Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Nevyžádané rady v mateřství. Jak se s nimi vypořádat s grácií?

Nevyžádané rady v mateřství. Jak se s nimi vypořádat s grácií?

Nevyžádané rady v mateřství. Jak se s nimi vypořádat s grácií?

12. dubna 2024 od Jana Andrýsková

12. dubna 2024 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Andrýsková

„Nechci radit, ale…“ je začátek konverzace, který každé novopečené mamince zvyšuje tlak. Babičky, tetičky, ale často i náhodní kolemjdoucí mívají pocit, že přesně vědí, co na vaše děťátko platí. Nevyžádaným radám v mateřství se nelze vyhnout. Jak se s grácií vypořádat s tím, že si rodičovství chcete dělat po svém?

Obrňte se, rádci přicházejí

Pro novopečenou maminku je každý den s miminkem naplněn láskyplnými okamžiky, které střídají drobné nejistoty a obavy. Kojení, techniky nošení, pláč nebo bolest bříška, to vše je pro vás nové. A tak mezi přebalováním a uspáváním googlíte informace a pročítáte diskusní fóra. Z každé návštěvy pediatra se vracíte silnější v kramflecích, vybavená vědomostmi, ale stejně se vždy objeví někdo blízký s dobře míněnou radou, který ve vás zaseje semínko pochybností.
 
Tip redakce:
Příval rad, tipů a doporučení od těch „starších a zkušenějších“ zpravidla začíná s pozitivním těhotenským testem a bude vás provázet celým vývojem vašeho děťátka. Obrňte se trpělivostí. 

Dobře míněné rady nejsou vhodnou podporou v mateřství

První měsíce mateřství jsou hormonální horskou dráhou a každá žena si v tomto období zaslouží podporu. Praktická pomoc v mateřství se hodí vždy, ovšem ne každý je s to vyrazit s kočárkem nebo pomoct novopečené mamince s domácností. Častěji se vám okolí v dobré víře snaží předat své rodičovské „know-how“, které vás akorát znejistí. Nenechte se rozhodit. Rady babiček, které své děti vychovaly před třemi dekádami, nemusí být platné na dnešní dobu ani na vaše dítko. 
 
Tip redakce:
Dudlíky jsou v řadě rodin věčným (a pro kritiky vděčným) tématem. Nezapomeňte si přečíst náš článek 
Jak vybrat dudlík pro miminko a vyzkoušejte třeba Philips AVENT Šidítko Ultra air noční 0-6m chlapec (koupit v e-shopu).

Proč jsou komentáře okolí tak frustrující?

Všechny nevyžádané rady mohou způsobit šrámy na vašem sebevědomí. Můžete cítit, že okolí zpochybňuje vaše kompetence být matkou. Tak to ovšem není. Ve chvílích nejistoty jste zranitelné. Každý člověk na světě si nese své bolístky z vlastního dětství, proto ony výchovné tipy mohou působit jako sypání soli do rány. Věřte tomu, že jste tou nejlepší mámou, jakou můžete pro své dítě být. Žádná žena nedostala v porodnici průvodce mateřstvím a každá občas tápe. Jakmile si mateřství trochu „osaháte“, bude pro vás snazší odrážet všechna nevhodná příbuzenská doporučení.

Jak se s nevyžádanými radami vyrovnat?

Rady od zvědavé sousedky, spolucestujících v MHD nebo kolemjdoucích zrovna ve chvíli, když si s děťátkem nevíte rady, pusťte z hlavy. Usmějte se, poděkujte a více se poskytnutými informacemi nezabývejte.
 
Komplikovanější situace nastává s rodinnou poradní komisí, zejména pokud se vám snaží radit při každé návštěvě. Babičkám, tetičkám či jiným příbuzným slušně, avšak jasně sdělte, že si vážíte jejich snahy pomoci, ale jejich doporučení pro vás nejsou ta pravá. Buďte asertivní. Nebojte se říct rázné ne a nenechte se nevyžádanými instrukcemi rozhodit. Vyberte si zdroje informací, kterým důvěřujete, řiďte se jimi a také věřte své intuici
 
Tip redakce:
Vytvořte si roztomilou vzpomínku na miminkovské období děťátka s 
BABY DAB Barva na dětské otisky - šedá (koupit v e-shopu) nebo BABY DAB Barva na dětské otisky - fialová (koupit v e-shopu).

Použijte kouzelné formulky

Také vás ten nejlepší argument napadne až druhý den? To je naprosto běžné. Najděte podporu v mateřství s následujícími kouzelnými formulkami.
 
  • „Děkuji za radu, nechám si to projít hlavou.“ – Aneb jedním uchem tam, druhým ven.
  • „Vážím si vašeho zájmu, ale o tom rozhoduji já s otcem dítěte.“ – V rodičovství přece nejste sama. Dejte najevo, že s partnerem táhnete za jeden provaz.
  • „Možná to fungovalo pro vás, ale pro naši situaci to není to pravé.“ – Před dvěma třemi dekádami se některé věci řešily prostě jinak. Co fungovalo dříve / na jiné dítě, nemusí fungovat u vás doma. 
  • „Máme skvělého pediatra, který mi dává všechny rady, které potřebuji.“ – Argumentujte autoritou, rady od lékaře přece nemohou rodinní poradci rozporovat. 
Obrňte se trpělivostí a berte to s nadhledem. S rostoucím dítkem bude nevyžádaných rad ubývat, nezmizí však nikdy. Občas k vám výchovný tip přiletí i v době, kdy to vaše „miminko“ půjde k maturitě.
 
Setkali jste se někdy s nevyžádanými radami, které vám zvýšily tlak? Podělte se s námi v komentářích.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com a Depositphotos.com

Připravil/a pro vás Jana Andrýsková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít