Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Jak vybírat dudlík pro miminko

Jak vybírat dudlík pro miminko

Jak vybírat dudlík pro miminko

29. srpna 2018 od Pavla Maříková

29. srpna 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Vybrat správný dudlík pro vaše miminko nemusí být věda. Přestože je na trhu obrovské množství typů, dělení je v zásadě jednoduché. Zjistěte, jaká kritéria by měl vhodný dudlík splňovat, a vyberte pak pro své miminko ten nejlepší.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Sání je přirozený reflex miminka, který má daný ještě před tím, než se narodí. Už v bříšku si možná cucalo paleček, hned po narození se přisaje k prsu... sSání jej zkrátka uklidňuje, a proto pokud vyžaduje dudlík, rozhodně mu ho neodepírejte. Ostatně doporučují to i odborníci, kteří tvrdí, že dudlík je mnohem vhodnější, než když si miminko cucá zmíněný palec.
 
Vybrat vhodný dudlík pro miminko, který rozhodně patří do první výbavičky miminka, se může zdát jako hračka, ale jakmile se novopečená maminka ocitne před regálem plným nabídky desítek různých dudlíků, může se lehce ztratit a začít tápat. Je lepší silikonový, nebo kaučukový? A anatomický, nebo raději fyziologický? K tomu si připočtěte různé vychytávky včetně specialitky s nočním „svícením“ a můžete mít hlavu jako pátrací balon. Pokusili jsme se pro vás sestavit základní přehled nabídky různých dudlíků i pár rad, jak dudlík právě pro vaše miminko správně vybrat.
 
kaučukové dudlíky

Kaučuk, nebo silikon?

Prvním a základním dělením je materiál, ze kterého je dudlík vyroben. Setkat se můžete se silikonem – ten je průhledný a čirý. Oproti tomu kaučové dudlíky mají své typické zabarvení do žluta. Velké množství maminek sáhne v první řadě po silikonových dudlících, protože je láká právě jejich „čistota“. Malou nevýhodou je ale jejich menší trvanlivost a zpočátku i „tvrdost“. Některým miminkům nemusí také vyhovovat určitá gumová příchuť těchto dudlíků. Kaučukové dudlíky jsou měkčí, navíc jde o přírodní materiál, takže budou vyhovovat především ekologicky zaměřeným maminkám. Nicméně nejpodstatnější je samozřejmě vaše miminko – neuděláte tedy chybu, když koupíte dudlíky oba a necháte miminko samo vybrat, který mu lépe vyhovuje.
 
Tip redakce:
Životnost dudlíků je různá (i podle stavu zoubků vašeho miminka), nicméně vždy nejdéle po dvou měsících by se měl dudlík vyměnit za nový.

silikonový dudlík 

Vhodná velikost dudlíků chrání zoubky

Dalším velmi podstatným hlediskem je dělení dudlíků podle věku miminka. Setkáte se s velikostmi 0-6 měsíců, 6-12 měsíců a 12-18 měsíců. Seženete ale i dudlíčky pro předčasně narozené děti. Zaměňovat velikost dudlíků není určitě vhodné, protože to, co je dobré pro pusinku batolete, novorozeně neocení a obráceně. Správná velikost dudlíku snižuje riziko deformace patra i růst zoubků, takže pokud se setkáte s označením „univerzální“ velikost, raději se tomuto výrobku vyhněte.
 
Tip redakce:
Mějte v zásobě vždy alespoň dva až tři dudlíky od aktuální velikosti. Dudlíčky se často ztrácejí a určitě nechcete řešit situaci, kdy o půlnoci marně hledáte ztracený dudlík pod postýlkou a miminko není možné jinak utěšit.
 
miminko s dudlíkem

Čím více vzduchu, tím lépe

Další věc, která jednotlivé dudlíky odlišuje, je jejich tvar. K dostání jsou klasické dudlíky ve tvaru kapky, které lze umístit do pusinky miminka jakkoliv, nebo tzv. anatomicky tvarované dudlíky, jejichž vnitřní část je zkosená a zajišťuje tak správnou polohu jazyka při sání. Tím by se mělo předcházet riziku vzniku různých ortodontických vad apod. Někdy se proto můžete setkat i s označením ortodontický dudlík – např. NUK Trendline. Dalším typem jsou „třešinkové“ dudlíky.

Ne nepodstatný je také kotouč okolo sací části dudlíku. Jeho tvar a otvory v něm jsou důležité kvůli vzduchu, který může proudit dovnitř, a zabraňuje tak vzniku různých vyrážek, ekzémů atd. Pokud chcete dudlík s maximálním prouděním vzduchu, hledejte dudlík MAM Air, popř. MAM Air Night, který navíc v noci ještě svítí.
 

Doporučené produkty

Ortodontický dudlík Trendline (NUK)
Dudlík s vysokým prouděním vzduchu Air Night (MAM)
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít