Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Kosmetická výbava pro miminko: Jak ji vybírat?

Kosmetická výbava pro miminko: Jak ji vybírat?

Kosmetická výbava pro miminko: Jak ji vybírat?

21. března 2018 od Pavla Maříková

21. března 2018 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková

Čekáte příchod miminka? Pak určitě pečlivě přemýšlíte, co vše je potřeba pro vaše děťátko připravit. Oblečky, potřeby na koupání, možná i pár kusů nového nábytku. Nezapomeňte ale určitě na přípravu vhodných kosmetických potřeb, bez kterých se nejen v prvních dnech po návratu z porodnice neobejdete. Jak vybrat ty správné pro malé děťátko?
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Hned na začátku vás uklidníme. Přímo do porodnice si žádné kosmetické přípravky brát nemusíte. Většina nemocnic je pro nastávající maminky vybavená a nic speciálního potřebovat nebudete – vše pro vaše miminko v porodnici dostanete a také vám poradí, jak pečovat o dětskou pokožku.  


Hutný krém na zadeček i bradavky

Podle praktické lékařky MUDr. Nely Šrámkové toho ani doma příliš mít nemusíte. Vhodné přípravky vám doporučí v porodnici, případně pak následně vaše dětská lékařka. Určitě je ale dobré mít doma již předem připravený líh na ošetření pupíčku, mastičku na opruzeniny zadečku a olejíček na tělo miminka.” Mastičku na opruzeniny zadečku Bepanthen lze navíc využít i na ošetření ragád (popraskaných) bradavek.  Oproti obecně rozšířenému názoru není vhodné mazat dětský zadeček přespříliš a v silné vrstvě. Mažte jej, jen když je delší dobu v pleně, popřípadě v noci. Přes den jen preventivně a v tenké vrstvě,” říká lékařka.

péče o miminko

Na voňavé produkty zapomeňte

V prvních dnech a týdnech se obejdete i bez mýdla. Kůži novorozence je vhodné mýt pouze čistou vodou. Pro kojence starší půl roku můžete použít i různé koupelové oleje, gely apod. Na mytí zadečku doporučuji čistou vodu a suché ubrousky. Vlhčené ubrousky vybírejte jen ty bez parfemace a používejte je spíše na cesty než na pravidelné čištění,” doporučuje Nela Šrámková. Některé ubrousky obsahují navíc i pečující složky – např. ty od Baby Dove v sobě skrývají až ¼ hydratačního krému a jsou hypoalergenní. Absence parfému je naprostým základem při výběru veškeré miminkovské kosmetiky! Nezapomeňte také na olej na promaštění suchých míst, popř. po koupeli. Vyzkoušejte například pečující olej Nivea Baby Pečující olej nebo Pleťový olej Hipp.


Složení čtěte pečlivě

Konkrétní výběr dětské kosmetiky je poměrně specifická záležitost. Dětská pleť a pokožka, a obzvlášť ta miminkovská, má jiné vlastnosti než pleť dospělá a vyžaduje také jiné přípravky. Jen tak lze předejít problémům ve formě ekzému, vyrážky a dalších nepříjemností. Na co si dát při výběru dětské kosmetiky pozor? Především u dětí, které jsou náchylné k ekzémům a alergiím, vždy vybírejte přípravky velmi pečlivě. Nikdy nekupujte nic, co není řádně označeno na obale. Konzervační látky sice chrání daný produkt před mikroorganismy, ale mohou vyvolat některé kožní reakce. V ideálním případě se zaměřte na produkty označené štítkem bio popř. organic . I u nich ale vždy nejdříve produkt otestujte,” upozorňuje lékařka.

koupání miminka

Jak správně kosmetiku pro malé děti testovat?

Určitě doporučuji vždy nejdříve každý přípravek indivudálně vyzkoušet. Každé dítě je jinak vnímavé na složky kosmetických přípravků, proto to, co vyhovovalo miminku vaší kamarádky, nemusí vašemu děťátku vůbec sednout. Nejprve přípravek aplikujte v tenké vrstvě na malý okrsek kůže, a pokud by se objevila reakce – zarudnutí, pupínky, svědění apod. – dále nepoužívejte. Jestliže je vše v pořádku, můžete použít i na zbytek těla, říká na závěr MUDr. Nela Šrámková.  

Tip redakce:
Děti, u kterých byste měli být ještě více opatrní, jsou děti, u nichž se v rodině vyskytují kožní choroby, různé alergie, atopický ekzém apod. Nicméně reakce se může objevit i u jinak zdravých jedinců a dětí, říká lékařka. U disponovaných jedinců je vhodné dávat přednost přípavkům, které jsou hypoalergenní.
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Pavla Maříková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít