Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak dlouho kojit?

Jak dlouho kojit?

Jak dlouho kojit?

7. února 2024 od Jana Andrýsková

7. února 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Téma, které rezonuje v srdcích nastávajících i novopečených maminek a občas se stává i nečekaným středobodem celospolečenských diskusí. Kojení. Přirozená součást mateřství, která je mnohem více než jen zdrojem výživy pro novorozence. Jak dlouho kojit a co dělat, když se kojení nedaří?

Proč je kojení důležité

Mateřské mléko navrhla příroda tak, aby poskytovalo vyvážený poměr živin pro novorozence. Obsahuje vitaminy, minerály, tuky a proteiny v tom správném poměru, nezbytném pro zdravý růst a vývoj dítěte. Kromě nich obsahuje i protilátky, které chrání dítě před nemocemi. Novorozenci mají nezralý imunitní systém a kojení jim pomáhá vybudovat silnější imunitní odpověď. Fyzický kontakt při kojení dítě uklidňuje, dává mu pocit bezpečí a zesiluje vzájemné emocionální pouto mezi ním a matkou.

Je kojení jen pro malá miminka?

Ve společnosti stále převládá myšlenka, že je kojení nezbytné pouze v prvních měsících života miminka. Pokud dítě prospívá, není třeba osekávat dobu kojení pouze na půl roku. Světová zdravotnická organizace (WHO) i Ministerstvo zdravotnictví České republiky (MZ ČR) poukazují na prospěšnost výlučného kojení do 6 měsíců dítěte a zároveň doporučují i po tomto věku v kojení pokračovat.
 
Tip redakce:
Zejména v prvních měsících kojení se prsa nalévají a reagují na každé zaplakání miminka spuštěním mléka. Kromě kojicí podprsenky budete potřebovat i prsní vložky, které udrží vaše oblečení v suchu. Vyzkoušejte například 
Happy Mimi Prsní vložky extra savé (koupit v e-shopu) nebo Happy Mimi Prsní vložky (koupit v e-shopu).
 

Doba kojení není ohraničena

Mateřské mléko je pro kojence ideální a zcela bezpečnou potravou a nelze ho žádnou jinou tekutinou plně nahradit. Doba kojení není omezena žádným časovým úsekem. WHO uvádí, že mateřské mléko uspokojuje až polovinu výživových potřeb dítěte staršího 6 měsíců. V období druhého roku života je to až třetina. Kojené děti také méně často trpí nadváhou nebo obezitou a v pozdějším věku jsou méně náchylné k onemocnění cukrovkou.
 
Tip redakce:
Zejména při ladění techniky kojení dostávají bradavky opravdu zabrat. Dopřejte jim v době mimo kojení péči a čas na regeneraci, například s 
Bepanthen Baby Mast (koupit v e-shopu).

A co když kojení nejde?

Některé maminky kojit nemohou nebo nechtějí. I to je v pořádku. Nekojící maminka není horší než ta, která své dítě kojí. Důležitá je láska, péče a pozornost, kterou věnuje svému dítěti. I přesto, že mateřské mléko nelze plnohodnotně nahradit, na trhu je dostatek různých druhů kvalitní kojenecké výživy*, včetně těch speciálních pro citlivá dětská bříška. 
 
*Kojeneckou výživu podávejte po konzultaci s lékařem. Jedná se o potravinu pro zvláštní výživu.
 
Podpořte tvorbu mateřského mléka popíjením čajů pro kojící maminky:

Délka kojení je individuální

Odpověď na otázku, jak dlouho kojit, není jednoznačná. Především je potřeba rozlišit, zda se jedná o plné kojení, tj. takové, kdy dítě nedostává žádné jiné potraviny, anebo o kojení s příkrmyPlné kojení zpravidla probíhá do již zmíněných 6 měsíců věku. Na to navazuje kojení s příkrmy, kdy je příjem mléka prokládán další stravou. WHO i MZ ČR shodně doporučují kojit dál společně s příkrmy či dalším jídlem až do 2 let věku. Lze to však i déle. A „déle“ znamená, dokud vy i dítě budete chtít a budete s tím v souladu. Poté můžete s kojením vytrvat až do tzv. „samoodstavu“.
 
Tip redakce: Dlouhodobé kojení oceníte ve chvíli, kdy dítě onemocní. Nemocné děti zpravidla odmítají jídlo a pití a brzo mohou být dehydratované. Kojená dítka však zájem o mléko většinou i tak projevují, protože jim přináší také emocionální úlevu. Kojení doplní tekutiny a živiny a navíc urychluje rekonvalescenci.
 

Jak pohodlně kojit?

Primárním krokem k pohodlnému kojení je správná technika přisátí miminka k prsu, kterou následuje vhodná kojicí poloha. Zejména novopečené maminky řeší, v jaké pozici pohodlně kojit, aby to vyhovovalo miminku i jejich zádům. Nebojte se pozvat k sobě domů laktační poradkyni, která poradí, jak na kojení i na správnou kojicí polohu.
 

Kojení do samoodstavu

Přirozené ukončení kojení samoodstavem obvykle nastává mezi 3. a 4. rokem, kdy ho dítě přestane vyžadovat. Může však nastat i později, což vždy odráží individualitu a potřeby dítěte.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít