Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Skincare průvodce: Peptidy

Skincare průvodce: Peptidy

Skincare průvodce: Peptidy

18. prosince 2023 od Dana Grófová

18. prosince 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Dana Grófová

Peptidy jsou dnes v kosmetice označovány jako antiagingový zázrak. Jejich schopnost obnovit tvorbu kolagenu z nich dělá jednoho z nejlepších bojovníků proti stárnutí pleti. Přečtěte si, co přesně peptidy jsou a jak je zařadit do rutiny.

Co jsou peptidy?

Peptidy se přirozeně vyskytují v pokožce. Jsou jedním ze základních stavebních kamenů kolagenu, elastinu a keratinu. Jejich produkce se ale s přibývajícím věkem snižuje a pleť tak ztrácí pružnost. Díky peptidům, které pronikají do horních vrstev pokožky, můžete produkci těchto látek podpořit, a oddálit tak projevy stárnutí pleti a zbavit se jemných vrásek.

 

Jaké jsou účinky peptidů?

Účinky peptidů jsou spojeny zejména s podporou produkce kolagenu. Tyto tzv. kolagenní peptidy jsou v antiagingové péči o pleť populární právě proto, že pomáhají zlepšovat pružnost a pevnost pokožky a redukovat vrásky. Kromě toho napomáhají obnově pokožky a posilují kožní bariéru, uvolňují svalové napětí, a tím redukují výskyt vrásek, zpomalují proces stárnutí pleti a zlepšují celkové zdraví pokožky. A zanedbatelné nejsou ani jejich hydratační účinky – peptidy zvyšují schopnost pokožky udržovat vlhkost a díky tomu napomáhat ke zdravému a mladistvému vzhledu.

 

Peptidy v kosmetice

V kosmetice najdete peptidy v krémech nebo pleťových sérech, nejčastěji v antiagingové kosmetice. To ale neznamená, že je nemůžete používat, když je vám 20. Stačí si pouze vybrat krém proti vráskám podle věku – patříte-li do kategorie 25+, volte lehké krémy s hydratačními účinky, ženy ve věku 35+ už mohou sáhnout po speciální kosmetice proti stárnutí pleti. Pokud je vám více než 45 let, nebojte se vsadit na produkty obsahující i kolagen – možná vám bude vyhovovat Allnature Kolagen s kyselinou hyaluronovou a vitamínem C (koupit v e-shopu) – a retinol či na hutnější krémy s liftingovým účinkem.

Obecně lze říct, že kosmetika s peptidy je určena spíše pro zralejší pleť s už viditelnými prvními vráskami. Poděkuje vám za ni ale také dehydratovaná pleť. Peptidy jsou vhodné i na citlivou pleť, jelikož dokážou zklidnit podráždění.

 

Tip redakce:

Vyzkoušejte L'Oréal Paris Revitalift Laser X3 Pleťová maska proti stárnutí s trojím účinkem, (koupit v e-shopu) a L'Oréal Paris Age Specialist 55+ obnovující bohatý krém proti vráskám denní (koupit v e-shopu).

 

Jak je zařadit do kosmetické rutiny?

Produkty s peptidy můžete používat jak v rámci ranní, tak i večerní rutiny, ale je důležité vzít v úvahu typ produktu a specifické cíle péče o pleť. 

 
  • Ranní rutina

Peptidy jsou skvělou složkou ranní péče o pleť, protože posilují ochranu pokožky před škodlivými vlivy prostředí, jako je znečištěné ovzduší a UV záření. Ranní použití produktu s peptidy také napomáhá hydrataci pokožky a „uzamknutí“ vlhkosti uvnitř. Nezapomeňte na závěr ranní rutiny vždy aplikovat také krém s SPF 30+, a to v každém ročním období, ať už svítí sluníčko, nebo je zataženo.

  • Večerní rutina

I večer má použití peptidových produktů smysl, jelikož aktivním složkám umožníte pracovat na obnově a opravě pokožky během spánku, kdy se tělo regeneruje. Večerní použití může být zvláště prospěšné, když chcete co nejvíce čerpat z antiagingových účinků peptidů, jako je redukce vrásek a zlepšení pružnosti pokožky.

 

Sérum s peptidy patří k nejoblíbenějším typům produktu, když jde o zařazení peptidů do své rutiny. Díky vodnaté nebo gelové konzistenci se příjemně aplikují a rychle se vstřebávají. Můžete je používat i dvakrát denně, ale dejte si pozor s jakými dalšími látkami ho budete kombinovat.

 

Peptidy v kombinaci s dalšími složkami

Peptidy lze kombinovat s mnoha dalšími složkami péče o pleť, ale je dobré mít na paměti, že s některými se nemusejí mít úplně v lásce. 

 

S čím ano?

Obecně se peptidy velmi dobře kombinují s kyselinou hyaluronovou, niacinamidem nebo jemným retinolem. Doporučujeme ale vždy před prvním použitím danou kombinaci otestovat, ideálně v rámci večerní rutiny. Pokud budete mít ráno dané místo začervenalé nebo jinak podrážděné, zkuste používat obě látky odděleně, jednu ráno a jednu večer, případně zvolte produkty s nižší koncentrací.

 

S čím ne?

Peptidy byste neměli používat při velmi nízkém pH pleti, jelikož pak ztrácejí své vlastnosti. Doporučuje se proto nekombinovat peptidy se silně koncentrovanými kyselinami, jako je vitamin C v podobě kyseliny askorbové, AHA a BHA kyseliny, v jedné rutině. Některé kombinace mohou být pro citlivou pokožku příliš silné, takže je dobré experimentovat a přizpůsobit rutinu podle reakce pokožky.


Při aplikaci produktů s peptidy je důležité mít na paměti, že výsledky nejsou okamžité a klíčem k dosažení a udržení viditelných výsledků je jejich pravidelné používání (vydržte alespoň 14 dnů, nejlépe měsíc, abyste viděli první výsledky). Je také vhodné sledovat, jak vaše pokožka reaguje na nové produkty, a v případě podráždění nebo alergických reakcí se poradit s dermatologem.

Peptidy v péči o vlasy

Peptidy mohou mít významný vliv i na zdraví a vzhled vlasů. Dokážou totiž stimulovat vlasové folikuly a podporovat tak růst nových vlasů. Také posilují vlasové kořínky, díky čemuž se snižuje lámavost a vypadávání vlasů a vaše hříva bude hustější a zdravější. Peptidy rovněž přispívají k hydrataci a vyživení vlasů, což obzvlášť oceníte, máte-li suché a poškozené vlasy, jelikož zlepšují jejich kondici a dodávají jim lesk.

 

Ve vlasové kosmetice na peptidy často narazíte ve spojení s keratinem, který se ve vlasech vyskytuje přirozeně. Tato kombinace je velmi účinná: keratin – zkuste Dr. Santé Keratin Sprej (koupit v e-shopu) či Syoss Keratin balzám pro snadno lámavé vlasy (koupit v e-shopu) – zlepšuje vnější strukturu a vzhled vlasu, zatímco peptidy podporují vnitřní zdraví vlasů a vlasových folikulů.


Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít