Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo EdP, EdT, EdC: Vyznejte se v koncentraci vůní

EdP, EdT, EdC: Vyznejte se v koncentraci vůní

EdP, EdT, EdC: Vyznejte se v koncentraci vůní

10. listopadu 2023 od Anežka Šebková

10. listopadu 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Anežka Šebková

Vybrat tu nejlépe padnoucí vůni může být oříšek. Nejen že na vás čeká neuvěřitelný výběr od podmanivých a dramatických vůní po ty lehké svěží, ale navíc je pořídíte v různých intenzitách, jež se odvíjejí od koncentrace dané vůně. Poradíme, jak se v nich vyznat a jak správně vybrat.

Z čeho se vůně skládá?

Vůně se vyrábí mixováním vonných výtažků, které se získávají jak z rostlin, tak z živočichů i syntetických esencí – k tomu se přidává alkohol a destilovaná voda. Z jakých částí se vůně skládá a jakou mají jednotlivá patra výdrž?

 
  • Hlava – vysoké vonné tóny

Vysoké, svrchní tóny jsou ty, které po aplikaci vůně ucítíte jako první. A právě ty mají největší možnost vás při výběru ovlivnit. Většinou se jedná o svěží a vzdušné esence, jejichž intenzita trvá cca 15 minut, než nastoupí další vrstva.

 
  • Srdce – střední vonné tóny

Tóny srdce se začínají prosazovat až po odeznění první vrstvy, nejsou tak intenzivní a uvolňují se pozvolněji. Mezi klasické střední vonné tóny patří květinové, ovocné, bylinné a kořenité aroma, které voní zhruba dvě až tři hodiny.

 
  • Základ – nízké vonné tóny

Základ je nejdéle působící složkou vůně. Toto patro vydrží okolo čtyř hodin – u velmi kvalitních (niche) vůní i několikanásobně déle. V základu často najdete dřevité, pryskyřičné složky a pižmo.

 

Co je niche vůně?

Niche [niš] je vůně (nebo spíše už umělecké dílo), která se vyrábí řemeslně s důrazem na ty nejkvalitnější suroviny. Jedná se o vůně s neuvěřitelnou výdrží, jsou nadčasové, originální a opravdu kvalitní.

Intenzita vůní

Toaletní voda (EdT – Eau de Toilette)

Toaletní voda obsahuje zhruba 4 až 8 procent podílu vonné složky. Toaletky bývají svěžejší než parfémové vody, parfémy a kolínské vody. Hodí se na každodenní nošení.

  • Výdrž toaletní vody: 2 až 3 hodiny.

Parfémová voda (EdP – Eau de Parfum)

Parfémová voda se těší asi největší oblibě ze všech dostupných intenzit. Vonná složka tvoří 8 až 15 procent a je vhodná na odpolední i večerní schůzky.

  • Výdrž parfémové vody: 4 až 5 hodin.

Kolínská voda (EdC – Eau de Cologne)

Kolínská voda představuje nejméně koncentrovanou vůni, obsahuje pouze 3 až 5 procent vonných složek, zato velké množství alkoholové složky. Kolínská je určena spíše jako voda ke krátkodobému „osvěžení“, které je potřeba několikrát za den opakovat. Dříve byla tato verze vůně vnímána jako čistě pánská záležitost, v dnešní době se již vyrábějí kolínské i pro ženy.

  • Výdrž kolínské: přibližně 2 hodiny.

Parfém (Parfum)

Parfém je ze všech variant nejintenzivnější, a to díky vonnému podílu 20 až 30 %. Oproti ostatním variantám má hustší konzistenci a prodává se v menších baleních. Parfém se hodí na speciální příležitosti, a jestliže není zbytečně výrazný, tak i na každodenní nošení.

  • Výdrž parfému: několik hodin; pokud je parfém velmi kvalitní, tak i několik dní.
 

Jak vybrat dámský/pánský parfém?

Výběr dokonalého parfému může být věda. Co přesně byste měli při výběru zohlednit? Rozhodně to, k jaké příležitosti se chystáte parfém nosit a také ve kterém ročním období.

 

Výběr parfému podle příležitosti

  • Každodenní nošení do kanceláře

Do kanceláře volte vždy něco vzdušného a nerušivého.

 
  • Každodenní nošení mimo práci

Pokud trávíte den mimo práci, můžete si dovolit o něco intenzivnější vůni. Lehce kořenitou, se zelenými tóny.

 
  • Večery plné touhy

Intenzivní parfémy jsou vhodné na večerní schůzky a rendez-vous. Sladké, silně kořenité, pižmové a dřevité vůně skvěle doladí celkovou večerní atmosféru.

 

Výběr parfému podle sezóny

  • Jaro

Jarní vůně by měla být svěží a lehká. Ideální jsou květinové tóny – jasmín, pivoňka, šalvěj.

 
  • Léto

I letní parfémy by měly být lehké, ozdobit je ale mohou ovocné tóny – růže, šeřík, citrusy, meruňka, broskev, bergamot, muškátový oříšek.

 
  • Podzim

Na podzim už vaše vůně může o něco ztěžknout. Sladkost a kořenitost jde s podzimem ruku v ruce – santalové dřevo, pižmo, vanilka, cedr, pačuli, ambra.

 
  • Zima

Zimní vůně jsou ty nejvýraznější. Jedná se hlavně o kořenité, orientální a dřevité – vanilka, skořice, kadidlo, pačuli, cedrové a santalové dřevo.


Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Anežka Šebková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít