Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Vlasy Skincare průvodce: Biotin

Skincare průvodce: Biotin

Skincare průvodce: Biotin

8. prosince 2023 od Veronika Decsy

8. prosince 2023 2 minuty čtení
Připravil/a Veronika Decsy

Biotin, známý také jako vitamin B7, se řadí do skupiny vitagenů, které jsou zásadní pro řadu metabolických procesů v těle, včetně štěpení tuků, cukrů a bílkovin, čímž přispívá k lepší energetické přeměně. B7 bývá označován jako vitamin krásy a v kosmetice a vlasové péči je velmi oblíbený pro své ochranné vlastnosti a jako energetický boost. V Německu se mu říká vitamin H, a to od slova die Haut.

Co je biotin?

Biotin má zásadní význam v oblasti péče o tělo, především díky přínosům v oblasti zdraví vlasů, pokožky a nehtů. Jedním z jeho klíčových účinků je podpora růstu silných a zdravých vlasů, což z biotinu činí oblíbenou složku šamponů a kondicionérů. Stejně tak může biotin zlepšit texturu pokožky a posílit křehké nehty. Pomáhá také v boji proti stárnutía zpomaluje šedivění vlasů i tvorbu vrásek. 
 

V čem se nachází biotin?

V čem je obsažen biotin? Biotin se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, jako jsou vejce, ořechy, semena, ryby a některá zelenina a ovoce. Ve světě kosmetiky je biotin běžně přidáván do produktů pro péči o vlasy a pokožku, včetně vlasových masek, krémů na obličej a tělových mlék.

Udržujte ideální hladinu biotinu v těle

Nedostatek biotinu v těle se projeví velmi rychle a mezi jeho nejčastější ukazatele patří třepení a vypadávání vlasů, tvorba lupů, lámání nehtů a pleť bez lesku se zvýšenou citlivostí. Dalšími známkami jsou únava, duševní nepohoda a snížená chuť k jídlu. V takovém případě je nutné biotin doplnit i vnitřně: vyváženou stravou bohatou na biotin, ale také prostřednictvím doplňků stravy – Maxi Vita Vaše Zdraví B-komplex forte + vitamin C (koupit v e-shopu).
 

Zařaďte biotin do své kosmetické rutiny

Vlasům dopřejte extra dávku biotinu především během jara a podzimu, kdy mají vlasy větší sklony k vypadávání. V tomto náročném období bude pro vaše vlasy vzpruhou kombinace výživného šamponu, kondicionéru HASK kondicionér pro husté vlasy Biotin, kolagen a káva (koupit v e-shopu) a vlasové masky.  
 
Při stylingu vyzkoušejte Pantene Pro-V Perfect-Volume Vyživovací pěna na vlasy, ochrana proti působení tepla s biotinem (koupit v e-shopu).

Vitamin B7 v péči o pleť 

Produkty s biotinem používejte především ráno, abyste využili jeho ochranných vlastností – tvoří na pokožce bariéru, která zabraňuje negativním vlivům škodlivých volných radikálů. Biotin je přidáván do krémů, pleťových masek, ale také antiagingových sér a čisticích mlék. Pleť hydratuje, pomáhá léčit akné a celkově zlepšuje zdraví a vzhled kůže.
 

Kombinace biotinu s jinými látkami

Pro maximální účinnost se biotin kombinuje s dalšími ingrediencemi. Například pro podporu zdraví vlasů se doporučuje kombinace biotinu a keratinu, což je bílkovina, jež je hlavní složkou vlasů. V péči o pokožku je biotin často spojován s vitaminy A, C a E, které mají antioxidační vlastnosti a pomáhají chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály. Nehty efektivně posílí biotin s aminokyselinami obsahujícími síru, jako je cystein, které podporují pevnost a odolnost nehtů.

Foto: Freepik.com

Připravil/a pro vás Veronika Decsy

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít