Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Zdravé potraviny, jak je neznáte: Quinoa

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Quinoa

Zdravé potraviny, jak je neznáte: Quinoa

27. dubna 2020 od Pavla Maříková

27. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Hledáte potravinu, která pomáhá při hubnutí, podpoří zdraví, zajistí vám krásné vlasy a nehty, a ještě má velmi univerzální použití v receptech sladké i slané kuchyně? Dál už hledat nemusíte, protože vám ji v našem seriálu představíme. Jde o quinou, která vyniká vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, je zdrojem zinku a vitaminů skupiny B.
Quiona patří mezi tzv. pseudoobiloviny. Co to znamená? Jde vlastně o semeno, které se ale využívá a zpracovává podobně jako obilovina. Tuto královnu tzv. superpotravin znali již staří Inkové, kteří ji považovali za posvátnou a podle toho s ní zacházeli. Přesto až v posledních letech se quiona dostala zpět na výsluní a aktuálně se řadí k nejvíce „trendy“ a zdravým potravinám vůbec. Seženete ji téměř všude, ale nejvíce výrobků z quinoy najdete v prodejnách zdravé výživy, drogeriích se sekcí zdravých potravin a v recepturách ji používají restaurace s moderním přístupem ke stravování. Proč ji tedy nevyzkoušet i doma?

Tip redakce:
Quinoy najdete tři druhy: bílou, červenou a černou. Použití mají ale v zásadě stejné.
miska quinoi
Velkým benefitem quinoy je fakt, že je sama o sobě bezlepková. Je tedy velmi vhodná pro ty, kteří trpí nesnášenlivostí na lepek nebo se ho snaží ve své dietě minimalizovat. Určitě je vhodnější do své stravy zařadit potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové, než hledat různé průmyslově upravené náhražky s nálepkou „bez lepku“ – když lepek z nich byl předtím složitou cestou odstraněn.  Další velkou výhodou quinoy je její nízký glykemický index (okolo 53), který zajistí, že se po konzumaci jídla z quinoy budete cítit syti po relativně dlouhou dobu. To může výrazně pomoci právě při hubnutí, kdy vás stále honí různé chutě. Křehké plátky Druid BIO pohanka a quinoa nebo rýžové chipsy Bombus Rice Chips chia&quinoa se hodí jako malá svačinka i při hubnutí.  Přesto je třeba brát na vědomí i fakt, že quinoa obsahuje vcelku vysoké množství sacharidů, a nehodí se proto např. pro low-carb nebo keto diety.
Tip redakce:
Někomu může quinoa připadat hořká. Tomu snadno předejdete tím, že ji buď přes noc namočíte, nebo ji před vařením spaříte horkou vodou.

Nutriční hodnoty v 1 šálku (185 g) uvařené quinoy:

222 Kcal
Bílkoviny: 8 g
Vláknina: 5 g
Sacharidy: 39 g
Tuky: 4 g
Je velmi bohatým zdrojem magnézia (hořčíku), manganu a fosforu.
 
Tip redakce:
Chcete vyzkoušet nejdříve hotový výrobek, než z quinoy začnete vařit? Zkuste
Emco Super kaši protein a quinoa s čokoládou (koupit v e-shopu)!

Salát z quinoy s barevnou zeleninou

6 porcí
131 Kcal/1 porce
salát z quinoi
Ingredience:
  • 1 šálek dobře propláchnuté quinoy
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek špenátu spařeného v páře a pokrájeného na kousky
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva černých fazolí
  • 1 šálek cherry rajčat pokrájených na půlky
  • jarní cibulka
  • petrželka
  • sůl, pepř podle chuti
  • šťáva ze dvou velkých limetek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky sladké papriky
Postup:
Quinou připravte podle návodu a pak přendejte do velké nádoby, aby vychladla. Potom přidejte nakrájený špenát, kukuřici, propláchnuté černé fazole, rajčátka, nakrájenou jarní cibulku a petržel. Vše smíchejte dohromady.

V menší misce si připravte dresink. Vyšlehejte limetkovou šťávu, olivový olej, trochu soli, ¼ lžičky pepře, kmín a papriku. Salát naservírujte do misek a přelijte trochou dresinku
Tip redakce:
Tento salát není dobré přelévat rovnou celý dresinkem. Dresink servírujte až těsně před podáváním a pouze na takové množství salátu, které skutečně zkonzumujete. Bez dresinku vydrží salát v lednici až 3 dny

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít