Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Vyberte si ten nejvhodnější peeling pro vás

Vyberte si ten nejvhodnější peeling pro vás

Vyberte si ten nejvhodnější peeling pro vás

8. dubna 2017 od Martina Hühneová

8. dubna 2017 5 minut čtení
Připravil/a Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Přestože jde v případě peelingu především o očistu pleti a podpoření její regenerace, benefitů je mnohem více. Víte například, že peelingem můžete pleti dodat i potřebnou hydrataci? Nebo že platí, čím jemnější textura, tím lépe pro vaši pokožku? Prozkoumali jsme pro vás peeling ze všech možných hledisek a poradíme vám, jak na něj - doma i v salonu.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

„Peeling můžete provádět dvěma způsoby: mechanicky a chemicky. Na trhu seženete nejrůznější mechanické peelingy. Doma jej zvládnete vyrobit pomocí různých roztíratelných substancí - krémů, olejů, medu a podobně, do kterých dodáte abrazivní, tedy brusné součásti. Těmi mohou být rozdrcená semínka, krystaly soli, cukru, mleté mandle a jiné. Záleží, co komu vyhovuje,“ říká Petra Řehořková, ředitelka estetické kliniky Petra Clinic. Domácí peeling provádějte jemně. Platí to zejména, pokud máte pokožku opravdu citlivou, křehkou a nedokážete dobře odhadnout vhodnost všech použitých látek pro vaši pleť. Čím hrubší texturu peeling má, tím buďte šetrnější.

Obdobně zacházejte s peelingy zakoupenými v drogeriích. Na trhu jich je nepřeberná škála. Peeling tedy vybírejte jak s ohledem na typ pleti, tak i na její možnou citlivost. Liší se nejen vůní a ingrediencemi (které si raději podrobně prostudujte), ale také konzistencí a velikostí peelingových „zrníček“. Obecně platí, že čím menší zrnka a jemnější textura, tím vhodnější i pro citlivou pleť. Vhodně zvolená ´brousidla´ mohou navíc obsahovat složky, které pleť zároveň hydratují. Jde například o kyselinu mléčnou nebo jojobový olej, jenž pleti dodá potřebnou vlhkost.


Nejdříve testujte

Expertka na krásu nabádá, abyste použily selský rozum a nejdříve vyzkoušely přípravek, ať koupený, nebo doma připravený, například na části dekoltu. Zjistíte, jak na vaší pleti funguje a zda je pro ni prospěšný. „Každý si musí sám vyzkoušet, jestli mu ten který přípravek vyhovuje, zda po jeho aplikaci vypadá pleť opravdu hezky. Není žádoucí být po peelingu rudý, poškrábaný, mít popraskanou pokožku nebo cítit pálení,“ upozorňuje odbornice.

Hrubost jako zrnko soli

Něco jiného je tělový peeling, jenž můžete používat častěji. Pokožka na těle snese totiž o trochu hrubší zacházení než pleť na obličeji, dekoltu nebo rukou. Některé peelingy na tělo jsou na bázi sprchového gelu, jiné mají olejovou konzistenci, najdete i peelingy se solí apod. I na těle ale dbejte na to, aby abrazivní částečky nebyly moc velké. Doporučuje se velikost maximálně zrnka třtinového cukru nebo soli. Peeling můžete podpořit také masáží pleti speciálními rukavicemi, kartáčkem nebo kosmetickou houbou.


Domácí, nebo z obchodu?

Váháte, zda zvolit peeling vyrobený po domácku, nebo sáhnout po nějakém z drogerie? Zvažte klady a zápory. Domácí směs na peeling si vytvoříte jednoduše a snadno z několika málo surovin. Stačí mít doma sůl, med, popř. olej, takže vás vyjde vcelku levně. Na druhou stranu ale riskujete nepříjemnou reakci pokožky a také to, že neodhadnete množství a případný přebytek se zkazí. Průmyslově vyrobené peelingy jsou většinou jemnější, mají konzistenci praktičtější pro použití a také více odpovídají potřebám pokožky. Navíc déle vydrží, protože obsahují konzervační látky a jsou baleny buď v tubě, nebo v kelímku, který lze uzavřít. Je jich na výběr obrovské množství, takže si můžete zvolit pro svou pokožku ten nejvhodnější. 


Za speciálkami peelingu do salonu

Další možností, jak odstranit zrohovatělou a odlupující se vrchní vrstvu pokožky, je chemický peeling. Ten podle Petry Řehořkové nepatří ani do rukou laika, ani do kompetencí kosmetičky, nýbrž výhradně do rukou zkušeného dermatologa. Domácí pokusy tedy raději neriskovat!

„U tohoto druhu peelingu je opravdu důležité přesně stanovit, jakou má klient pleť. Musí se také postupovat velmi opatrně, aby chemie pokožce neublížila,“ vysvětluje odbornice a dodává: „V dnešní době se však již od tohoto způsobu revitalizace pleti ustupuje. Zejména v salonech, kde mají k dispozici laser. Ten umí také, a navíc opravdu šetrně, odstranit odumřelou vrstvu. Navíc pokožku vyčistí a podpoří ji. Osobně místo chemie doporučuji mikrodermabrazi – tedy peeling pomocí vakua a diamantového hrotu.“


Neplatí čím více, tím lépe

Jak často dopřát pleti peeling, je také záležitostí veskrze individuální. Určitě neplatí, že čím častěji budeme pokožku tomuto procesu vystavovat, tím krásnější pleť bez vrásek získáme. Tím bychom pokožku jen neustále obnažovaly a zbavovaly ji ochranné vrstvy. A například UV záření, jež působí i v zimě, by pak mohlo způsobit pigmentové skvrny, popraskání drobných žilek a jiné problémy.

Frekvence odstraňování odumřelých částeček pleti se totiž odvíjí především od typu a kvality pleti, kterou disponujeme. Pokud máme pleť křehkou s červenými žilkami, postačí nám provést peeling jednou měsíčně. Hrubší pleť jej snese i jednou týdně.


Pozor na sluníčko i pigmentové krémy

Důležitou součástí peelingu je následné ošetření pleti kvalitním hydratačním krémem s obsahem výživných látek. Právě ty mají po proceduře ideální šanci proniknout hlouběji do pleti a revitalizovat ji. Petra Řehořková nicméně varuje před levnými krémy s pigmenty, které mohou být příčinou nežádoucího a nestejnoměrného zabarvení pleti.

Ostatně toho, co si po peelingu rozhodně odpustit, je celá řada: „Rozhodně není dobré jít hned na slunce. Pleť si alespoň dva dny chraňte krémem s vysokým faktorem proti UV záření. Také není vhodné nanést na ni hned make-up.  Jak díky UV záření, tak pigmentům v make-upu může dojít ke vzniku pigmentových skvrn. Z téhož důvodu je dobré odepřít si také alespoň pět dní i návštěvu solária,“ varuje Petra Řehořková.

Dále vypočítává, na co byste si měly dát ještě pozor: „Vhodná není návštěva bazénu či sauny. Pleť je obnažená a náchylnější k nákazám. Nedoporučuji ani návštěvu posilovny, kde se cvičí na různých podložkách. Ba ani pobyt v prašném či zakouřeném prostředí.“

Zdroj foto: Fotolia

Připravil/a pro vás Martina Hühneová ve spolupráci s expertem Mgr. Petra Řehořková

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

Mgr. Petra Řehořková
wellness koučka a zakladatelka kliniky Petra Clinic
4342
"Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít