Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Máte rýhy na nehtech? Víme, co to znamená

Máte rýhy na nehtech? Víme, co to znamená

Máte rýhy na nehtech? Víme, co to znamená

4. dubna 2024 od Veronika Decsy

4. dubna 2024 3 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Lidský organismus je dokonalým systémem, který se neustále přizpůsobuje vnějším vlivům a změnám. Často nás tělo upozorní na problémy skrze kosmetické anomálie. Rýhy na nehtech jsou jedním takovým signálem – příčin je ale mnoho, od genetických predispozic po vnější faktory. Představíme vám nejčastější příčiny zvlnění nehtů a způsoby, jak mu předcházet.

Vroubky na nehtech si zaslouží vaši pozornost

Všimli jste si, že vaše nehty nejsou tak hladké, jak byste si přáli, a objevily se na nich rýhy, vroubky, nebo dokonce skvrny? Nejste v tom sami. Tyto změny na nehtech jsou běžnější, než si myslíte. Mohou signalizovat širokou škálu příčin – od zcela neškodných až po ty, které by měly upoutat vaši pozornost. Správnou péčí o nehty a tělo můžete nejen zlepšit vzhled svých nehtů, ale také celkově podpořit své zdraví.
 

Příčiny rýh a skvrn na nehtech

Rýhy na nehtech mohou mít mnoho příčin. Mezi nejběžnější patří nedostatečná výživa nehtů, vliv vnějšího prostředí, stres nebo genetické predispozice. Podélné rýhy na nehtech jsou častější a obvykle neškodné, zatímco příčné rýhy bývají známkou zdravotních problémů. Vroubky a zvlněné nehty mohou být způsobeny mechanickým poškozením nebo problémy, jako je psoriáza, skvrny na nehtech často souvisejí s nedostatkem určitých minerálů nebo poraněním.
  • Genetika: Genetika hraje v kondici nehtů určitou roli, pokud tedy u vás v rodině někdo trpí slabými a vroubkovanými nehty, možná vás to čeká také.
  • Strava: Vitamíny a minerály, jako je biotin, železo a zinek, mají velký vliv na zdraví nehtů a jejich nedostatek může vést k rýhování nehtů a lámavosti.
  • Hormonální poruchy: Změny hladiny hormonů, například během těhotenství, menopauzy nebo puberty, mohou ovlivnit kvalitu nehtů a způsobit rýhy.
  • Vnější faktory: Časté používání laku na nehty, acetonových odlakovačů a agresivních čističů může nehty vysušovat a oslabovat, případně přispívat k jejich rýhování.
  • Trauma nehtu: Údery nebo jiné mechanické poškození nehtu mohou způsobit rýhy a skvrny na nehtech.
  • Stres: Chronický stres může negativně ovlivnit zdraví nehtů a zapříčinit tvoření vroubků.
  • Některá onemocnění: Rýhy na nehtech mohou být také příznakem onemocnění, jako je lupénka, ekzém, psoriáza nebo artritida.
  • Kouření: Také kouření patří mezi faktory, které oslabují nehty.
  • Věk: S věkem se nehty stávají tenčími a křehčími, a proto se na nich snáze tvoří rýhy.

Jak pečovat o zvlněné nehty?

Základem krásných a upravených nehtů je správná péče a výživa. Zde je několik tipů, jak si poradit s poškozenými nehty a navrátit svým rukám zdravý vzhled. A to v případě, že vás tento jev zaskočil poprvé, i pokud jde o opakovaný problém.
 

Hydratujte ruce i organismus

Používejte krémy na ruce a oleje na nehty, aby byly vaše nehty a kutikuly dobře hydratované a vyživené. Nezapomeňte také na dostatečný příjem tekutin.
 

Vsaďte na vitamíny a minerály

Strava má na zdraví nehtů obrovský dopad, ujistěte se, že z jídla přijmete dostatek biotinu, železa, zinku a vitamínů A, C, E. Dbejte na jídelníček bohatý na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a bílkoviny. A pomozte si doplňky stravy, jako je například Maxi Vita Premium Zdravé vlasy, nehty a pokožka (koupit v e-shopu)*.
 
* Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy.
 

Vyživovat nehty je potřeba také zvenčí

Existují laky na nehty, které obsahují výživné látky, jako je biotin, keratin či hedvábí, a které vám pomohou zlepšit kvalitu nehtů a zároveň na nich vytvoří ochrannou vrstvu. Skvělou volbou jsou tzv. kondicionéry na nehty, doporučujeme Eveline Cosmetics Nail Therapy Professional SOS multivitaminový kondicionér s vápníkem (koupit v e-shopu) nebo Eveline Cosmetics Nail Therapy Professional Total Action 8 v 1 (koupit v e-shopu).
 

Úprava nehtů vyžaduje šetrnost

Při manikúře dávejte přednost jemným pilníkům a vyvarujte se agresivního odstraňování kutikul. Stejně tak upřednostňujte přírodní laky a odlakovače bez acetonu. Po každé úpravě nehtů dopřejte lůžku i kůžičce péči v podobě oleje. Vyzkoušejte Dermacol Heřmánkový olej na nehty a nehtovou kůžičku (koupit v e-shopu).

Chraňte ruce před chemikáliemi

Při mytí nádobí nebo používání čisticích prostředků noste ochranné rukavice, aby vaše nehty nebyly vystaveny škodlivým látkám.
 

Léčba poškozených nehtů

Pokud jsou rýhy na nehtech hluboké a nereagují na výše uvedené rady, je vhodné obrátit se na lékaře, případně dermatologa, který může diagnostikovat a léčit případnou základní příčinu.
 
Pamatujte, že rýhy na nehtech jsou běžným jevem a u mnoha lidí se objevují s věkem. Ne vždy je možné se rýh na nehtech zbavit úplně, ale výše uvedené rady vám pomohou zmírnit jejich viditelnost a zlepšit celkové zdraví nehtů.
 

Přečtěte si:

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

x
Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít