Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vláknina: zbaví vás pocitu hladu a podpoří trávení

Vláknina: zbaví vás pocitu hladu a podpoří trávení

Vláknina: zbaví vás pocitu hladu a podpoří trávení

28. dubna 2020 od Pavla Maříková

28. dubna 2020 3 minuty čtení
Připravil/a Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Neobsahuje žádné kalorie, zlepšuje trávení, prodlužuje pocit sytosti a ještě pomáhá udržovat zdravá střeva. O čem je řeč? O vláknině. Nestravitelné složce naší potravy, která ale hraje důležitou roli v našem těle. Jste si jistí, že jí máte ve svém jídelníčku dost?
I když vláknina sama o sobě nemá žádnou výživovou hodnotu, je životně důležitá pro naše trávicí pochody. Denně bychom měli vlákniny přijmout zhruba 30 g, což ale splní jen málokdo z nás. Navíc je třeba také vědět, že existují dva druhy vlákniny:
 
  • rozpustná,
  • nerozpustná.
Mnohé potraviny, hlavně celozrnný chléb a pečivo, obsahují oba typy. Rozpustnou vlákninu pak najdete především v ovoci, zelenině, rýži, luštěninách a obilovinách. Tyto potraviny uvolňují sacharidy pomalu (většinou mají nízký glykemický index), a tak regulují jejich přechod do krve. V praxi to znamená, že vám pocit sytosti po těchto potravinách vydrží déle.
 
Nerozpustná vláknina převládá v ořechách, bramborách, rajčatech, mrkvi, růžičkové kapustě, otrubách a houbách. Prochází zažívacím traktem beze změny, ale znamenitě reguluje rychlost a intenzitu střevní motoriky. Jednoduše řečeno, pokud máte problémy s vyprazdňováním, může právě nerozpustná vláknina tento problém rychle a dobře vyřešit.
zdroj vlákniny

Které potraviny jsou tedy na vlákninu bohaté?

(V závorce je uveden obsah vlákniny na 100 g)

  • výrobky z celozrnných obilnin
    • celozrnné pečivo (7 g)
    • knäckebrot (15-20 g)
    • celozrnná mouka (12 g)
    • otruby (15 g)
    • obilné vločky, sypané müsli (10 g)
    • müsli tyčinky (6 g)
    • celozrnný kuskus, těstoviny v suchém stavu (7 g)
    • rýže natural v suchém stavu (5 g)
  • luštěniny v suchém stavu průměr (15 g)
  • ořechy průměr (10 g)
  • ovoce průměr (3 g)
  • zelenina průměr (2 g)
 
(Zdroj www.stob.cz)
Z výše uvedené tabulky si možná sami uděláte obrázek, zda ve svém jídelníčku máte či nemáte dostatek vlákniny. Většina běžné populace bohužel na zmíněných 30 g denně ani náhodou „nedosáhne“.  Přitom to není vůbec složité. Například ve výborném Müsli srdcem paleo a kokos od Topnatur  (koupit v e-shopu) sníte v jedné porci zhruba 3-4 g vlákniny.  Nedostatek vlákniny ve stravě se pak může projevit oslabením funkce zažívání, větším rizikem vzniku diabetu, srdečních chorob nebo rakovinou střev. 
Tip redakce:
Dejte si hrst
slunečnicových semínek Allnature (koupit v e-shopu) a máte 10 % denního příjmu vlákniny splněno.

Jak tedy do svého jídelníčku zařadit více vlákniny?

Zvyšte podíl zeleniny, ovoce, luštěnin, obilných výrobků a ořechů. Pakliže potřebujete na množství opravdu přitlačit, existuje několik koncentrovaných zdrojů. Otruby, psyllium a mleté lněné semínko si můžete denně přidávat jako doplněk do kaší, polévek, pomazánek a jiných pokrmů. Stačí lžíce denně a uděláte něco pro své zdraví,“ radí odbornice na výživu RNDr. Michaela Bebová.
 
Existují samozřejmě i speciální „vlákninové přípravky“, které jsou ideální v případě, že prostě z běžné stravy dané množství nezvládnete přijmout. Známá je například indická vláknina Psyllium Topnatur, která je speciálně ošetřena parou, aby došlo k maximálnímu omezení škodlivých látek.  Pokud zároveň hubnete nebo si chcete udržet váhu, můžete zkusit Psyllium Fit and Slim (koupit v e-shopu) – kombinaci psyllia a glukomannanu, jde o tablety, které se užívají před jídlem a pomáhají snižovat chuť k jídlu.
psyllium
Tip redakce:
Některé potraviny jsou o vlákninu obohaceny? Pokud na výrobku najdete informaci „s vysokým obsahem vlákniny“, měl by tento produkt obsahovat alespoň 6 g vlákniny na 100 g.

 
Nesnažte se ale vlákninu do jídelníčku „natlačit“ hned a najednou ve velkém množství. Postupujte pomalu a postupně. Náhlý vysoký příjem vlákniny by se totiž mohl ohlásit i takovými nepříjemnostmi jako je nadýmání nebo křeče. Zažívací systém potřebuje čas, aby se této změně přizpůsobil, proto pijte dostatek vody a pokud zjistíte, že vám jeden typ vlákniny nevyhovuje, dejte přednost jiné.
 
 
Tip redakce:
Víte o tom, že existují lidé, kterým větší podíl vlákniny ve stravě naopak nedělá dobře? Jedná se například o osoby zánětlivými onemocněními střeva nebo zvýšenou dráždivostí střev. Pokud mezi tyto lidi patříte, konzultujte ideální množství vlákniny v jídelníčku se svým lékařem.

Připravil/a pro vás Pavla Maříková ve spolupráci s expertem RNDr. Michaela Bebová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

RNDr. Michaela Bebová
Odbornice na výživu a biochemička
2648
"Úspěšná změna životního stylu začíná vždy v hlavě - změnou našeho myšlení."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít