Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 6 způsobů, jak využít kokosový olej v kuchyni

6 způsobů, jak využít kokosový olej v kuchyni

6 způsobů, jak využít kokosový olej v kuchyni

27. dubna 2021 od Lea Kotková

27. dubna 2021 5 minut čtení
Připravil/a Lea Kotková

Kokosový olej se za poslední roky dostal do popředí zájmu a jeho preference nejenom mezi zastánci zdravé výživy utěšeně rostou. Díky svému složení a vlastnostem je označován za superpotravinu a mimo jiné je i skvělým pomocníkem při hubnutí. Bývá součástí mnoha zdravých receptů, z nichž některé dnes přinášíme.
Kokosový olej je všestranný pomocník. V kuchyni se dá bohatě využívat, ať už je řeč o teplé nebo studené kuchyni, slaných či sladkých pokrmech. Má celou řadu zdravotních benefitů. Je velmi snadno stravitelný a vhodný také při redukčních dietách. Energie z něj se uvolňuje postupně, takže se neukládá „do zásoby“. Kokosový tuk je vhodný také ke smažení, protože je vysoce odolný vůči tepelnému poškození. Můžete jej přidat do těsta namísto jiného tuku nebo vajec, a dokonce jím můžete nahradit mléko v šálku kávy. Skvěle se hodí i na vymazání formy na koláč, jako zdravá přísada do smoothie nebo jako součást salátové zálivky.
 

1. Pro štíhlou linii: Zelené fazolky s česnekem a miso pastou

Zelené fazolky jsou samy o sobě zdravou chutnou potravinou. Přidáním kokosového oleje a dalších surovin jim však dodáte punc výjimečnosti.
 
Budete potřebovat:
  • 3 stroužky česneku, prolisované či utřené
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 3 lžíce bílé miso pasty
  • 3 lžíce panenského kokosového oleje Purity Vision Bio kokosový olej (koupit v e-shopu)
  • 700 gramů zelených fazolek
  • drcený červený pepř, mořskou sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • lístky koriandru
Postup:
V misce smíchejte česnek, limetkovou šťávu a miso pastu, dokud se nespojí. Na pánvi zahřejte kokosový olej, přidejte zelené fazolky a za častého míchání opékejte 8-12 minut. Nakonec přelijte připravenou česnekovou směsí, promíchejte, přidejte červený pepř, dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Na talíři dozdobte koriandrem.

2. Pro potlačení hladu: Thajská kokosová kuřecí polévka

Pokud máte rádi thajskou kuchyni, pak si tuto kokosovou kuřecí polévku zamilujete. Kromě toho, že výjimečně chutná, je také zdravá a snadná na přípravu.
Budete potřebovat:
  • 1 lžíci kokosového oleje Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu)
  • 2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 4-6 lžic thajské červené kari pasty
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 2 plechovky kokosového mléka 
  • 500 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na proužky
  • 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • čerstvé listy koriandru
  • sůl a pepř na dochucení
Postup:
V hrnci zahřejte olej, následně vmíchejte nastrouhaný zázvor, kari pastu a vařte asi minutu. Přidejte půl šálku vývaru a míchejte, dokud se kari pasta úplně nerozpustí. Následně vmíchejte zbývající vývar, rybí omáčku a cukr. Přiveďte k varu a vařte částečně zakryté po dobu 15 minut. Poté přidejte kokosové mléko, kuřecí maso a opět přiveďte k varu. Povařte dalších cca 10 minut. Nakonec přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem. Každou porci polévky posypejte čerstvými lístky koriandru.
 

TIP: V e-shopu Teta drogerie najdete mimo jiné mnoho variant zdravých potravin, stačí si vybrat.

3. Pro snížení cholesterolu: Voňavý kokosový dresing

Tento aromatický dresing bude chutnat nejlépe na směsi především listových salátů, doplněných například o rajčata, okurky, jablka nebo nastrouhanou mrkev.
 
Budete potřebovat:
  • 2 lžíce panenského kokosového oleje Allnature Kokosový olej panenský BIO (koupit v e-shopu)
  • 1 lžíci vinného octa
  • větší špetku soli
  • šťávu z jedné mandarinky nebo půlky pomeranče
  • 2 lžíce třtinového cukru (lze zvolit i jinou alternativu, například med)
  • drcený barevný pepř dle chuti
Postup:
Je-li třeba, rozpusťte kokosový tuk (samovolně se rozpouští při teplotě okolo 24 stupňů Celsia). Důkladně promíchejte (našlehejte) s ostatními ingrediencemi a podávejte spolu s čerstvým salátem.


4. Pro zdravou energii: Domácí lískooříšková pomazánka

Nechutná sice přesně jako známý originál, zato je ale určitě zdravější a vhodná pro všechny, kteří se zajímají o zdravé stravování. Protože i rozumné mlsání tu a tam může být součástí jídelníčku.
 
Budete potřebovat:
Postup:
Pomocí kuchyňského robotu nasekejte lískové ořechy, dokud nevytvoří ořechové máslo. Následně přidejte ¼ šálku kokosového mléka spolu se zbývajícími ingrediencemi. Míchejte, dokud není směs krémová a hladká. V případě potřeby přidejte více kokosového mléka.

Tip redakce:
Pokud vám bude chybět vanilkový extrakt, nahradit ho můžete například
Vanilkovým aroma do potravin (koupit v e-shopu).


5. Pro zdravé mlsání: Matcha čokoládové pralinky s kokosovým tukem a ořechy

Zdravé mlsání rozhodně není velký prohřešek. Nebudete-li si denně dopřávat sladké, pak příležitostné pochutnání si na něčem „zakázaném“ ničemu nevadí. Zejména v případě, že půjde o variantu ze zdravých ingrediencí.
 
Budete potřebovat:
Postup:
Ve vodní lázni rozpusťte kakaové máslo. K němu přidejte kokosový olej a míchejte tak dlouho, dokud se obě ingredience nespojí. Následně přidejte kokosový cukr, vanilkový extrakt a prášek matcha. Míchejte, dokud nevznikne konzistentní hmota. Na dno každé formičky vložte kousek vlašského ořechu a opatrně zalijte směsí. Použít můžete například formu od bonboniéry. Nechte ztuhnout v mrazáku asi hodinu. Poté vyklopte a můžete podávat.
 
Tip redakce:
Kokosový olej lze také namazat na toast místo másla a dále dochutit tak, jak jste zvyklí. Například medem, javorovým nebo čekankovým sirupem, třeba
4Slim Čekankovým sirupem Originál (koupit v e-shopu).


6. Pro zdraví: Medový sirup na kašel s citronem a kokosovým olejem

Tento medovo-citronový sirup proti kašli s kokosovým olejem utiší bolest v krku, posílí imunitní systém a pomůže během rekonvalescence po nemoci.
 
Budete potřebovat:  
Postup:
Smíchejte všechny ingredience dohromady. Na malé pánvi následně zahřejte na nízkou teplotu, dokud se kokosový olej nerozpustí. Jakmile směs vychladne, kokosový olej jemně ztuhne a sirup proti kašli je hotový. Uchovávejte v chladničce po dobu až jednoho měsíce. Před použitím sirup opět jemně zahřejte.
Tip redakce:
Při práci v kuchyni nezapomínejte na důslednou hygienu rukou. Dobrou službu udělá například
BactoSTOP Dezinfekční gel na ruce (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Lea Kotková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít