Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 nejčastějších chyb při praní

7 nejčastějších chyb při praní

7 nejčastějších chyb při praní

14. září 2021 od Klára Kuníková

14. září 2021 3 minuty čtení
Připravil/a Klára Kuníková

Člověk by dnes řekl, že technické vymoženosti jsou na takové úrovni, že strčíte prádlo do pračky a ona ho vypere za vás, aniž byste museli cokoli dělat. Vlastníte-li chytrou pračku, pak udělá spoustu věcí za vás. Přesto si na některé chyby při praní dejte pozor. My vám poradíme, jak jim předejít a mít čisté a voňavé prádlo.

1. Chyba: Nedostatečné třídění

Jestli nechcete, aby vaše prádlo bylo univerzálně šedé, či narůžovělé, pak opravdu pečlivě třiďte. Někdy stačí jedny černé kalhotky nebo červená ponožka a o malér je postaráno. Důkladné třídění vám sice může zabrat o 5 minut více času, ale ušetří hodiny, které budete muset věnovat nápravě.

Tip redakce:
Pokud už náhodou dojde k nehodě, rozhodně nenechávejte prádlo uschnout, a už vůbec ho nežehlete. Naopak, pokuste se prádlo namočit nebo případně ihned vyprat pomocí pracích prostředků na omylem zabarvené prádlo Dr. Beckmann Odbarvovač pro omylem obarvené prádlo (koupit v e-shopu), které dokážou prádlo zbavit nežádoucí barvy. Ale obarvení prádla lze šikovně předcházet. Stačí do bubnu pračky přidat Iberia Protect Utěrky zachycující barvy (koupit v e-shopu). Ty umožní míchat barvy různch intenzit bez rizika jejich obarvení. A vy ušetříte čas i peníze.

2. Chyba: Špatný výběr pracích prostředků

V mnoha domácnostech se kupuje pouze jeden typ pracího prostředku na vše. Od pracovních oděvů po hedvábné košilky. Jenže každý materiál nebo barva si žádají své. Doporučujeme kromě běžného pracího prostředku přikoupit ten na sportovní oblečeníPerwoll Speciální prací gel Sport (koupit v e-shopu), protože zabrání omezení funkčnosti sportovních kousků a neutralizuje pachy. Dalším užitečným pomocníkem, zvlášť pokud perete své bílé halenky, bude Coccolino Care Prací gel Bílé prádlo (koupit v e-shopu). A rozhodně se vyplatí mít po ruce prostředek na jemné materiály, jako je vlna či hedvábí. Spolehnout se můžete na Perwoll Speciální prací gel Wool & Delicates (koupit v e-shopu), který během praní pečuje o jemná vlákna a oblečení pak drží tvar i hebkost. Pozor, při praní všech těchto speciální tkanit dávejte do pračky max. 2 - 3 kg. Jemné tkaniny potřebují prostor, aby se zbytečně nepomačkaly a vlákna se nepoškodila.

3. Chyba: Příliš pracího prášku

Jakmile máte dobře roztříděné prádlo a vybraný správný prací prostředek, záleží také na množství, které při praní použijete. Zvláště u sypkých pracích prášků se může stát, že se potom prášek nerozpustí a po vyprání zůstanou na oblečení mapy nebo bílé skvrny. Proto doporučujeme, zejména v případě, že zkoušíte nový prací prostředek, věnovat pozornost instrukcím na obalu. Větší množství prášku totiž neznamená lépe vyprané a voňavější prádlo, naopak, může pořádně zavařit členům rodiny s citlivou pokožkou.
Tip redakce:
Má-li některý z členů vaší rodiny citlivou pokožku, sahněte po pracím prostředku šetrném k pokožce a ideálně ještě s příslušnými dermatologickými atesty. Přísné parametry splňuje
Persil Prací gel Sensitive (koupit v e-shopu).  Hledáte-li produkt, který je navíc eko, bez parabenů, fosfátů a konzervantů, pak určitě vyzkoušejte Eco Power Bio-univerzální deskový prášek na praní (koupit v e-shopu).

4. Chyba: Přeplněná pračka

Nikdy neperte velké množství prádla najednou. Jakmile je buben naplněný k prasknutí, prádlo se nevypere tak, jak by mělo, ani za použití toho nejdražšího přípravku. Vy sice ušetříte čas, ale s nulovým výsledným efektem. Nevábně vonící prádlo nikomu radost neudělá. Zvláště pak dbejte na množství prádla v pračce, pokud máte doma alergika, který má citlivou kůži. V takových případech je důležité, aby bylo prádlo řádně vymácháno. 

5. Chyba: Nevhodně zvolená teplota a program

Při přípravě praní si dejte záležet a nastudujte si cedulky na svém prádle, na kterých najdete doporučení, jak daný kousek prát. Jestliže nevhodně zvolíte prací program či teplotu, spláčete nad výdělkem a garantujeme vám, že malé, šedivé a nevábné kousky, byť hygienicky čisté, nikdo s radostí oblékat nebude. Lůžkoviny vyžadují delší programy, ručníky zase vyšší teplotu, vlna či hedvábí naopak chtějí krátké programy s nízkou teplotou.

6. Chyba: Málo časté praní ručníků a lůžkovin

Lůžkoviny si zaslouží praní na co nejpomalejší program. Pokud máte klasické povlečení z hladké bavlny, použijte místo aviváže Škrobenku Z s vůní levandule (koupit v e-shopu), pomůže udržet bezchybný vzhled povlečení. Lůžkoviny vyměňte asi jednou za 14 dní. Pokud je ale v létě horko, nebo pokud jste byli nemocní a hodně se potili, je ideální lůžkoviny měnit častěji. Ručníky a osušky se doporučuje měnit tak 2x týdně. K froté osuškám nepatří aviváž. Ta slepí vlákna a nadýchané osušky z bubnu sušičky nevytáhnete ani omylem. Toužíte-li však po nádherně voňavém prádle, zkuste přidat do praní Q-Soft Vonné perličky 3v1 Magnolia (koupit v e-shopu), z nichž se při rozpouštění uvolňuje aromatický olej.

7. Chyba: Zanedbaná péče o pračku

Nejen prádlo, ale také pračka si zaslouží alespoň 1x měsíčně vaši pozornost. Začněte čištěním nádobky na prací prostředky. Většina praček ji má vyndavací. Opláchněte ji teplou vodou, případně přidejte trochu saponátu. Zabráníte tím množení bakterií a zápachu starých usazenin pracích prostředků. Po každém praní vytřete také těsnění u vkládacího otvoru (u praček s bočním plněním). Nezapomínejte ani na filtr, který je umístěn v přední části pračky.  Jednou za 3 měsíce dopřejte pračce “generální úklid” a použijte speciální přípravek pro čištění praček - např.  K2r Čistič pračky 3v1 (koupit v e-shopu).  Ka každému praní můžete přidávat také jako prevenci vzniku usazenin a vodního kamene Q-Power Odstraňovač vodního kamene (koupit v e-shopu), vaše pračka se vám odmění dlouho životností a krásně vypraným prádlem.

Foto Shutterstock.com

Připravil/a pro vás Klára Kuníková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít