Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Jak si udržet váhu? Dodržujte zákon energie!

Jak si udržet váhu? Dodržujte zákon energie!

Jak si udržet váhu? Dodržujte zákon energie!

11. listopadu 2019 od Jana Kantorová

11. listopadu 2019 4 minuty čtení
Připravil/a Jana Kantorová

Jde o velmi jednoduché pravidlo: abyste hubli vždy musí být příjem energie nižší než výdej. Jak ale dosáhnout zlatého středu bez jojo efektu?
Nesprávně nastavená strava (obvykle podceněný jídelníček spojený s hladověním nebo nutričně nevyváženým příjmem energie) spolu s extrémně tvrdým tréninkem, který mnozí v počátku nasadí, aby rychle viděli výsledky, vedou k brzkému selhání a již zmíněnému jojo efektu. Takový zápřah totiž není zdravý a ani není možné ho dlouhodobě vydržet. Je tedy potřeba obě energie (příjem i výdej) vyrovnat tak, aby se váha ani nehnula.

Řekněte NE dietám

Dieta (tedy omezení příjmu energie) není z pohledu vědy dobrým způsobem, jak snížit hmotnost natrvalo. „V takovém případě není totiž způsob stravování dlouhodobě udržitelný. Navíc zdravotní stav lidí, který příliš často drží dietu, také není uspokojivý,“ vysvětluje výživová poradkyně Hana Marečková. Může totiž dojít k podvýživě, potížím se srdcem a cévami nebo k cukrovce. Navíc nesprávně nastavený jídelníček může vést i k oslabené imunitě.
zdravé jídlo
Tip redakce:
Věděli jste, že se v mozkové kůře vytváří tzv. váhová dominanta? Jednoduše řečeno jde o to, že si vaše tělo zvykne na určitou váhu. A při prudkém váhovém úbytku ji bude chtít brzy zpět. S novou váhou je tedy potřeba vydržet alespoň půl roku, aby si mozek zvykl.

Proč ji nemůžete udržet

Člověk je tvor od přírody líný. Motivace s dosaženými výsledky polevuje. Bohužel. Jakmile dosáhnete vysněné váhy, pak si dovolujete výjimky a úlevy, začínáte znovu mlsat nebo přestáváte pravidelně sportovat. Fyzická aktivita je ale podmínkou udržení si stabilní váhy. Pod kontrolou ji udržíte tak, že budete každý den alespoň 30 minut aktivní.

Nemusíte každý den chodit do fitka nebo uběhnout deset kilometrů. Naopak stačí pracovat na zahradě, jít na rychlejší procházku, plavat nebo tančit. I běžná aktivita, jako je chůze do práce, může postačit.

Jak nejlépe cvičit?

Ženy bojují s tukem obecně více než muži. To je způsobeno přítomností ženských hormonů. Díky absenci vyšší hladiny mužského hormonu testosteronu je pro ženské tělo obtížnější si vybudovat svaly. Za ideální ženskou postavou tak stojí ty správné cviky a přístup. I zde je nejdůležitější říci, že je potřeba procvičovat a zpevňovat celé tělo. Není dobré zaměřovat trénink pouze na jednu partii. Než začnete s nějakou aktivitou, zabrzděte, protože pohyb je ryze individuální záležitost. Co jednomu prospěje, může druhému dokonce uškodit. Úplně jinou skladbu pohybu bude mít člověk s třicetikilovou nadváhou a jinou ten, kdo potřebuje zhubnout pět kilo a hlavně tvarovat a rýsovat křivky.

Pravidla platná obecně:

  • Nezačínejte cvičení bez zahřátí svalů, ke kterému se skvěle hodí aerobní aktivity – chůze, rotoped a podobně.
  • Po něm by měl následovat strečink, aby se zahřáté svaly připravily do akce. Tady určitě platí, že strečink na začátku cvičení nebude statický. Žádné tahy, ale hmity, kroužení, na to svaly před cvičením slyší, protože pak lépe slyší na posilování.
  • Dále je na řadě samotné posilování/cvičení.
Nakonec statické protažení zaměřené na pomalé protahování, které je pro svaly něco jako pokyn k tomu, aby se uvedly do klidu a rostly.

Vyváženost v jídle

A co je tím „nutričně vyváženým jídlem“ vlastně myšleno? „Je to jídlo, které vám dodá komplexní sacharidy (pro dostatek energie), kvalitní bílkoviny (aby vám z čeho měly při cvičení sílit svaly) a vhodné tuky (protože bez tuků se například nevstřebají spousty vitaminů a správné tuky potřebuje pro fungování i váš mozek),“ říká výživová poradkyně. Zároveň ale také tělu dodá vlákninu (protože jen s tou dobře pracuje zažívání i celý metabolismus) nebo vitaminy a minerální látky, které se postarají o celkové zlepšení kondice vašeho organismu i jeho imunity. 
ideální talíř

Jak vypadá ideální talíř:

Sestaven by měl být ze zeleniny. Čím více pestré zeleniny, tím lépe. Zeleninu si dopřejte syrovou, ale i upravenou na různé způsoby.

Čerstvé ovoce by mělo být zařazováno do jídelníčku každý den. Spíš sezonní druhy a vyvarujte se kompotů a jiných slazených úprav, jako je kandované ovoce. Nejezte jen jeden druh, ale kupujte si více druhů a barev, ať to není jednotvárná strava.

Bílkoviny a tuky zařazujte podle potřeb svého organismu. Především bílkovin musí být dostatek. Ryby, masa, vejce, luštěniny, ořechy, semínka a zakysané mléčné produkty. Z hlediska tuku je vhodné i kvalitní máslo a za studena lisované rostlinné oleje.

Přílohy a vše kolem. Omezujte bílou mouku a potraviny z ní vyráběné, jak jen bude ve vašich silách. Ze staromódní stravy plné bílého pečiva, brambor a těstovin sáhněte i po jáhlech, pohance, ovesných vločkách, divoké rýži a třeba žitném kváskovém chlebu. Dbejte i na nerozvařování potravin, aby byl glykemický index nižší.
Tip redakce:
K snídani si můžete dopřát proteinovou kaši, která má nižší glykemický index, pocit sytosti vám tak vydrží déle. Zkuste například
LeGracie PRO-TE(BE)-IN Kaše jahoda s kokosem a chia semínky (koupit v e-shopu). Energii a vlákninu si navíc můžete dodat správně zvolenými müsli jako třeba Topnatur Müsli srdcem paleo & kokos (koupit v e-shopu). Rychlou svačinku si dopřejte v podobě rostlinného mléka, například Alpro Sójový nápoj s vanilkovou příchutí (koupit v e-shopu) nebo Alpro Kokosový nápoj (koupit v e-shopu).

Připravil/a pro vás Jana Kantorová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít