Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Detox: Proč ho tentokrát zkusit? Plán na den, týden nebo měsíc.

Detox: Proč ho tentokrát zkusit? Plán na den, týden nebo měsíc.

Detox: Proč ho tentokrát zkusit? Plán na den, týden nebo měsíc.

20. února 2023 od Eva Novotná

20. února 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Novotná

Někdo detox považuje za nezbytný, někdo z něj má strach. V poslední době se o něm mluví jako o zbytečném. Pokud se ale k detoxu postavíte správně a slovo detox nahradíte jarním úklidem těla, máme pro vás plán, se kterým to pro vás bude hračka.
„A potřebuji ho vůbec?“ napadne vás možná jako první. Na detox totiž existuje spousta protichůdných názorů. Asi nejvíc se mluví o tom, jestli má detox nějaké pozitivní účinky, nebo je to spíš reklamní tahák, protože tělo si s většinou škodlivin umí poradit samo. To je sice pravda, ale je potřeba si uvědomit, jak trpí kvůli našim zlozvykům: nepravidelnému jídelníčku, kouření, nadměrnému pití alkoholu nebo nedostatku pohybu. Proto má detox smysl a pro mnoho z nás může být třeba jen odpočinkem nebo cestou k napravení prohřešků. Nehledě na to, že pár dnů půstu, odlehčený jídelníček, masáže a jiné rozmazlování ještě nikomu neublížily. Hlavní je, že detox nemá konkrétní definici ani podobu. Je takový, jaký si ho uděláte. Máme pro vás inspiraci.

Co je dobré promyslet před detoxem:

  • Rozhodně vám detoxikace půjde lépe v období, kdy nemáte žádnou psychickou zátěž.
  • Nejlepším začátkem a motivací je pořádně uklizená spižírna a lednička. Proto než začnete, zásobte se potravinami, z nichž si budete moct připravit zdravá jídla. Naopak se zbavte těch, které by ve vaší domácnosti být neměly.
  • Dobré je také zamyslet se nad zdravými náhražkami za sladké (co si dám, když budu mít chuť na čokoládu, nebo co si můžu dát místo kávy), případně si sepsat činnosti, které podpoří vaši dobrou náladu v době, kdy budete mít chuť to vzdát (co udělám, když mi bude mizerně).

Jak na to?

Na detox existuje tisíc návodů. Který je ten nejlepší? Takový, který vám sedí. Někomu stačí jeden den půstu, pro jiného je ideální pár dnů zdravějšího jídelníčku s vyloučením některých potravin nebo nápojů. Detox je vždy změnou vašich návyků, takže se připravte, že to trochu pocítíte.
 
Dobré je, nesnažit se měnit sebe, ale okolnosti:
  • Nechcete jíst sladké? Zkomplikujte si k němu cestu, jak nejvíc to jde.
  • Chcete být zdravější? Zajděte si k lékaři na testy a pověste si zdravotní výsledky i s fotografií na ledničku nebo kuchyňskou linku.
  • Je váš detox o tom, že přestanete pít kávu? Nechoďte ráno do práce kolem kavárny a vyberte si jinou cestu.
  • Chcete si dát pauzu od sociálních sítí? Zkuste telefon používat pouze k volání a psaní SMS. Také si dávejte menší cíle, jsou splnitelnější.

Plány detoxu na 1 den, 1 týden a 1 měsíc

1. Plán detoxu na 1 den

Jednodenní detox je ideální volbou, nejen když nemáte příliš času, ale i ve chvíli, kdy se druhý den po večeři o několika chodech nebo po nezřízeném mlsání na večírku snažíte dostat své tělo zpět do rovnováhy.
Po probuzení: Dejte si sklenici teplé vody s citronem, která může nastartovat váš metabolismus. Pak do svého ranního programu zařaďte deset vědomých nádechů a výdechů.

Ráno: Dopřejte si očistné smoothie s převahou zeleniny. V kokosové vodě rozmixujte hrst špenátových listů, okurku, hrušku, půl avokáda a asi dva centimetry nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Dopoledne: Místo svého oblíbeného espressa si dopřejte hrnek čaje matcha Allnature Matcha Tea Premium (koupit v e-shopu), který se obsahem nutričních látek vyrovná deseti šálkům běžného zeleného čaje. Dochuťte ho kapkou limetkové šťávy, která zvyšuje účinnost antioxidantů.
Oběd: Své polední menu zahajte detoxikační brokolicovou polévkou ochucenou zázvorem. Pokračujte salátem ze zelí, papriky, avokáda a konopných semínek. Pak si naoordinujte dvacetiminutovou procházku na čerstvém vzduchu.

Odpoledne: Chutě zažeňte kelímkem řeckého jogurtu s osmi borůvkami, které jsou považovány za klasickou superpotravinu.

Večer: Do večerního detoxikačního jídelníčku se skvěle hodí libové maso s obsahem proteinů a také listová zelenina, která pročišťuje játra. Ideální je kuřecí steak s růžičkovou kapustou.

Noc: Těsně před spaním si uvařte šálek ibiškového čaje, který snižuje krevní tlak a podporuje funkci trávicího traktu.
Tip redakce:
K současnému pojetí očisty patří i takzvaný digitální detox – tedy půst v oblasti komunikačních prostředků a médií. Po dobu pročištění organismu proto vypněte mobil i televizi a alespoň ve volném čase zredukujte i čas strávený před monitorem počítače.

2. Detox na týden aneb 7 dní očisty

Ze svého jídelníčku vypusťte průmyslově zpracované potraviny, mléčné výrobky (kromě bílého jogurtu), veškerá sladidla (včetně javorového sirupu), kávu i sušené ovoce. Snažte se také omezit příjem obilovin.

1. den

Nechte své tělo, aby si na 24 hodin odpočinulo od zpracování pevné stravy a dopřejte mu dostatek živin prostřednictvím smoothie a džusů. Svůj tekutý jídelníček doplňte ještě 1,8 litrem vody pokojové teploty.

Tip: Během dne vypijte 2 až 3 sklenice smoothie z ovoce a zeleniny, které má schopnost odvádět z těla velké množství toxinů (zkombinujte 2 mrkve a 4 zelená jablka). Budete-li se cítit unaveně a bez energie, rozmixujte dvě broskve a hrst malin a k večeři si dejte nesolený zeleninový vývar.

2. den

Kromě povinného ranního smoothie si dopřejte už i pevnou stravu. Praktikujte mindful eating neboli vědomé jídlo. Plně si uvědomte vůni, chuť i texturu jídla, které máte na talíři, a každé sousto rozkousejte nejméně 10 až 12x.

Tip: Poobědvejte quinou s čočkou, ochucenou citronovou šťávou a mátou. K večeři si připravte tuňákové wrapy zabalené v listovém salátu.

3. den

Do relaxační nálady vás spolehlivě dostane dvacetiminutová horká koupel ve vaně s přísadou aromaolejíčku s dřevitou vůní santalového dřeva – Santalové dřevo vonný olej (koupit v e-shopu), které bylo po staletí využíváno k meditačním cvičením.

Tip: Připravte si celozrnnou rýži se zeleninovou směsí a k večeři pečenou červenou řepu, která podporuje produkci enzymů povzbuzujících trávení. K svačině vás osvěží vychlazený meloun, jehož diuretické účinky přispívají k detoxikaci.

4. den

Zajděte si na lymfodrenáž, což je speciální masáž zaměřená na lymfatický systém. Povzbudíte tak odliv zplodin vzniklých při metabolické činnosti.

Tip: Doplňte bílkoviny v podobě kuřecího salátu s baby špenátem a avokádem a pak si připravte salátovou mísu z listové zeleniny, jarní cibulky, quinoy a brusinek.

5. den

K řízenému detoxu patří i rozumná dávka pohybu. Vyrazte na lekci pilates, což je cvičení zaměřené na posílení středu těla a kombinující uvědomění vašeho těla se správným dýcháním.

Tip: Dnešku bude vévodit pálivá příchuť krůtího chilli, složeného z nasekané červené cibule, paprik, vařeného krůtího masa (nezapomeňte ani na špetku dráždivých papriček jalapeňo). Salát může být tentokrát velmi jednoduchý, složený jen ze strouhané černé ředkve a červené řepy.

6. den

Dýchejte. Lehněte si na podložku a pokrčte nohy, nebo si jen sedněte do tureckého sedu, zavřete oči a snažte se vědomě dýchat. Dopřejte si deset minut hlubokého dýchání, kdy vnímáte své tělo a svůj dech. Jde o nenápadnou záležitost a vlastně i pohyb, který může pohnout i s vašimi kily.

Tip: Připravte si lehkou vegetariánskou omeletu z jednoho vejce a dvou bílků, do níž přihodíte krájená cherry rajčátka a žampiony. Večerní salát bude mít sladkokyselou příchuť – namixujte pečené batáty, špenátové listy, fazole a šálek malin.

7. den

Naplánujte si lekci jógy, která patří mezi nejčastěji doporučované druhy pohybu vhodné během detoxikačního programu.

Tip: K obědu vaše chuťové buňky potěší černá rýže s harrisou, krevetami či tuňákem, k večeři spořádejte misku salátu z červeného zelí, řapíkatého celeru, jablek a piniových oříšků.

3. Měsíc detoxu pro zdravé tělo i duši

Každý týden zvolte mírnou obměnu týdenního jídelníčku ze sedmidenního plánu a doplňte jinou relaxační aktivitou a speciálním smoothie nebo detoxikační svačinkou. Nezapomeňte ani na každodenní ranní citronádu z půlky citronu a sklenky vody.

1. týden: Detoxikační infrasauna

Infrasauna vás sice vystaví pouze teplotám 45 až 60 °Celsia, sníží ale množství některých toxinů až o 20 %, čímž překoná i klasickou saunu. Navíc tím, že nejste vystaveni tak vysokým teplotám, zabráníte návratu škodlivin do organismu. Ozdravný efekt je trvalý a vzestupný – studie prokázaly, že ještě čtyři měsíce po terapii v infrasauně se toxiny ukládají ve snížené míře.

Tip na svačinu: Pochutnejte si na krájeném ananasu obsahujícím bromelain, jenž napomáhá štěpení bílkovin.

2. týden: Medová masáž

Zajděte na medovou masáž, během níž vám masér na pokožku rozetře med smíchaný s éterickým olejem. Během následující tlakové masáže se vyplaví škodliviny a rozproudí se lymfa. Med, který z těla odvádí toxiny, se zhruba po dvaceti minutách vymění. Sladká procedura navíc zjemní vaši pokožku a prospěje i vašim kloubům.

Tip na svačinu: Popíjejte smoothie z lesních plodů. Rozmixujte šálek ostružin a malin v trošce vody a kokosového mléka a přidejte hrst vloček.

3. týden: Mořský peeling

Nezapomínejte ani na svou pokožku, která se potřebuje zbavit mrtvých buněk, aby opět zazářila v plné kráse. Dopřejte si kvalitní peeling – zkuste třeba Dove Granátová semínka & bambucké máslo tělový peeling (koupit v eshopu). Poté, co se umyjete sprchovým gelem, své tělo opatrně promasírujte peelingovým přípravkem (můžete použít rukavici). Vynechte genitálie, ňadra a další citlivé oblasti. Na závěr se pečlivě osprchujte.
Tip na svačinu: Zpestřete si jídelníček miskou goji Allnature Goji sušená (koupit v e-shopu), což jsou plody čínského keře, které jsou nabité antioxidanty a protizánětlivými látkami, čímž přispívají k regeneraci organismu.

4. týden: Hot stones

Dopřejte si masáž lávovými kameny, které se ve vodní lázni nahřívají na teplotu 50 stupňů. Tato tisíce let stará technika původem z Asie, která v sobě spojuje tři elementy – vodu, zemi a oheň –, je známá mimořádně silnými relaxačními účinky. Zároveň uvolňuje ztuhlé svalstvo a prospívá pokožce.

Tip na svačinu: Smoothie je opět zde, tentokrát v zeleninové podobě. Do mixéru hoďte hrst špenátu, kousek zázvoru a špetku skořice. Dobrou chuť!

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Novotná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít