Saláty ze sezonní zeleniny a ovoce, doplněné oříšky, semínky a vůbec dalšími zdravými potravinami, jsou ideální lehkou alternativou teplých obědů. Navíc si je můžete připravit i do krabičky, takže si je můžete vzít s sebou jak do práce, tak i na výlet.

Jihoamerický kuřecí salát s quinoou a fazolemi
Délka přípravy: cca 30 minut2 šálky vařené quinoy (1 šálek sušené quinoy a 2 šálky vody)
2 šálky trhaného kuřecího masa
1 šálek propláchnutých černých fazolí
2 šálky rukoly
2-3 červené cibule, nakrájené na plátky
1/4 šálku čerstvého nasekaného koriandru
1 nakrájené avokádo
1 šálek cherry rajčat nakrájených na čtvrtiny
1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
1/2 šálku nadrcených tortilla chips

Uvařte quinou podle návodu (1 šálek opláchnuté quinoa a 2 šálky vody). Ve velké misce pak smíchejte kuře, quinou, černé fazole, rukolu, cibuli, koriandr, avokádo a rajčata. Salát jemně promíchejte. Ozdobte nasekanými pekanovými ořechy a tortilla chipsy.
Dresink na salát
1/4 šálku BBQ omáčky1/4 šálku extra panenského olivového oleje
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce medu
2 lžičky dijonské hořčice
Allnature Himalájská sůl (koupit v e-shopu) a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Tento výborný dresink nejlépe připravíte v mixéru. Vložte všechny ingredience do mixéru. Můžete také přidat všechny přísady do šejkru, těsně uzavřít víko a protřepávat, dokud se vše dobře nesmíchá. Před podáváním nechte vychladit.

Zdraví a lifestyle
8. 8. 2019Užít si letní dobroty a nepřibrat? Jde to!
Pochutnat si na zmrzlině, grilované dobrotě nebo letním moučníku a udržet si váhu? To je asi sen mnoha žen. Dá se to ale vůbec? Jak vlastně v létě nepřibrat? Zeptali jsme se nutriční poradkyně Mgr. Zuzany Douchové z iniciativy Vím, co jím.
Čerstvý salát s grilovanými broskvemi, rukolou a mozzarellou
Délka přípravy: 20 minut2 lžíce balzamikového octa
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
3 pevné, ale zralé rozpůlené broskve
5 šálků rukoly
2 koule mozzarelly
1/3 šálku opečených a nasekaných mandlí
2 šálky bazalky
lístky máty, Allnature Chia semínka (koupit v e-shopu)

Ve středně velké misce rozšlehejte balzamikový ocet, olivový olej, sůl a pepř. Dresink odložte stranou. Předehřejte gril na střední teplotu. Poloviny broskví potřete na obou stranách olivovým olejem a položte na gril. Opékejte asi 5 minut. V míse smíchejte bazalku, natrhanou mozzarellu a přidejte dresink. Naservírujte na talíř a navrch dejte opečené broskve. Ozdobte mandlemi a bylinkami a posypejte chia semínky.

Špenátový salát s jahodami, ricottou a mákem
Délka přípravy: 20 minut4 šálky čerstvého špenátu
1 šálek lístků máty
2 šálky čerstvých jahod, nakrájených na plátky
¼ šálku piniových ořechů, lehce opečených
1 avokádo
½ šálku sýru ricotta
Smíchejte špenát a mátu ve velké salátové míse. Vmíchejte jahody, nakrájené avokádo a piniové oříšky. Přidejte ricottu. Dresink udělejte zvlášť.
Dresink na salát
1 nasekané šalotka střední velikosti nebo 2 šalotky malé velikosti3 lžíce vinného octa
3 polévkové lžíce Allnature agávového sirupu (koupit v e-shopu)
1 polévková lžíce netučného jogurtu
1/4 šálku extra panenského olivového oleje
1 polévková lžíce máku
1/2 lžičky soli
Všechny přísady dejte do jedné velké uzavíratelné nádoby a důkladně protřepejte. Před podáváním umístěte do lednice.
Autor: Pavla Maříková
Zařazeno pod těmito klíčovými slovy