Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak přestat kojit: Průvodce pro maminky

Jak přestat kojit: Průvodce pro maminky

Jak přestat kojit: Průvodce pro maminky

19. února 2024 od Jana Andrýsková

19. února 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

Kojení je nádherná součást mateřství, která posiluje emoční vazbu mezi matkou a dítětem. Avšak každá maminka jednou začne řešit, jak nejbezpečněji a nejúčinněji přestat kojit. Proces ukončení kojení může být výzvou a vyžaduje nejen trpělivost, ale také empatii a lásku.

Jak správně ukončit kojení, aby netrpěla matka ani dítě

Ukončení kojení je významným krokem a do života matky i dítěte přináší velké změny. Každá situace je jedinečná a vyžaduje individuální přístup. I proto je důležité nesrovnávat se s ostatními maminkami, nevyvíjet na sebe ani dítě tlak kvůli „obecným pravidlům“ a k celé záležitosti přistupovat s citem. Najděte si svou vlastní cestu, která bude pro vás a vaše dítě nejšetrnější a nejpříjemnější.
 

Správná doba kojení neexistuje

Plné kojení – kdy je dítě vyživováno pouze mateřským mlékem přímo z matčina prsa – se běžně praktikuje do 6 měsíců věku. Dle Světové zdravotnické organizace a Ministerstva zdravotnictví ČR je vhodné pokračovat v kojení za současného podávání příkrmů alespoň do 2 let dítěte. Jde o bezpečnou cestu, jak dítěti zajistit vyváženou stravuseznámit ho s běžnými potravinami, a tím jej postupně připravit na konec kojení. 
 
  • Od narození až do půl roku života dítěte je mateřské mléko jedinou plnohodnotnou výživou.
  • Mateřské mléko pokrývá až polovinu výživových požadavků dítěte staršího 6 měsíců.
  • Během druhého roku života dítěte poskytuje až třetinu potřebné výživy.

Pár tipů, jak přestat kojit (i dvouleté dítě)

Praktické tipy, které vám mohou pomoci k bezproblémovému ukončení kojení:
 
  1. Postupně snižujte frekvenci kojení

Jedním z nejlepších způsobů, jak přestat kojit, je postupné snižování počtu kojení. Tato metoda je šetrná k dítěti i matce. Postupně zvyšujte intervaly mezi kojeními, začněte vynechávat jedno kojení denně a nahrazujte jej mléčnou výživou pro kojence. To pomáhá dítěti adaptovat se na změny a zároveň snižuje riziko ucpaných mléčných kanálkůnebo mastitidy u matky. Dítě si pochutná například na Sunar Complex 3 batolecí mléko (koupit v e-shopu) nebo Kendamil Bio Nature 2 HMO+ pokračovací mléčná kojenecká výživa v prášku (koupit v e-shopu).
 
  1. Dopřejte dítěti klid a kupu lásky

Když se snažíte přestat kojit, je důležité najít způsoby, jak dítě uklidnit a poskytnout mu útěchu. Můžete zkusit více mazlení a objímání, čtení knížek nebo hraní her, a tím nahradit blízkost a pohodlí, které dítě nacházelo v kojení.
 
  1. Vysvětlete dítěti, co se děje

Komunikujte se svým dítětem o změnách, které nastávají. I když je malé, může porozumět jednoduchému vysvětlení. Stejně tak je klíčové být v novém režimu konzistentní a nepodléhat dětským intrikám, jak se k prsu dostat. Pokud jste se rozhodla přestat kojit, důsledně se držte svého plánu a postupně dítěti dávky snižujte, až si zcela zvykne na život bez sání bradavky.
 
  1. Myslete také na sebe

Ukončení kojení může vyvolat emocionální reakce nejen u dítěte, a proto je extrémně důležité věnovat se také péči o své vlastní tělo a mysl. Dopřejte si dostatek odpočinku, relaxace a případně vyhledejte podporu od rodiny, přátel nebo odborníků.
 

Jak přestat kojit ze dne na den

Někdy může nastat situace, kdy je nutné přestat kojit ze dne na den. V těchto případech je důležité dbát na to, aby byl tento proces pro obě strany co nejšetrnější. Zkuste nahradit kojení krmením z lahve a poskytněte dítěti dostatek lásky a pozornosti, abyste mu dopřála emoce spojené s kojením.
 
Tip, jak přestat kojit dvouleté dítě: Mateřské mléko nahraďte pokračovací výživou Sunar Complex 4 batolecí mléko (koupit v e-shopu), kterou můžete podávat jako svačinu mezi hlavními jídly.
 

Problémy s kojením mají své řešení

Někdy matka kojit nemůže nebo nechce a i v takovém případě nabízí trh řešení. Mateřské mléko není plně nahraditelné, ale kvalitní kojenecká výživa určená pro novorozeňata je skvělým řešením, jak dítěti poskytnout dostatek živin a vitaminů pro zdravý růst a rozvoj. Řešením může být například Kendamil Premium 1 DHA+ (koupit v e-shopu)*. Problémy s kojením mohou být pro matku psychicky náročné a je třeba mít na paměti, že nekojící žena rozhodně není špatnou mámou.
 
*Kojení je pro vaše miminko to nejlepší. Kojeneckou výživu podávejte po konzultaci s lékařem. Jedná se o potravinu pro zvláštní výživu.

 
Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít