Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Séra – výživná bomba pro pleť

Séra – výživná bomba pro pleť

Séra – výživná bomba pro pleť

4. července 2017 od Eva Suchomelová

4. července 2017 4 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Sérum používají největší experti přes kosmetiku a považují ho za opravdový elixír krásy – díky tekuté textuře je v něm koncentrováno velké množství aktivních látek, a působí tak s okamžitým efektem. Ale víte, jak se v nich vyznat? Zeptali jsme se na ně kadeřnice a vizážistky Báry Doležalové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Zodpovědně se staráte o svou pleť – pravidelně ji čistíte a odličujete, ráno ji mažete denním krémem a večer nočním krémem, chráníte ji přípravky s UV filtry… Přesto občas zjistíte, že to nestačí. Pak přicházejí na řadu séra.


Krém nenahradí sérum a naopak

Séra jsou právem považována za elixíry pro naši pleť. Mají na ni blahodárné účinky, pokud si vyberete to správné. Ovšem pozor! Rozhodně nenahradí krém, stejně jako krém často nestačí pokrýt aktuální potřeby pleti. „Pleťová séra na rozdíl od krémů obsahují mnohem větší množství aktivních látek, a jsou proto výborným řešením pro konkrétní problém,“ říká Bára Doležalová. „Séra nenahrazují krémy, protože mají jiná složení. Mají lehkou texturu, do které se vejde velké množství aktivně působících látek."​
 
Přes svou účinnost sérum nedokáže vždy samo o sobě poskytnout plnohodnotnou hydrataci a výživu, proto není dobré jej používat samostatně, ale vždy v kombinaci s hydratačním krémem. „Sérum umí podpořit účinky krémů,“ vysvětluje odbornice na krásný vzhled. „Dokáže zmírnit pigmentaci nebo podpořit produkci kolagenu, který se stará o pružnost pleti. Je plné antioxidantů, peptidů, kyseliny hyaluronové, rozjasňujících složek a vitaminů.“


Jak sérum správně použít

Možná váháte, kdy, jak často a jakým způsobem vlastně takové sérum použít. „Sérum se dá používat celoročně a dlouhodobě, to je jeho velká výhoda,“ pochvaluje si Bára Doležalová a zdůrazňuje: „Důležitá je pravidelnost!“ Zapojte tedy aplikaci séra do své každodenní kosmetické rutiny. „Nanášejte sérum na čistou pleť ráno a večer před aplikací svého běžného pleťového či BB krému,“ popisuje správný postup expertka.

Některá séra můžete používat na den i na noc, jiná jsou specializovaná. Ta, která obsahují UV filtry, jsou vhodná pro použití přes den, kdy chrání pokožku před negativním účinkem slunečního záření.
Dále existují séra, která se používají zásadně večer a působí v noci. „Séra, ale i krémy s obsahem retinolu aplikujte pouze na noc, protože retinol se nesnese se slunečními paprsky,“ upozorňuje Bára Doležalová.


Celá paleta sér pro každou pleť

Existují séra, zaměřená primárně na řešení jednoho problému pleti, jiná spojují několik účinků. Ale v zásadě podle odbornice v regálech drogerií najdeme tyto typy:


Detoxikační sérum

Odstraňuje z pleti toxiny, které se v ní neustále tvoří, a podporuje v pokožce přirozenou obnovu buněk. „Dokáže navrátit pokožce vše, co jí chybí. Rozjasní ji a zpevní. Pleť po použití působí svěžím a mladistvým dojmem,“ doplňuje Bára Doležalová. Příkladem může být třeba NIVEA Intenzivní noční péče Cellular Perfect Skin nebo L´Oréal Paris Skin Perfection Noční balzám proti známkám únavy.


Hydratační sérum

Vhodné pro každý věk a naprosto nezbytné pro suchou pokožku. „Dodává pleti potřebné látky pro její zdravé fungování. Hlavní ingrediencí je kyselina hyaluronová, která má vysoce hydratační účinky na kůži. Pokožka ihned po použití působí hebce a svěže,“ vysvětluje expertka. Jako příklad lze uvést například Nivea Vyhlazující sérum pro omlazení pleti Cellular Anti-Age.


Zpevňující sérum

Je vhodné pro zralou či ochabující pleť. „Zaměřuje se na zpevnění kontur obličeje a oblasti okolo očí. Tato séra obsahují aktivní látky pro zlepšení pružnosti pokožky, např. peptidy, jež podporují kolagenová vlákna, odolné mořské řasy, zlepšující funkci hydrolipidové bariéry, resveratrol, kolagen a další,“ jmenuje Bára Doležalová. Příkladem může být třeba Nivea Vyplňující perlové sérum Cellular AntiAge.


Rozjasňující sérum

Řeší problém se zašedlou, nevitální pletí a má okamžitý estetický efekt. „Obsahuje např. vitamin C nebo výtažky z perel a zlata. Zaměřuje se na světlo, které se odráží od pokožky,“ objasňuje vizážistka. Obdobný účinek má třeba Garnier UltraLift Cream+Serum.


Vypínací, liftingové sérum

Stejně jako zpevňující séra je určeno pro zralou, povolenou pleť. „Obsahuje technologie, které zabraňují kolagenovým vláknům v povolování. Účinky těchto sér jsou okamžité díky kyselině hyaluronové, polypeptidům a polyfenolům,“ prozrazuje tajemství účinků Bára Doležalová. Za všechna jmenujme třeba Dermacol BT Cell intenzivní liftingová a remodelační péče nebo sérum Revitalift Filler L´Oréal Paris, které si oblíbila známá britsko-australská herečka Naomi Watts.

Séra - výživná bomba


Omlazující sérum

Často spojuje účinky zpevňujícího, vypínacího a rozjasňujícího séra. „Řeší všechny příznaky stárnutí kůže, jako je ztráta pevnosti a jasu a prohloubení vrásek,“ přibližuje jeho efekt odbornice. Funguje takto například Nivea Perlové sérum proti vráskám Q10 plus.


Čisticí sérum

Ocení ho spíše mladší uživatelky a majitelky mastící se pleti nebo ty, které řeší akné. „Takové sérum dokáže pomoci pokožce s akné, pupínky nebo nadměrnou produkcí mazu díky vysoké koncentraci čisticích látek v kombinaci se zklidňujícími ingrediencemi,“ zakončuje Bára Doležalová svůj výčet. Takovou službu vám prokáže například L´Oréal Paris Skin Perfection Koncentrované korektivní sérum.
 
Pokud vás zajímají osobní zkušenosti s některými séry, můžete si přečíst, jak dopadl náš redakční test pleťových sér, ve kterém jsme hodnotili jejich účinky.

Zdroj foto: Fotolia a archiv značky L´Oréal Paris

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem Bára Doležalová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Bára Doležalová
Expertka proměny vizáže, stylistka a vizážistka
4531
"Změna zvnějšku vás změní uvnitř a pomůže odstartovat váš nový život."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít