Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Zaměřeno na: Hydratační séra

Zaměřeno na: Hydratační séra

Zaměřeno na: Hydratační séra

5. září 2016 od VMa

5. září 2016 8 minut čtení
Připravil/a VMa ve spolupráci s expertem Dr. Sven Fey, Dipl.-Chem.

Séra jsou doslova hitem posledních let. Ať už ta proti vráskám, nebo třeba rozjasňující přípravky. Oblíbená jsou zejména proto, že jich stačí velmi malé množství a jejich efekt je většinou velmi brzo poznat. Pleťové sérum je v podstatě vysoce koncentrovaný pečující přípravek. Množství aktivních látek bývá až sedmkrát vyšší než v pleťovém krému, přestože mívá lehké složení a rychle se vstřebává.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem
Cítíte-li, že je vaše pokožka vysušená, bude na místě sáhnout po séru hydratačním.

V první řadě si však bude lepší přiblížit, jak vlastně séra fungují. Tím, že obsahují vyšší množství účinné látky, v kombinaci s účinným krémem znásobují a urychlují nástup pečujícího efektu. „Nevynechávejte denní či noční krém. Jen tak dosáhnete maximálního účinku,“ radí doktor Sven Fey, vedoucí vývoje a výzkumu pleťové kosmetiky Nivea. Pamatujte proto vždy na to, že sérum nenahradí krém nebo pleťové mléko. Jelikož ve většině případů neobsahuje minerální oleje nebo vazelínu, bývá sušší, a k promazání pleti tak není dostatečné.

Sérum vždy nanášejte ještě před aplikací pleťového krému. „Nezbytné je pleť před aplikací séra důkladně odlíčit a vyčistit. Pak je mnohem lépe přístupná aktivním látkám a dokonale je využije. Hydratační sérum používejte denně, ráno i večer, ideálně dlouhodobě, aby se plně projevil jeho účinek. Na pleť obličeje, krku a dekoltu vždy naneste malé množství séra, jemně ho rozetřete a nechte vstřebat. Asi za minutu aplikujte denní nebo noční krém jako obvykle," dodává doktor Sven Fey. Obecně se doporučuje začít s používáním sér až po třicítce (zejména liftingových), u hydratačních a například depigmentačních (odstraňujících barevné kožní skvrny) po nich můžete sáhnout i dříve. 

Právě hydratační séra se hodí zejména pro suchou pleť. Nejčastěji obsahují vysokou koncentraci kyseliny hyaluronové. Jak vysvětlují odborníci značky Nivea, tento polysacharid na sebe v obrovském množství váže vodu. K umocnění účinku se pak do séra přidává například vitamin B5 nebo oleje s obsahem omega 3 mastných kyselin pro maximální výživu. Kyselina hyaluronová dokáže pleť v dostatečné míře hydratovat a vyživit, navíc díky ní mohou zmizet i jemné vrásky a nové se nebudou tvořit tak rychle jako předtím.
Hlavní složka hydratačních sér, kyselina hyaluronová, mimo jiné:
  • na sebe váže vodu (pojme až tisícinásobné množství vody)
  • zabraňuje ukládání kolagenu, a tím podporuje hojení tkáně bez jizev (například při popáleninách)
  • brání prostupu virů a bakterií k buňkám

Kyselina hyaluronová se přirozeně vyskytuje v lidských tkáních. Tam ji však nenajdete jako kyselinu, ale jako sodnou či draselnou sůl (hyaluronan, hyaluronát). Tím, že jde o látku lidskému organismu vlastní, pleť (v případě sér) ji velmi dobře snáší. Hyaluronát sodný vytváří v lidském těle jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty: objevuje se v některých tělních tekutinách, chrupavkách, sklivci, kůži nebo třeba pupečníku.

Na trhu se objevují hydratační séra jak s touto kyselinou nebo jejími solemi, tak bez ní. Například do přípravku Hydraphase od La Roche-Posay byly přidány aminokyseliny arginin a serin, které dobře zachycují vodu. A podobně jako sérum Hydrance Optimale od Avene má i vysoký podíl vody z termálních zdrojů. Někdy můžete narazit i na přípravky s obsahem retinolu (vitamin A), který brání stárnutí pleti. Vyhněte se jim však v průběhu těhotenství nebo kojení, protože látka přechází přes placentu a mateřské mléko, dětem přitom ve vyšším množství škodí. Podobně si vždy ověřte i složení jiných přípravků a čtěte pečlivě příbalové informace.

Nejen suchý typ pleti, ale i mastná nebo smíšená pokožka může být dehydrovaná. Poznáte to tak, že je mdlé barvy, pálí vás a současně vás mohou trápit rozšířené póry. Nejlepší je proto vybírat si hydratační sérum podle typu své pleti, to samé samozřejmě platí i pro následné nanášení krému. Na závěr pamatujte i na to, že hydratační séra většinou neposkytují žádnou ochranu před UV zářením. Právě tuto protekční úlohu by měl zastat denní krém nebo přípravek na opalování.

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás VMa ve spolupráci s expertem Dr. Sven Fey, Dipl.-Chem.

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Dr. Sven Fey, Dipl.-Chem.
expert na péči o pleť
1
"Při své práci pomáhám naplnit vysoká očekávání žen při jejich péči o pleť."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít