Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Máte stále chuť na sladké? Jak se jí jednoduše zbavit!

Máte stále chuť na sladké? Jak se jí jednoduše zbavit!

Máte stále chuť na sladké? Jak se jí jednoduše zbavit!

15. června 2022 od Petra Lamschová

15. června 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Závislost na cukru může být svízelná, zvláště pokud chcete shodit nějaké to kilo. Pokušení v podobě čokolády, zmrzliny, ale také alkoholických drinků nebo ovocných knedlíků může být zlé. Jak udržet chuť na sladké na uzdě? Jak se jí konečně zbavit?
Pustili jste se do zdravého jídelníčku, ale stále se vám nedaří zvládnout chuť na sladké? Jak se jí zbavit, proč vzniká a co s tím, poradí výživová specialistka Adéla Skoupá.
 
7 otázek a odpovědí na téma Chuť na sladké:
 

1. Je rozdíl, když mám chuť na sladké, anebo když mě honí mlsná?

URČITĚ ANO.
Honit mlsná mě může i přesto, že sladké vůbec nemusím. Co takové chipsy, slané krekry, uzeniny. To vše mnohdy leží na konferenčních stolcích večer u TV častěji než sladké.

2. Co vlastně způsobuje, že má člověk na sladké chuť? 

Nejčastěji je to rozkolísání hladiny krevního cukru. To nastane, konzumujeme-li často potraviny bohaté především na jednoduché cukry. Příčinou je pak také nedostatečné nasycení, které nás může trápit při stravování deficitním na bílkoviny. S jejich nedostatkem souvisí také kolísání krevního cukru. Zjednodušeně tedy řečeno – nevyvážený jídelníček chudý na bílkoviny, a naopak nacpaný cukry.

3. Je to závislost?

ANO, MŮŽE BÝT.
Nejedna studie ukázala, že na cukr si můžeme vytvořit závislost stejně tak jako na alkohol, nikotin či drogy. Jeho dlouhodobé užívání pak způsobuje trvalé změny mozku podobně jako u užívání tvrdých drog.  

4. Pokud chci zhubnout, musím sladkou chuť omezit?

ANO.
S častou nebo snad každodenní konzumací sladkého hubnutí nikdy moc fungovat nebude. Pokud tedy chceme zhubnout a dosažené výsledky si udržet trvale, musíme se nejprve vypořádat s chutěmi na sladké, či dokonce závislostí na něm.

5. Je dobré si dopřát tzv. cukr detox? Všude se dá dočíst, že nové návyky vznikají až za dobu 21 dní. Když tedy nebudu 21 dní jíst sladké, znamená to, že už pak na sladké nebudu mít nikdy chuť?

ANO.
Rozhodně stojí za to „se kousnout“ a bez sladkého striktně pár týdnů vydržet. Doživotní odpor ke sladkému nám to asi nezajistí, rozhodně se ale zbavíme nutkavých chutí. Naprosto jinak pak i sladkou chuť budeme vnímat. Výběr sladkostí pak bude tedy i rozumnější a k našemu tělu přívětivější. Nejde jen o to, zcela se sladkým skoncovat, ale pracovat také na vnímání sladké chutě.

6. Je sladká chuť vlastně špatná?

NENÍ.
Je to také ta první, kterou vlastně známe – už jako kojenci jsme si ji oblíbili. Tady ale rozhodně platí všeho s mírou. Máme-li své vnímání sladké chuti a návyky pod kontrolou, pak se není čeho bát.

7. Co pověstná sladká tečka po obědě?

Není-li pravidlem a spouštěčem nezkrotné touhy dát si další a další, pak nemusí být problémem. Fungování našeho těla, mozku, náš metabolismus … nic z toho nestojí na jedné sladké tečce po obědě. Utvořme si dlouhodobě správné stravovací návyky a vyvážený jídelníček a sladké tečky po obědě se zbavovat nemusíme.
Tip redakce: Když sladká chuť, tak co ano a proč?
  
Čekankový sirup – ano, kromě sladké chuti totiž obsahuje také vlákninu, která vás zasytí na delší dobu. Zkuste
4Slim Čekankový sirup Originál  (koupit v e-shopu).
 
Ovoce – ve správném množství může chutě na sladké docela vyřešit a nenadělat paseku. Upřímně ale u chronických „sladkožroutů“ ovoce nic nezmůže. Hlava totiž už dopředu hlásí, že je to „jen“ ovoce, a na to ve skutečnosti chuť nemáme. 
 
Čokoláda – alespoň se 70 % kakaové sušiny – třeba
Carla 70% Hořká čokoláda s konopnými semínky (koupit v e-shopu). Naopak velká hloupost je 90% a víceprocentní čokoláda. Absence cukrů a sladké chuti vlastně potřebu sladkého neukojí a dřív nebo později sáhnete po něčem dalším, už skutečně sladkém.
 
Tvarohový jogurtový koláč – dnes už máme nespočet
low carb nebo „cukrfree“ koláčů a dezertů, které jsou výborné.
Bowl z tvarohů a skyrů – vždy v kombinaci s ořechy a ořechovými másly – třeba  
Allnature Arašídové máslo jemné (koupit v e-shopu), ovoce.
 
Domácí zmrzlina – klidně, ale pozor na sorbety! Ty se zdravě a light jen tváří. Raději hutnější zmrzlina, z tvarohu, klidně i smetany. Tuky jsou v tomhle případě menší zabiják než cukry.

Tip výživové specialistky Adély Marečkové:

Co znamená  zdravé mlsání?

  • Zdravé mlsání může být i to úplně tradiční, které mám pod kontrolou. U svých klientů preferuji v recepturách kvalitu, tradici, opravdovost. Proč tedy neupéct klasicky ovocný koláč dle receptů babičky, když to bude jednou týdně a nesním ho sama. Je to jen o množství, míře a kontrole.
  • V případě, kdy sladké potřebuji častěji, jsou vhodné recepty omezující jednoduché cukry a obilné mouky, takže dnes trendy lowcarb/cukrfree.
  • Další volbou může být tzv. „cheat day“, a to i přesto, že nedržím konkrétní dietu. Jednoduše si stanovím den dva, kdy to prostě řešit nebudu.  

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Petra Lamschová ve spolupráci s expertem Adéla Skoupá

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Adéla Skoupá
výživová specialistka
"Jídlo musí sloužit nám, ne my jemu. Pak může být i radostí."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít