Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Pravda o detoxu: Má smysl čistit tělo hladověním, nebo ne?

Pravda o detoxu: Má smysl čistit tělo hladověním, nebo ne?

Pravda o detoxu: Má smysl čistit tělo hladověním, nebo ne?

10. března 2022 od Anna Šťastná

10. března 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Anna Šťastná

V posledních letech se toho o detoxech a různých očistných kúrách napsalo mnoho. Teď konečně přichází lehké vystřízlivění. Nejen odborníci totiž přicházejí na to, že to, co se nedodržuje dlouhodobě, buď nepřináší vůbec nic, nebo dokonce může uškodit. Jaká je tedy pravda o detoxu či pročištění těla? A jak do toho zapadá přerušovaný půst?
Není nutné hned na všechny typy detoxu okamžitě zapomenout. Jen je dobré osvojit si k nim správný přístup a vědět, kdy je držení takových půstů přínosné a kdy zbytečné.

Všechny návody na detox radí podobný postup: na určitý počet dnů omezíte těžká jídla, jíte jen ovoce a zeleninu, případně konzumujete jen ovocné šťávy nebo čaje. Výsledkem by mělo být očištění těla od škodlivých toxinů, které se v těle ukládají.


Proč detox nepotřebujete?

Tělo nic takového jako detox nepotřebuje. Jak upozorňuje například Institut moderní výživy, lidské tělo má velmi robustní detoxikační systém, který přirozeně eliminuje toxické látky a zplodiny metabolismu 24 hodin denně, 365 dní v roce. Pokud tedy nekouříte, nepijete každý den alkohol, nejíte každý den husu se zelím a svíčkovou, žádný jiný detox, než je ten tělu vlastní, nepotřebujete.

Proč pročistit tělo?

Ovšem pokud výše zmíněné pravidelně provozujete, detox je namístě a v podstatě nezbytný. Jenže když si dáte týden jen o džusech a bylinkovém čaji a pak se zase vrátíte ke svému obvyklému životnímu stylu, tělu to nepomůže. Na chvíli se sice možná budete cítit lépe, jakmile se vypořádáte s pocitem hladu, získáte více energie, ale můžete ji také ztratit. A následný jo-jo efekt je celkem jistota. Tedy místo toho, abyste se očistili nebo shodili přebytečná kila, nakonec jich spíš ještě víc naberete.

Detox z pohledu odborníků

Existují dva typy detoxu, funkční a nefunkční. Ten první je lékařská pomoc lidem, jejichž život ohrožuje drogová závislost. Ten druhý detox je pouze zneužitím tohoto slova nejrůznějšími šarlatány,“ shrnuje pro prestižní britský deník The Guardian emeritní profesor Exeterské university Edzard Ernst. „Zdravé tělo má ledviny, játra, pokožku a také plíce, což jsou všechno orgány, které ho každou minutu spolehlivě čistí,“ dodává.

Kdy se detoxem inspirovat?

Detox nefunguje jako dieta ani jako prostředek k hubnutí, ale je výborný, když s ním nebo se zdravějším životním stylem obecně chcete začít. I tak je ale dobré nevrhnout se do detoxu stylem z nuly na sto. Pokud totiž z knedlíků a koblih ze dne na den přejdete na zeleninu, může to být pro tělo trochu šok. Proto pozvolna vynechávejte z jídelníčku ty nejškodlivější položky, do přísného detoxu se vrhněte nejméně po třech lehčích dnech. Zároveň detox, který trvá více než tři dny, by měl být řízen odborníkem na výživu.

Pustit se do detoxu byste se tedy měli jen tehdy, pokud máte v ruce jasný plán, jak budete jíst a ideálně i jak se budete hýbat, jakmile detox skončí. To znamená, že po jeho konci byste se měli stravovat v souladu s vyváženým jídelníčkem, který také obsahuje co nejméně průmyslově zpracovaných potravin.

Není půst jako půst aneb co je přerušovaný půst (IF)

Někdy se v souvislosti s detoxikačními půsty zmiňuje také takzvaný přerušovaný půst, což je další trend ve stravování z posledních let. Ve skutečnosti toho tyto dva pojmy moc společného nemají. Pojďme si v tom tedy jednou provždy udělat jasno.

Detoxikační půst

  •  je krátkodobá záležitost, experiment obvykle trvající tři až deset dnů, který by vás měl vnitřně očistit, ovšem v tomto kontextu je to pro těla zbytečná, až škodlivá věc.

Přerušovaný půst

  • nemá s očistou vůbec nic společného. Jde totiž o dlouhodobý přístup ke stravování. Spočívá v tom, že jíte všechno v rámci zdravé vyvážené stravy, ale jen v určitém počtu hodin během dne. Cílem je, aby tělo mělo dostatek času na strávení jídla. Výsledkem je více energie, lepší kondice i štíhlejší postava. Zásadní tady je vyzkoušet si, jaká časová prodleva vyhovuje právě vám – přijímat stravu totiž můžete třeba v rozmezí osmi hodin a potom se 16 hodin postit, anebo tento poměr zvolit 10 : 14, pro začátek stačí i 12 : 12. Podmínkou však vždy je, že během doby určené k výživě skutečně přijmete dostatek kalorií, živin, minerálů a vitaminů, které zdravý člověk potřebuje. Zároveň by u tohoto způsobu stravování měli být opatrní ti, kteří mají sklon k poruchám příjmu potravy.

3 tipy, jak začít s lehkou očistou organismu od cukru

Zatímco s alkoholem nebo kouřením je třeba prostě přestat, další „závislost“ – cukr – můžete celkem bezbolestně nahradit. Poradíme vám, jak:

1. Sladkosti vyměňte za semínka

Variantou jsou i ořechy, které ale obsahují celkem hodně tuku, a tak je třeba si dávat pozor na opravdu malé porce. Na druhou stranu jsou skvělou alternativou, když se chystáte omezit i konzumaci masa. A kdykoli máte chuť něco zobat, dejte si raději semínka.

Tip redakce:
Allnature Dýňové semínko loupané (koupit v e-shopu) obsahuje nenasycené mastné kyseliny – omega-3, které jsou vhodným zdrojem vitaminů a minerálů, například: A, E, zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen a draslík.

2. Sladké nápoje nahraďte čajem

Pokud jste zvyklí na sladké limonády, co nejdříve se jich zbavte – obsahují spoustu cukru, barviv a dalších chemických látek. Raději si vyberte čaj s dobrou příchutí. Klidně ho můžete osladit medem a dochutit citronem.

Tip redakce:
Bercoff čaj Zázvor 100%  (koupit v e-shopu) skvěle chutná, a navíc posiluje imunitu.

3. Při pečení používejte sirup

Jestliže doma rádi pečete a nechcete se sladkého pečiva vzdát, tak alespoň nahraďte cukr tím, že budete sladit čekankovým sirupem. Jde o low carb sladidlo, které má výjimečně vysoký obsah vlákniny a nízký glykemický index.

Tip redakce:
4Slim Čekankový sirup Originál (koupit v e-shopu) se hodí na domácí zmrzliny, pudingy, domácí rostlinná mléka, sušenky, bábovky, koláče a muffiny, domácí limonády, ledové čaje, smoothies, marmelády a džemy, ale také třeba do kaše nebo snídaňových misek.

Foto: Shutterstock
 

Připravil/a pro vás Anna Šťastná

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít