může přispět rovněž časté máčení v horké vodě. Způsobuje totiž bobtnání keratinu – základní stavební složky nehtů. Nehty preventivně chraňte rukavicemi i při takových činnostech, jako je například zahradničení.

 

4. Pozor na nevhodné odlakovače

Umíte si správně odlakovat nehty? Zmiňujeme chemii, a tak bychom neměly zapomenout ani na laky a odlakovače nehtů. Ty si v případě jakýchkoliv problémů s nehty pečlivě vybírejte podle jejich složení. Vyvarujte se používání odlakovačů s acetonem. Právě ten nese za lámavé a třepivé nehty často hlavní odpovědnost. Když už vám tyto nepříjemnosti způsobí, omezte na chvíli lakování a dopřejte nehtům čas na regeneraci. Pro domácí ošetření jsou vhodné zábaly z medu nebo koupele v mírně zahřátém olivovém oleji. Blahodárně působí např. i vazelínový zábal nebo mléčná koupel.

 

5. Krém pro ruce, olej na nehty

Také zima dokáže na nehtech napáchat škody. „Hlavní zásadou v péči o nehty a pokožku rukou v zimě je nošení rukavic. Chlad či mráz pokožku silně vysušují. Ta následně trpí. Důsledkem jsou křehké nehty, dehydratovaná a popraskaná kůže,“ upozorňuje Kamila Šimková. K ochraně rukou a nehtů v zimním období doporučuje hutné krémy, které pokožku promastí. Doma byste tedy měly mít kvalitní krém, který pokožku rukou a kůžičku kolem nehtů zvláční - zkuste třeba Ameté Krém na ruce aloe vera (koupit v e-shopu). Základní potřebnou výbavou podle odbornice je vždy krém v kombinaci s výživným olejem. Ten je určen zejména pro výživu nehtů – nehtového lůžka a jeho okolí. Pravidelně si jimi provádějte masáže rukou a nehtů. 

 

6. Zpevňující a vyživující laky

Pokud vaše ochrana i ozdoba konečků prstů potřebuje ještě více podpořit, radí školitelka opatřit si také výživný přípravek na nehty. Nejčastěji se jedná o bezbarvé laky, které mají regenerační, vyživující a posilující účinky. Vyzkoušejte třeba - Flormar Výživa na nehty (koupit v e-shopu), obsahují vitaminy, keratin, vápník, železo, proteiny, hedvábí, křemičité složky a další látky, které o nehty účinně pečují. Aplikovat je můžete samostatně nebo jako podkladový lak. Nehet ochrání a zároveň jej vyhladí.

„Jestliže máte opakovaně kosmetické problémy s nehty, svěřte péči o ně odborníkovi,“ radí Kamila Šimková. „Je to stejné jako s kadeřníkem. Manikérka vám uvede nehty do co možná nejlepšího stavu. Navíc vám doporučí tu správnou doplňující kúru na doma, která je ideální přesně pro váš typ nehtů," dodává na závěr. A my dodáváme, abyste se při dlouhotrvajících obtížích obrátily na dermatologa.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Kamila Šimková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

2 komentářů k článku
Alena Gebauerová 7.listopadu 2019
Nebylo by na škodu tady přmo doporučit vhodný léčivý lak na třepivé nehty, manikérky ho většinou prodávají draze,
Iva Fryčová 6.listopadu 2019
Mě osobně se pŕi oslabení mých nehtů také osvědčilo užívaní doplňku stravy Biosylu , který obsahuje křemik , hořčik a vápnik a je vhodný i ke zpevnění vlasů .

Expert z článku

Kamila Šimková
Odbornice na péči o nehty
248
"K dokonalým šatům, make-upu a krásným vlasům patří bezesporu i perfektně upravené ruce."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít