Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Přerušovaný půst aneb zdravá cesta k hubnutí

Přerušovaný půst aneb zdravá cesta k hubnutí

Přerušovaný půst aneb zdravá cesta k hubnutí

11. prosince 2023 od Dana Grófová

11. prosince 2023 5 minut čtení
Připravil/a Dana Grófová

Přerušovaný půst (tzv. intermittent fasting) se stává stále populárnějším nejen u těch, kteří hledají efektivní metodu hubnutí, ale také u lidí, kteří chtějí zlepšit své celkové zdraví a vitalitu. Co je to přerušovaný půst, jak s ním začít a čeho se vyvarovat?

Co je přerušovaný půst? 

Přerušovaný půst není jen další dieta, ale i styl života. Vyznačuje se střídáním časových oken pro jídlo a půst. Základní myšlenka se tedy soustředí na to, kdy jíte, ne na obsah talíře. To ale neznamená, že můžete jíst cokoliv. Klíčem je vyvážený příjem živin, který vám dodá energii v průběhu dne a pomůže vám zvládnout období půstu.
 
 

Typy přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je tak trochu hra s časem – určíte si dobu jídla a dobu půstu. Existuje několik oblíbených vzorců, podle kterých se můžete řídit:
  • Přerušovaný půst 16/8
    Doba na jídlo je v 8hodinovém okně, pak následuje 16 hodin půstu. Například můžete jíst mezi 12. a 20. hodinou a zbytek dne se postíte.
  • Přerušovaný půst 14/10
    Podobně jako u metody 16/8 i zde to funguje tak, že máte stanovené okno, ve kterém jíte, a druhé, kdy se postíte. V tomto případě trvá časové okno pro půst 14 hodin a v dalších 10 můžete jíst.
  • 24hodinový půst
    Úplný půst po dobu 24 hodin, jednou nebo dvakrát týdně.
  • 36hodinový půst
    Odborníci vidí velké výhody i v půstu, který probíhá až 36 hodin. Tato metoda je velmi oblíbená zejména při hubnutí, nicméně by se do ní měli pustit jen ti, kteří už mají s půstem zkušenosti.
  • Metoda 5/2
    U této metody jíte normálně 5 dní v týdnu a ve zbývajících 2 dnech omezíte denní příjem energie na zhruba 500–600 kalorií.

Jak začít s přerušovaným půstem?

Nejlepší je začít pomalu, například v režimu 12/12, a dobu půstu postupně prodlužovat. Vždy byste ale měli zohlednit své potřeby a životní styl. Je také důležité naslouchat svému tělu a v případě potřeby režim upravit nebo se poradit s odborníkem.
 
  1. Stanovte si režim.
    Režim postění si určete podle toho, co nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a zdravotnímu stavu. Pokud jste ranní ptáčata, může být vaše okno na jídlo v čase 9–19 hodin, jestliže ale třeba chodíte po práci do fitka a pak se potřebujete najíst, nebojte se režim posunout klidně na dobu 12–22 hodin. 
  2. Dobu půstu prodlužujte postupně.
    Pokud na půst nejste navyklí, začněte kratšími obdobími půstu a postupně je prodlužujte.
  3. Plánujte vyvážené jídlo.
    Během oken na jídlo se snažte jíst vyváženě, dbejte na rozmanitost a kvalitu potravin a do svého jídelníčku zařaďte dostatek bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a zeleniny.
  4. Poslouchejte své tělo.
    Během půstu věnujte pozornost signálům svého těla. Pokud se cítíte slabí nebo nemocní, půst přerušte. 
  5. Konzultujte s odborníkem.
    Před zahájením jakéhokoliv programu půstu je dobré se poradit s odborníkem (lékařem, nutričním specialistou), zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky.
 
Tip redakce
Najděte si jeden dva režimy přerušovaného půstu, které dokážete dodržovat v běžné dny, a například o víkendech si dopřejte režim volnější. Nebojte se nejdříve testovat, co vám bude nejvíce vyhovovat, a podle toho si režim upravit.

Co jíst během půstu?

Během doby půstu byste neměli konzumovat žádné jídlo, jinak se nastartuje proces trávení a půst se tak přeruší. Velmi důležité je ale dodržovat pitný režim – vhodná je voda, bylinkové čaje, ale například i černá káva.
 
Přerušit půst je ideální nějakým zdravým tukem, skvělé jsou například oříšky nebo avokádo. Nezapomínejte do svého jídelníčku zařadit kvalitní potraviny a snažte se mít na talíři dostatek zeleniny, ovoce, ale i bílkovin (například v podobě luštěnin, ryb či vajec).
 

Přerušovaný půst a hubnutí

Přerušovaný půst může být efektivním nástrojem pro správné hubnutí. Klíčem je kombinovat půst s vyváženou stravou, která zahrnuje dostatek bílkovin, zdravých tuků, vlákniny – doporučujeme třeba Topnatur 100% originální psyllium indická vláknina (koupit v e-shopu)* – a vitamínů, vyzkoušet můžete Vitar Multivitamin (koupit v e-shopu)*. Důležité je také naslouchat svému tělu a nepřehánět to s omezením kalorií, aby nedošlo k negativním dopadům na metabolismus a celkové zdraví.
 
(*Doplňky stravy nenahrazují pestrou stravu a před jejich použitím je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu.)
 
K hubnutí půstem dochází zhruba po 10–12 hodinách od posledního jídla (nastává tzv. keto fáze), kdy tělo začíná jako zdroj energie využívat vlastní tukové zásoby

Výhody přerušovaného půstu

Hubnutí a správa tělesné hmotnosti
Přerušovaný půst může pomoci snížit tělesnou hmotnost a tělesný tuk. Omezení doby, kdy jíte, s sebou většinou nese snížení celkového příjmu kalorií, tělo zároveň získá dostatek času na trávení, což vede k hubnutí.
 
Zlepšení metabolického zdraví
Přerušovaný půst může zlepšit i váš metabolismus, stejně jako  citlivost na inzulin a snižuje hladinu cholesterolu.
 
Podpora mozku a snížení rizika chronických onemocnění
Přerušovaný půst může mít pozitivní účinky na zdraví mozku a snižovat riziko vzniku některých chronických onemocnění (např. diabetu typu 2).
 

Potenciální rizika a nežádoucí účinky

Obecně je přerušovaný půst bezpečný, pro některé skupiny lidí ale může mít nežádoucí účinky. Týká se to zejména dětí, těhotných či kojících žen, lidí s diabetem nebo těch, kteří trpí poruchou příjmu potravy.
 
Pokud s půstem začínáte, je pravděpodobné, že budete pociťovat hlad nebo pocit slabosti. Můžete se také cítit unavení a podráždění. U žen může mít vliv také na hormonální systém.
 

Přerušovaný půst a detoxikace

Přerušovaný půst je populární nejen jako metoda hubnutí, ale také jako prostředek k detoxikaci organismu – procesu, při kterém se tělo zbavuje toxických látek, získaných například z prostředí, nezdravé stravy, alkoholu nebo léků.
 

Jak pomáhá postění se v detoxikaci?

  • Podporuje regeneraci jater.
  • Zlepšuje metabolismus.
  • Podporuje zdraví střev.

Bylinky vhodné na detox

Detoxikaci těla můžete podpořit i různými bylinkami. Ty většinou najdete jako součást nejrůznějších detoxikačních čajů, ale koupíte je i samostatně. Je také skvělé je zařadit do jídelníčku během přerušovaného půstu, resp. v době půstu. Bylinky stimulují funkci některých orgánů (zejména jater a ledvin) a podporují trávicí systém
  • Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, podporuje detoxikaci a může zlepšovat funkci jater.
  • Kopřiva napomáhá vylučování toxických látek prostřednictvím ledvin.
  • Pampeliška podporuje trávení a funkci jater.
  • Kurkuma obsahuje kurkumin, který má protizánětlivé účinky a přispívá ke zdraví jater.
  • Heřmánek je známý pro své zklidňovací účinky a může podporovat trávení.
  • Máta má protikřečové vlastnosti a podporuje funkci trávicího systému.

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Dana Grófová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

1 komentářů k článku
Šárka Němcová 21.ledna 2024
Není pravda, že se může pít káva nebo zelené čaje, i ty nastartují trávení, tedy otevírají jídelní okno. Tzn. pokud máte nastaveno, že první jídlo je v deset dopoledne, ale v šest si dáte kávu a je jedno, že v ní není ani cukr ani smetana, otevřeli jste si okno už v těch šest.

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít