Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo 7 nejčastějších chyb při hubnutí: děláte je také?

7 nejčastějších chyb při hubnutí: děláte je také?

7 nejčastějších chyb při hubnutí: děláte je také?

15. února 2022 od Eva Karlová

15. února 2022 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Karlová

Hubnutí je věčné téma. Proč stále věříme dietním nesmyslům a snažíme se o jejich dogmatické dodržování? Jaké nejčastější chyby při hubnutí děláme? A jak na to jít zdravě a hlavně efektivně?
Když se něco říká dostatečně často, stane se to nakonec pravdou. Prostě uvěříme, ačkoli jde třeba o naprostou hloupost. Možná se nenecháte přesvědčit, že trávník v parku bývá modrý, ale u diet a rad ohledně hubnutí to zvládnete během chvilky. Schválně, kolikrát jste slyšela, že se nemá jíst po 17. hodině? Nebo že se stačí omezit v jídle a cvičit už nemusíte? Vidíte, také to znáte!
Ano, chybu může udělat každý, stejně tak uvěřit dietnímu doporučení (fungovalo to u někoho jiného, tak proč ne u mě?). Pravda je, že jakmile se ponoříte do tajů výživy a zdravého životního stylu, dostanete takovou nálož informací, mnohdy i protichůdných, že nebudete vědět, kde vám hlava stojí, natož kde je pravda. Sestavili jsme žebříček těch největších hloupostí o hubnutí, pohybu a zásadách „zdravého“ života, které určitě znáte.


Jak tedy hubnout zdravě a efektivně? A na jaké mýty zapomenout?

1. Hubnu tak, že nejím pečivo ani brambory.

Strašákem mnohých žen jsou brambory a pečivo. Vyřazením těchto potravin z jídelníčku si ale štíhlou linii nezachráníte. Pokud netrpíte celiakií, tedy alergií na lepek, nebo jinou závažnou nemocí zažívacího traktu, při níž vás konzumace lepku ohrožuje, pak k vynechání pečiva nebo obecně mouky neexistuje pádný důvod. Stejné je to s bramborami. Jsou považovány za nejméně zdravou přílohu. Lidé upřednostňují třeba rýži. Jenomže po samotných bramborách neztloustnete, naopak mají vysoký obsah vlákniny i vitaminů B a C. Jako vždy je důležitá porce, tedy kolik toho sníte. Uvádí se, že 100 g brambor má přibližně 300 kJ, rýže asi o sto více. Dokonce ani hranolky – připravené v troubě a s minimem oleje – nejsou takový prohřešek, jak si často myslíme…
Tip redakce:
Pokud chcete vyzkoušet nějakou novou a zdravou přílohu, která zasytí, zkuste
Bitters Shirataki špagety slim (koupit v e-shopu), což jsou bezlepkové, veganské a nízkokalorické nudle vyrobené z 97 % z vody a z mouky kořene konjac.

2. Hlad je převlečená žízeň.

Jakmile vám zakručí v břiše, nejspíš vám někdo doporučí, abyste se napili. Na chvíli tak ošálíte žaludek, ale praktikovat to jako cestu k vysněné váze? To přece nelze. Kromě toho najdete i různá doporučení ohledně pitného režimu, která zvesela hlásají: 2 až 3 (někdy dokonce 4) litry tekutin denně. Ve skutečnosti potřebné množství záleží na mnoha faktorech a do celkového objemu byste měli počítat i „skrytou“ vodu. „Člověk denně v průměru vyloučí asi 2,5 litru vody močí, stolicí, dýcháním i kůží. Organismus však musí mít vyrovnanou vodní bilanci a tak, aby tyto ztráty uhradil, musí vodu přijímat. Asi třetina litru ‚nové‘ vody se denně vytvoří v těle metabolickou činností, vody vázané v potravě přijmeme asi 900 ml. To znamená, že zbytek (asi 1,5 litru) musíme do těla dodat přímo ve formě tekutin,“ upozorňuje ve své odborné stati MUDr. František Kožíšek, CSc., ze Státního zdravotního ústavu s tím, že také záleží na věku, pohlaví, zdravotním stavu, fyzické aktivitě každého jedince.
Tip redakce:
Důležité je však i to, co pijeme. I když nejzdravějším nápojem je čistá voda, člověk si může bez obav dopřávat pestřejší skladbu nápojů. Vyzkoušejte třeba
Captain Kombucha Original (koupit v e-shopu), což je nápoj fermentovaný speciálními živými bio kulturami.

3. Müsli tyčinka je zdravá svačinka.

Nejedna dámská kabelka v sobě ukrývá právě müsli tyčinku. V domnění, že jde o zdravou svačinu, ji s sebou nosíme pro strýčka příhodu, přestože odborníci neustále varují, že na této pochutině není nic až tak skvělého. Podstatu müsli tyčinek, tedy ovesné vločky, samozřejmě do zdravých potravin počítáme, jenže v tyčince nejsou jenom ony. Tak trochu skrytě na nás zaútočí i poměrně vysoký obsah tuků a jednoduchých cukrů. Proč? Aby nám chutnaly. Nic víc. Pokud se podobné svačiny nechcete vzdát nebo pro vás představuje jedinou záchranu ve dnech, kdy nemáte čas se pořádně najíst, pak zkoumejte, co v ní je.
Tip redakce:
Možná lepší variantou než si dát müsli tyčinku je mít u sebe proteinovou  nebo low carb tyčinku. Stále to nebude záležitost, kterou byste si mohla dopřát každý den, ale pořád jde o formu vhodnou pro zdravý životní styl či štíhlou linii. Zkuste třeba
PRO-TE(BE)-IN Keto tyčinka low carb kokos (koupit v e-shopu). I tak ale raději zkoumejte složení a vybírejte ty tyčinky, které obsahují co nejméně cukru.  

4. Nadváha je dědičná.

Do jisté míry se s tím dá souhlasit, je jasné, že pokud třeba otec měřil skoro 2 metry na výšku, měl statnou figuru a matka měla široké boky, s největší pravděpodobností z jejich potomka nebude žádná drobná křehule. Jenomže dědičnost nelze zaměňovat za špatné stravovací návyky a absenci pohybu. Když od rodičů dítě odkouká, že se nesnídá, do „mekáče“ se chodí na oběd každý druhý den, rajčata nechutnají a po schodech se nechodí, jakmile je k dispozici výtah, těžko bude dítko samo od sebe zdravě jíst a dbát na vlastní kondici.

5. Nesmím jíst po 17. hodině.

Ve večerních hodinách vaše tělo nepotřebuje tolik energie, jako je tomu na začátku dne. To je pravda. Avšak úplně bez „paliva“ také nemůže zůstat. Proč? Pokud preferujete vynechávání večeří, pak tělo vystavujete strachu, že přijde o energii, logicky se pak začne připravovat na nejhorší a dělat si zásoby. Snížení příjmu energie funguje při redukci váhy spolehlivě, ale pořád platí, že se to musí dělat chytře a s rozmyslem, jinak to vede pouze ke zpomalení metabolismu, jo-jo efektu a také větší únavě.

6. Když nebudu jíst, zato hodně cvičit, zhubnu!

Nejíst a cvičit je jedna z nejhorších zásad, podle níž se můžete řídit. „Představte si tělo jako motor. Když má dostatek paliva, jede naprosto bez problémů, ale co když nám to palivo dochází? Úplně stejně pracuje lidské tělo. Trénink vystavuje tělo stresu a vyplavují se nám stresové hormony. Aby se dostalo do homeostcvičitázy, potřebujeme příjem energie z potravin. Pokud nedodáme energii, vystavujeme ho dalšímu stresu, následuje ještě stres z práce, v rodině a potom se motáme v začarovaném kruhu. Z tohoto se můžeme dopracovat až k chronickému stresu, zpomalení metabolismu či jiným nemocem,“ varuje fitness trenér Jan Kolasa.

7. Tlouštíci jsou veselejší.

To, jak se cítíme, jde ruku v ruce s tím, v jakém těle žijeme. Když mu něco chybí, projeví se to i na naší náladě. Nelze obecně tvrdit, že obezita má přímou souvislost s veselou povahou, byť například kreslené pohádkové postavičky větších rozměrů mívají úsměv od ucha k uchu. Ve skutečnosti ale lékařská praxe stále více dokládá, že obézní lidé odkládají své problémy na dobu, až zhubnou. Jenže tím se jejich nesnáze ještě více prohlubují, a to na náladě nepřidá.
Tip redakce:
Pokud máte pár kilo navíc a jdou na vás nějaké chmury, máte stres nebo náročné období, zkuste alespoň na chvíli vypnout a relaxovat. Pomoci vám mohou éterické oleje a napuštěná vana. Zkuste třeba
Floré Bylinný esenciální olej levandule (koupit v e-shopu). Levandule je bylinka, která navozuje pocit klidu, zbavuje stresu a uvolňuje napětí.

Foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Karlová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít