Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak správně prát plavky a sportovní oblečení

Jak správně prát plavky a sportovní oblečení

Jak správně prát plavky a sportovní oblečení

25. května 2022 od Eva Šarfová

25. května 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Šarfová

Sezona venkovních sportů a koupání je v plném proudu a oblečení měníme mnohem častěji než jindy. Jemné a choulostivé materiály ale vyžadují trochu jinou péči než většina ostatních kousků z vaší skříně. Víme, jak je prát, aby přežily bez úhony a sloužily nám co nejdéle.
V první řadě je potřeba věnovat pozornost informacím na etiketách. Než cedulky odstřihnete, podívejte se především, jestli můžete konkrétní kousek oblečení hodit do pračky a na kolik stupňů ho vyprat. Některé tkaniny totiž snesou jen velmi šetrné ruční praní.
kontrola etiket

Naučte se třídit

Nejde jen o to rozdělit prádlo na bílé a barevné. To je úplný základ. Dalším důležitým kritériem je i třídění podle materiálů. Oblečení z těch jemných a funkčních do pračky nedávejte například s bavlněnými tričky nebo svetry. Pere se totiž nejen na šetrný program, to znamená při nižších otáčkách a teplotě, ale také za použití zvláštních pracích prostředků. Pamatujte ještě na další důležitou věc. Než hodíte prádlo do bubnu, zapněte zipy a otočte oblečení naruby. Zabráníte tak vzniku žmolků.  
praní prádla

V čem prát?

Nepoužívejte běžné práškové čisticí prostředky, ale sáhněte po těch speciálních, které svým složením vyčistí vlákna do hloubky a zajistí tak dlouhodobou funkčnost sportovních materiálů. Dobrou volbou jsou tekutý přípravek Perwoll Sport & Active (koupit v e-shopu) nebo speciální prací prostředky značky Woolite a Coccolino Care, které jsou určené přímo pro jemné praní. Na sportovní oblečení se nikdy nepoužívá aviváž! Zničili byste vlákna textilie, a tím pádem i její funkčnost. Chcete-li dodat prádlu vůni, přidejte do bubnu pračky vonné perličky. Vyzkoušejte například Silan Perfume Pearls Fresh Sky (koupit v e-shopu).

TIP: Zapomeňte na těžké nákupy! Prací přípravky i ty speciální pro funkční či jemné prádlo můžete pohodlně objednávat z e-shopu Teta drogerie (pokračovat na e-shop)

Kdy jsou lepší ruce?

Některé druhy tkanin jsou tak choulostivé, že je výrobce radí prát pouze ručně, což je ten nejšetrnější způsob. Dodržujte však správný postup: 

ruční praní

V ruce perte například plavky, které stačí hodit do pračky jen několikrát za sezonu, abyste z tkaniny odstranili zbytky opalovacího krému nebo jemného písku. Nezapomeňte, že sportovní oblečení a plavky se nedávají do sušičky, ale nechávají se uschnout přirozeně. Nikdy se nežehlí.

Připravil/a pro vás Eva Šarfová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít