Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Proč se všichni zbláznili do kolagenu?

Proč se všichni zbláznili do kolagenu?

Proč se všichni zbláznili do kolagenu?

18. února 2021 od Tereza Špačková

18. února 2021 4 minuty čtení
Připravil/a Tereza Špačková ve spolupráci s expertem Darina Špačková

Klíč ke krásné a pružné pleti? Představujeme vám „elixír mládí“, kolagen! V těle se sice vyskytuje přirozeně, ale s přibývajícím věkem se jeho tvorba zpomaluje. Jak poznáte, že vám začíná chybět, a čím je možné ho doplnit?
Možná jste v poslední době zaznamenali zvyšující se popularitu kolagenu. Mnoho známých tváří, influencerů i blogerek jej začalo v podobě rozpustných prášků doplňovat a jeho účinky prezentovat světu. Pojďme se na něj podívat trochu zblízka. Řekneme vám, jak díky dostatečnému přísunu kolagenu udržet vaši pleť i pokožku těla v co nejlepším stavu.

V čem tkví kouzlo kolagenu?

Kolagen je základním stavebním kamenem našeho těla a zároveň jednou z nejdůležitějších bílkovin, které v těle máme. Působí jako pojivo buněk v tkáních, kostech, šlachách i kloubech. Pro lepší přirovnání lze laicky říci, že funguje trochu jako „lepidlo“, které drží vše pohromadě, ale zároveň podporuje činnost buněk v tkáních, čímž zajišťuje jejich pružnost. Ostatně jeho název vznikl z řeckého slova „kólla“, což znamená právě lepidlo.

Když je kolagen na ústupu

Naše tělo je stavěno tak, aby bylo schopno kolagen tvořit samo, ale s přibývajícím věkem se tato schopnost snižuje. Kolagen je látka, která se během života vytrácí z pokožky. Už kolem pětadvaceti let dochází ke zpomalení jeho tvorby a poklesu kvality a zhruba kolem šedesátky je jeho produkce na naprostém minimu nebo se zastaví úplně,“ říká kosmetička Darina Špačková. Vše je samozřejmě spjato s životním stylem a také péči, kterou si dopřáváte. Nejvíce škodí kouření, sluneční záření a špatná životospráva.

„Jeho deficit se promítne na vzhledu tak, že dochází k vysušování pokožky, a tedy i k tvorbě vrásek. Zvláště u žen v menopauze nastává nejrychlejší pokles hladiny kolagenu v pleti,“ dodává Darina. Nedostatek kolagenu se viditelně projeví ztrátou pružnosti pleti i zhoršující se kvalitou vlasů, u nehtů dochází k lámání a třepení, objevuje se bolest kloubů a celkově se zhoršuje schopnost pohybu. Především proto, že mizí chrupavka a klouby se tak začnou pomalu opotřebovávat.

Nastartujte obnovu zevnitř

Tělu lze kolagen částečně dodat pomocí doplňku stravy. Velmi oblíbený je hydrolyzovaný kolagen v prášku Allnature Kolagen Original Premium (koupit v e-shopu), jenž je pro tělo velmi dobře stravitelný.  Vyzkoušet můžete i kapsle MaxiVita Exclusive Kolagen forte+ extra silný (koupit v e-shopu). Kolagen ale můžete tělu dodat i stravou. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny jako silný vývar z kostí, kuřecí maso, ryby, vaječný bílek, kešu oříšky nebo fazole. Zároveň se doporučuje spolu s tím zvýšit i konzumaci citrusů a bobulovitých plodů, jako jsou jahody, maliny a borůvky, které díky vysokému obsahu vitaminu C stimulují jeho tvorbu.
Tip redakce:
Zvýšíte-li příjem stravy bohaté na kolagen,
omezte přísun cukru a rafinovaných sacharidů. Větší konzumace cukrů totiž zpomaluje tvorbu kolagenu v těle, a to kvůli zvýšené zánětlivosti ve střevech a negativnímu působení na přijaté proteiny.

Péče navenek

„Zevním dodáváním kolagenu ovlivníte pružnost a vláčnost pokožky a zpomalíte její stárnutí. Kosmetika s kolagenem normalizuje ochranný kožní film a vytváří bariéru, která účinně brání pleti ve ztrátě vlhkosti. Použití kolagenu v přípravcích zaručuje pleti sametový vzhled,“ říká kosmetička Darina Špačková. Začněte u kosmetiky určené pro oční okolí a také okolí úst, kde nejčastěji vznikají první vrásky. Vhodný je Dermacol Collagen+ Intenzivní omlazující krém na oči a rty (koupit v e-shopu) a jednou týdně si dopřejte vyhlazující a zpevňující Pilaten Křišťálovou kolagenovou masku na oči (koupit v e-shopu). Pro intenzivní omlazení pleti kombinujte s Dermacol Collagen+ Intenzivním omlazujícím denním a nočním krémem (koupit v e-shopu). Mají vysoký obsah kolagenu, a tak redukují i hluboké vrásky.

TIP: Zaujaly vás pozitivní účinky kolagenu na vaše zdraví a krásu? Další produkty obsahující kolagen objevíte na e-shopu Teta drogerie (přejít do e-shopu).

Připravil/a pro vás Tereza Špačková ve spolupráci s expertem Darina Špačková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Darina Špačková
kosmetička
"Vyživená a vyhlazená pleť je klíč ke spokojenosti."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít