Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Menstruace po porodu aneb Na co je dobré se připravit?

Menstruace po porodu aneb Na co je dobré se připravit?

Menstruace po porodu aneb Na co je dobré se připravit?

15. března 2024 od Jana Andrýsková

15. března 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

První menstruace po porodu vás může překvapit svým načasováním i intenzitou. Signalizuje návrat těla k předtěhotenskému stavu a jeho připravenost na možné další početí. Co očekávat od prvního cyklu, jak se na něj připravit a jaký vliv na něj má kojení?

Menstruace po porodu: Kdy ji očekávat

Po porodu dochází v organismu ženy ke změnám v hladinách hormonů prolaktinu a oxytocinu, které jsou mimo jiné zodpovědné za laktaci. Hormony mohou dočasně potlačit ovulaci a ovlivnit návrat menstruačního cyklu. Na obnovení periody mají vliv i další faktory: kojení, míra fyzické aktivity, celkový zdravotní stav, ale i genetika. 
 
Návrat menstruace po porodu se proto u každé ženy liší. U nekojících žen první perioda obvykle nastane 6 až 8 týdnů po porodu. Kojící ženy ji mohou očekávat zpravidla se snížením frekvence kojení nebo po jeho ukončení. U většiny žen dojde k návratu menstruačního cyklu v průběhu prvního roku po porodu.
 

Absence menstruace neznamená ochranu před početím

I přesto, že kojení může oddálit návrat menstruace, neznamená automaticky antikoncepční ochranu. Myslete na to, že je potřeba se chránit před početím. Před první menstruací po porodu se totiž může objevit ovulace, která představuje riziko neplánovaného otěhotnění.
 
Buďte připraveni na znovuobnovení menstruace. Inspirujte se naším výběrem hygienických pomůcek:

Menstruace při kojení

Během menstruace při kojení možná zaznamenáte snížení tvorby mateřského mléka. Miminko může projevovat nespokojenost s jeho množstvím nebo chutí. Jedná se však o dočasný stav. Laktace se upraví zpravidla po odeznění periody. 
 

Co očekávat od první menstruace po porodu

První menstruace po porodu bývá zpravidla silnější a delší, často doprovázená křečemi a bolestmi v podbřišku. Ovšem může vás také překvapit a být slabší, kratší a bez bolestí. Organismu trvá i několik měsíců, než se intenzita a doba trvání cyklu stabilizuje. 
 
Tip redakce:
První menstruace po porodu je přirozenou součástí procesu zotavení těla. Pokud máte pochybnosti ohledně toho, zda je průběh vaší periody normální, není nic špatného na tom, navštívit svého lékaře a konzultovat s ním své obavy.

Jak se připravit na znovuobnovení cyklu

Přirozený cyklus ženského těla se dříve či později obnoví. Nepodceňte proto přípravu a mějte po ruce produkty, které průběh periody usnadňují.
 

Použijte hygienické pomůcky, které vám vyhovují

Při silné menstruaci po porodu využijte produkty, které vám poskytnou dostatečnou ochranu před protečením. Doporučujeme Always Ultra Hygienické vložky Long velikost 2 s křidélky (koupit v e-shopu). Pro klidnou noc bez nehod použijte vložky s prodlouženou absorpční plochou, například Always Ultra Secure Night Hygienické vložky s křidélky velikost 4 (koupit v e-shopu). Jestliže preferujete zavádění tamponů, zvolte druh s extra silnou savostí.
 

Zpříjemněte si „své dny“ menstruačními kalhotkami

Komfortní řešení nabízí menstruační kalhotky. Minimalizují nepohodlí spojené s nošením klasických menstruačních pomůcek a zároveň poskytují dostatečnou savost. Udržují tekutinu uvnitř vrstev a brání jejímu úniku. Počítejte ovšem s nutností pořízení několika kusů pro častější výměnu. Zvolte střih klasických kalhotek, například Bellinda Menstruační kalhotky na silnou menstruaci černé vel. M (koupit v e-shopu) či Snuggs menstruační kalhotky pro silnou menstruaci černé (koupit v e-shopu) anebo sáhněte po pohodlných boxerkách Bellinda Menstruační boxerky na silnou menstruaci vel. S (koupit v e-shopu).

Dopřejte si častější sprchu

Pro každodenní intimní hygienu nejen během menstruace používejte mýdla určená na citlivé partie, která udržují vyrovnanou hladinu pH. Vyzkoušejte Lactacyd Femina Intimní mycí emulze (koupit v e-shopu) nebo Chilly Ciclo intimní gel (koupit v e-shopu).
 
Tip redakce:
Lehké cvičení, procházka nebo jemná jóga vám zlepší náladu a pomohou zmírnit menstruační křeče.

 

Jaké komplikace spojené s menstruací po porodu vás mohou potkat?

Velmi silná menstruace po porodu je následkem hormonálních změn a obnovy děložní slizniční výstelky. Je zcela přirozené, že je několik prvních cyklů silnějších. 
 
Stejně tak je běžná nepravidelná menstruace po porodu. Tělo se postupně navrací ke své hormonální rovnováze, dopřejte mu proto čas. 

Kdy navštívit lékaře?

Lékařská péče je nezbytná, pokud:
  • máte silné krvácení, které trvá déle než 7 dní;
  • vás trápí silné bolesti, které nereagují na běžně dostupná analgetika;
  • máte horečku nebo zimnici.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít