Nakupujte dle kategorie

Inspirace

Novinky Naše značky Vlasy Obličej Tělo

Nákup

Eshop Akce Teta Klub Služby Prodejny
Úvod Články Krása Tělo Strie: Jak na ně efektivně vyzrát?

Strie: Jak na ně efektivně vyzrát?

Strie: Jak na ně efektivně vyzrát?

10. května 2023 od Eva Suchomelová

10. května 2023 3 minuty čtení
Připravil/a Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Lucia Mansfeldová

Bojíte se strií nebo už je máte? Víme, jak jim předcházet, jak s nimi bojovat i jak je zamaskovat! Na mnohé jsme se vyptali za vás dermatoložky MUDr. Lucie Mansfeldové.
Sdílet na facebooku Sdílet na Twitter Sdílet na Pinterest Emailem

1. tip:  Co jsou strie a koho trápí?

Strie vzbuzují obavy především nastávajících maminek, ale nehrozí jen jim. Co vlastně strie jsou a jak vznikají? „Strie jsou pajizévky, které vznikají popraskáním elastických vláken v kůži,“ vysvětluje MUDr. Lucia Mansfeldová. „Vznikají často po rychlém váhovém přírůstku, např. v těhotenství či při obezitě, ale nejsou výjimkou ani u dětí nebo dospívajících, kteří vyrostli příliš rychle.“ Podle odbornice k nim může dojít i v důsledku posilování s příliš rychlým nárůstem svalového objemu. A někteří lidé mají ke vzniku strií genetickou predispozici, takže tam mohou podle zkušeností lékařky vznikat i spontánně.

2. tip: Strie v těhotenství


Ženy, jimž se strie objevily v těhotenství, je registrují především na břiše, stehnech nebo hýždích, ale mohou se vyskytnout i jinde. „Mohou být i na prsou a zádech,“ uvádí ze své praxe příklady dermatoložka. Od jiných kožních defektů se liší i barvou. „Nejdřív mají červenou až fialovou barvu, starší strie jsou bělavé až stříbrně lesklé,“ popisuje MUDr. Mansfeldová.
ilustrace kůže bez strií a se striemi

3. tip: Prevence strií

Chcete-li mít čisté svědomí, že jste v těhotenství proti vzniku strií udělaly maximum, pak se jim snažte aktivně předejít. Prevencí je dodržování pitného režimu a časté pravidelné promazávání kůže v rizikových oblastech,“ radí odbornice na krásnou pleť. „V těhotenství se doporučuje promazávat oblast břicha, prsou a stehen krémy s vitaminem E a kyselinou hyaluronovou, ale stačí i jiný mastnější krém. Důležitá je masáž.“ S masážemi se doporučuje začít již od 3. měsíce těhotenství.

Tip redakce:
Zkuste třeba  Dermacol Zkrášlující péče proti celulitidě a striím Love my body (koupit v e-shopu), který obsahuje látku Dermochlorella, která stimuluje vznik hlavních složek kůže, jako je kolagen, elstin a laminin. Zlepšuje projevy celulitidy a strií. 
Hodit se může také 
Bi-Oil péče o pokožku (koupit v e-shopu), který je vhodný na jizvy, strie a sjednocení odstínů pokožky. 

pravidelná masáž

4. tip: Pokud nejdou ostranit, můžete je alespoň zmírnit

Když už se strie objeví, je téměř nemožné se jich úplně zbavit. „Ale je mnoho metod, které mohou velmi zlepšit jejich vzhled,“ uklidňuje MUDr. Mansfeldová. „Jednou z nejlepších metod je radiofrekvence nebo mikrojehličková radiofrekvence. Zarudlé a lividní, tedy namodralé strie můžeme zesvětlit pomocí cévního nebo pulzního barvivového laseru. Dobrý výsledek může být i po mikroneedlingu se speciálními roztoky proti striím nebo po ošetření plazmou.“

Ani v případě, že už máte strie dlouho, nemusíte hned kapitulovat. „Na starší strie pomůže CO2 frakční laser,“ ujišťuje dermatoložka. S ohledem na různost strií je vhodné různé techniky a metody kombinovat a ošetření opakovat, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku. A ať už využijete služeb korektivní dermatologie, nebo ne, je rozhodně žádoucí o pokožku se striemi pečovat každý den vyživujícími tělovými krémy, jež podporují elasticitu kůže.

strie

5. tip: Co ještě na strie může pomoci?

Při prevenci strií je velmi důležitý zdravý životní styl, nebo pitný režim, které podporují tvorbu kolagenu a pružnou kůži. Důežité je totiž hydratovat kůži i zevnitř. 
 

Zdroj foto: Shutterstock

Připravil/a pro vás Eva Suchomelová ve spolupráci s expertem MUDr. Lucia Mansfeldová

Zařazeno pod těmito klíčovými slovy

Související články

Nejsou zde žádné komentáře. Přihlaste se a napište první!

Expert z článku

MUDr. Lucia Mansfeldová
Dermatoložka
14
"Pokud je krása uměním, vy jste její inspirací."

Na infolince jsme vám k dispozici v pracovní dny 8:00 - 16:30

Vypočítej mi slevu
Získat za body
Zavřít