Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Obličej Antioxidanty: Proč jsou důležité pro naši pleť i zdraví?

Antioxidanty: Proč jsou důležité pro naši pleť i zdraví?

Antioxidanty: Proč jsou důležité pro naši pleť i zdraví?

15. července 2022 od Lenka Knápková

15. července 2022 4 minuty čtení
Připravil/a Lenka Knápková

Jde o látky, které jsou důležité pro naše zdraví i krásu. Kde v jídle je najdeme, jaké si máme vybírat v kosmetice, s čím vším nám vlastně vůbec pomohou a proč jsou blahodárné pro naši pleť?

Co je to antioxidant?

Slovo antioxidant slýcháme v dnešní době na každém kroku, od jídla až po kosmetiku. Pro lidské tělo jsou velmi prospěšné. Jsou to látky, které bojují s volnými radikály tím, že se na ně navážou a neutralizují jejich negativní aktivitu. Chrání tak tělo nejen proti vzniku civilizačních chorob, ale také udržují naši pokožku mladou a zmírňují předčasné stárnutí a vznik vrásek.
Některé antioxidanty si dokáže naše tělo vyrobit samo, avšak ostatní je nutné přijímat z potravy. Bohužel s přibývajícím věkem jejich množství v našem těle klesá, a proto se nabízí jejich doplnění prostřednictvím doplňků stravy. Zkuste je dodat tělu třeba tabletami Centrum Silver doplněk stravy (koupit v e-shopu), které obsahují komplex antioxidantů pro boj proti tzv. enviromentálnímu stresu – zátěži související s životním prostředím. 

Proč jsou antioxidanty prospěšné pro naši pleť?

Jak jsme již zmiňovali, antioxidanty neutralizují volné radikály a tím chrání buňky před oxidací a jejich degenerativními změnami. V kosmetice se hojně využívají právě proto, že zabraňují poškození buněčných složek kolagenu a elastinu a zmírňují tak projevy předčasného stárnutí.

Jaké jsou nejznámější antioxidanty?

Mezi nejznámější antioxidanty se řadí beta-karoten a další karotenoidy, retinol, koenzym Q10, selen, zinek, vitamin C, E, lutein a další.

Je lepší používat kosmetiku s antioxidanty, nebo je pravidelně přijímat potravou?

Nejúčinnější je kombinace vnějšího a vnitřního příjmu antioxidantů.
  • Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na antioxidační látky, nejlépe v čerstvé formě. Mezi takové potraviny bohaté na antioxidanty se řadí například ovoce jako třešně, červené hrozny, jablka, švestky, granátová jablka a lesní plody jako borůvky, ostružiny, brusinky, jahody, maliny, zelenina jako artyčoky, rajčata, mrkev, brokolice, česnek, byliny (rozmarýn, máta, oregano, kopr) či batáty. Silný antioxidant je také zelený čaj. 
  • Celkový účinek pak podpořte užíváním pleťové kosmetiky s antioxidanty.                                         
  • Velmi účinné kosmetické antioxidanty jsou retinol, vitamin C, vitamin E či koenzym Q10.

Retinol

Retinol je malý zázrak. Tento derivát vitaminu A má silné antioxidační účinky, podporuje regeneraci, zmenšuje póry, podporuje exfoliaci pleti a také stimuluje tvorbu kolagenových vláken. Retinol je jednou z nejvyhledávanějších látek proti vráskám, je totiž velmi účinný a intenzivní. Proto volte opatrně produkty a jeho koncentraci. Při prvním použití zkuste co nejjemnější obsah retinolu. Citlivou pleť totiž může zpočátku používání lehce podráždit. Sérum L’Oréal Paris Revitalift noční sérum s retinolem (koupit v e-shopu) obsahuje vysokou koncentraci retinolu s účinkem i na hluboké vrásky a je tak vhodný zejména pro zralejší pleť.
Retinol je velmi účinným pomocníkem v boji s akné, jizvičkami a skvěle také uvolňuje ucpané póry. Najdeme ho v mnoha produktech pro problematickou pleť. Sérum Nivea Cellular Phyto Retinol Effect sérum (koupit v e-shopu) snižuje viditelnost nedokonalostí, zjemňuje a vyhlazuje pleť a při dlouhodobém užívání je kvalita pleti výrazně lepší.

Vitamin C

Vitamin C je v kosmetice velmi oblíbený a využívaný. Chrání buňky před poškozením volnými radikály. Eliminuje jak pigmentové skvrny, tak stařecké skvrny a vyrovnává tón pleti. Zkuste krém Astrid Vitamin C denní krém proti vráskám (koupit v e-shopu), který chrání pleť a rozjasňuje. Používejte ho spolu s peelingovým gelem Astrid Vitamin C exfoliační a peelingový gel (koupit v e-shopu), který jemně zbaví pleť odumřelých buněk a rozzáří ji jako nikdy předtím. Vyzkoušet můžete také  Ellie Vitamin C+ Sérum proti vráskám (koupit v e-shopu), který podpoří zpevnění pleti a rozjasní ji. Zároveň je to vitaminová bomba pro vaši pleť.  Vitamin C také poskytuje ochranu před poškozením pleti sluncem a má protizánětlivé účinky. U poškozené pleti urychluje proces regenerace a hojí jizvy po akné.

Koenzym Q10  

Koenzym Q10 účinně bojuje proti předčasnému stárnutí pleti. Napomáhá regeneraci kožních buněk, podporuje tvorbu kolagenu a elastinu a snižuje viditelnost vrásek v každém věku. Navrací pokožce pružnost a pevnost a tím pomáhá zachovat mladistvý vzhled pleti. Najdete ho v pleťovém krému Bione Cosmetics Exklusive Bio oční krém s kyselinou hyaluronovou (koupit v e-shopu) se zvýšeným obsahem koenzymu Q10. Zkuste také pleťovou masku Gabriella Salvete pletová maska s koenzymem Q10 (koupit v e-shopu), která má omlazující efekt a pleti dodá také vitamin E.

Vitamin E

Vitamin E je silným antioxidantem, regeneruje poškozenou pokožku a hydratuje ji zevnitř. Zklidňuje také podrážděnou pokožku a hojí drobná poranění. Pomáda na rty Astrid pomáda na rty s vitaminem E (koupit v e-shopu) krásně zvláční rty a zabraňuje jejich praskání. Vitamin E má zkrášlující účinky nejen na pleť, ale i na vlasy. Vlasy hydratuje, zabraňuje jejich padání a tvorbě lupů. Zkuste Pantene PRO-V Intensive Repair šampon s antioxidanty (koupit v e-shopu), který intenzivně regeneruje poškozené vlasy a posiluje je hned po prvním použití.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Lenka Knápková

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít